Foto: Shutterstock
Kāzas rudenī simbolizē visa auglību, un daudzi jaunlaulātie pārcēluši savas mīlestības svinēšanas dienu tieši uz šo laiku. Ja rudens ir jūsu mīļākais gadalaiks un kāzu galdus vēlaties klāt ar pašmāju rudens veltēm, visdrīzāk esat emocionāli gatavi arī rūpīgajam darbam – kāzu tortes radīšanai. Jo rudens kāzu kūkai ir arī sava mode!

Lai gan šobrīd populāri klāt kāzu saldumu galdu ar drusciņu no visa – mini kūciņām, makarūniem, keikpopiem un kapkeikiem, tomēr kāzu torte nav zaudējusi savu svinīgo svētku kulminācijas radīšanas uzdevumu, novērojusi "Gemoss" eksperte, šefpavāre Ina Poliščenko. Viņa novērojusi, ka pašu mājās gatavoti ievārījumi, āboli un bumbieri, rudens ogas, piemēram, smiltsērkšķi, pīlādži, dabīgs koks un rudens lapu toņi un formas – tieši šīs noskaņas ir modē rudenī. Savukārt peonijas, rozes, olīvu zari, eikalipta zari, cukura mastikas ziedi un vafeļu ziedi – tā jau ir kāzu tortes klasika. Arī vārītais krēms un sviesta biskvīts kāzu tortē šoruden neiziet no modes. Aktuāli ir ziedi, minimāla un nepārspīlēta kūkas apdare, maigi toņi bez liekas pompozitātes, stāsta Ina.

Dabas veltes daiļo kūku


Konditorejas entuziaste Zane Tilaka stāsta, ka rudens kāzu tortes, atšķirībā no vasarīgajām un gaisīgajām ogu kūkām, kļūst saldākas, krēmīgākas un bagātīgākas. Viņasprāt, rudenim piestāv burkānkūkas, ķirbju kūkas, riekstu biskvīti un rudens augļi. Kūkas dekorēšanā var izvēlēties dzērvenes, rudens avenes, kas labi saglabā savu formu, kazenes.

View this post on Instagram

A post shared by Sweetest (@sweetest_cooking_school) on Sep 22, 2020 at 4:02am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Maggie & Molly's Sweet Life (@maggieandmollyssweetlife) on Sep 19, 2020 at 4:25pm PDT

Rudens kāzu kūkā, atšķirībā no vasaras, var atkal izmantot šokolādi. Pēc Zanes domām, šokolāde labi sader ar bumbieriem, cidonijām, avenēm. Savukārt āboliem piestāv sāļā karamele, karamelizēti rieksti, padarot kāzu kūku izsmalcinātāku. Medus kūkas, dažādu biskvītu kūkas ar krēmsiera krēmiem būs pārliecinoša izvēle rudens sezonā. Eksotisko garšu baudītājiem kūku meistare iesaka izmantot vīģes – tās skaisti izskatās, īpaši – salikumā ar kazenēm, rudens avenēm. Arī vīnogu ķekari skaisti noformēs kūkas.

Foto: Zane Tilaka

Vienots stils


"DreamArts.lv" kāzu dekoratore Inga Kaminska novērojusi, ka Latvijā šobrīd aktuālākais kāzu kūku noformējums ir eleganti ieturēts stils un dzīvie ziedi. Viņa iesaka saskaņot ziedu veidu, toni un formu ar kāzu dekoratoru un neatstāt to tikai konditora ziņā. Pasūtot ziedus līgavas pušķim un svinību vietas dekorēšanai, var pasūtīt ziedus arī kūkai. Tas radīs saskaņotu un harmonisku iespaidu.

View this post on Instagram

A post shared by Christeeny’s Cakes (@christeenys) on Jul 31, 2020 at 9:49am PDT

Dekorējot kāzas visā Latvijā, viņa pamanījusi tendenci jaunlaulātajiem griezt nelielu galveno kūku, bet viesus cienāt ar tās pašas kūkas mini versijām. "Tas izskatās glīti, un kūka ērti pasniedzama, izvairoties no lielajiem virtuves nažiem un neveiklajām situācijām par to, cik lielus gabalus griezt".

Šobrīd – pulcēšanās ierobežojumu laikā, kad daļa jaunlaulāto paliek bez svinībām, mičošanas un svētku kūkas – jaunlaulātajiem ir radoša pieeja. Lai ceremonijas viesiem nepaliktu rūgtums, nesaņemot kāzu kūku, pēc ceremonijas var pasniegt ciemakukuli - kūku nelielā, īpaši noformētā kārbiņā. "Ar prieku atceros līgaviņu, kura katram ceremonijas viesim bija sagatavojusi skaistus dāvanu maisiņus ar pateicības vārdiem par kopā būšanu. Tajos bija maza šampanieša pudelīte un paštaisīts siera kūkas kārtojums glītās stikla burciņās, lai katrs, mājās pārbraucot, var attālināti uzsaukt jaunajam pārim "Rūgts!"."

Foto: Shutterstock

Kūka kā izaicinājums


Skaisti, ja, organizējot kāzas, padomāts par saldumu galdu kā atsevišķu vizuālā noformējuma pozīciju. Jo kāzu kūka pelnījusi atrasties goda vietā, lai viesi par to var priecāties. Sevišķi, ja kūkas izskatā jaunais pāris ielicis visu savu radošumu. Modē ir arī kūkas kā mākslas darbi, piemēram, tādas, kurām trūkst ārējā gabala un iespējams ieskatīties kūkas interjerā. Reizēm kūkas mēdz rotēt ap savu asi, reizēm tās tiek izgaismotas. Dažkārt jaunais pāris vēlas tajā iestrādāt savus vaļaspriekus. "Šobrīd nav robežu, kas saka: "Stop!" Pat sūnas, melleņu zariņus un citus dabas materiālus var izmantot kāzu kūkas dekorēšanā. Jaunlaulātie piekrīt dažādiem risinājumiem, lai tikai kūkas pasniegšanas brīdī pārsteigtu viesus," novērojusi šefpavāre Ina Poliščenko.

View this post on Instagram

A post shared by Applebee Bakes (@applebeebakes) on Sep 21, 2020 at 1:31pm PDT

Lai idejas top! Lai baudpilnais, skaistais gardums atspoguļo jaunlaulāto fantāzijas un rudens krāsas, formas un simboli piešķir kāzu tortei krāšņus akcentus!

View this post on Instagram

A post shared by Jeffrey Hoppe (@mplscakeboss) on Sep 21, 2020 at 7:37am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Дом. кондитерская "МИНДАЛЬ" (@almond_cakes) on Sep 7, 2020 at 11:14pm PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!