Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI
Aiziet uz restorānu ir lieliski, bet vēl lieliskāk ir apmeklēt meistarklasi, kur zinošs šefpavārs ierāda gatavošanas knifus un dalās pieredzē. Piedevām visu gatavošanas procesu – kapāšanu, griešanu, vārīšanu un cepšanu – veikt ar kvalitatīviem instrumentiem.

Mani nav jāmudina, lai lai izmēģinātu kaut ko jaunu. Saņemu ielūgumu uz "Viesistabu" – vietu Rīgas centrā, kas vienlaikus ir gan skola, gan restorāns, gan atpūtas vieta. "Fiskars" kopā ar šefpavāri Montu Meieri aicina uz ražas baudīšanas vakariņām, kas reizē ir arī meistarklase. Nekādas baudīšanas, pirms paši ielūgtie nav sagriezuši, sarīvējuši, samaisījuši un apcepuši! "Atklāsim un kopā baudīsim mūsdienu Latvijas garšai raksturīgus ēdienus," teikts ielūgumā. Lai notiek! Atklāsim! Atklāt man patīk, baudīt vēl vairāk! Šī būs mana pirmā ēdienu gatavošanas meistarklase! Nedaudz satraucos, jo, lai arī manā virtuvē trauki neklājas putekļiem, tomēr iespēja strādāt profesionāļa uzraudzībā uzdzen mazu drebuli. Ja nu manas neizdarības dēļ visas vakariņas izgāžas? Ja nu visu sačakarēju? Kaut ko piededzinu un iedarbinu trauksmes signālu un to smalko lietutiņu, kas gāžas no griestiem? Nogriežu sev puspirkstu? Jo, ja nu ir kaut kas ass, tad tie ir naži. Saku pēc pieredzes – ļoti asi.

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Šefpavāre Monta gan mierina, ka virtuvē ir liela vieta improvizācijai, jo, ja vien tie nav makarūni, kur svarīgs katrs miltu grams, no defekta var dabūt efektu. "Ne viena vien slavena recepte radusies no tā, ka nav sanākusi kārotā," komentē Monta.

Visi rudens garšas meklētāji – ēdienu blogeri, žurnālisti un kulināri – stāv kaujas gatavībā ar apsietiem priekšautiem. Šefpavāre mudina ieņemt darba vietas ap leti. Katram dalībniekam sava vieta ar lielāku vai mazāku nazi. Šis ir kā loterijā, jo nevar zināt, ko izlozēsi. Vienam tiek burkānu rīvēšana, citam bumbieru mizošana, mana loze ir gaļa un tās sagriešana pamatēdienam "Cūkgaļas filejas medaljoni ar sakņaugu biezeni, dārzeņu čipsiem un sidrā sautētiem bumbieriem". Es esmu medaljonu gatavotāja! Un tas nenozīmē, ka vienkārši griežu gaļu! Man katrs nogrieztais medaljons ir jānosver. Tam jābūt starp 40 un 50 gramiem. Pie kāda septītā medaljona jau esmu piešāvusies trāpīt samērā precīzi.

Ar gaļas griešanu vien nekas nebeidzas, tieku pielikta arī pie cepšanas! Mans uzdevums – apbrūnināt medaljonus no abām pusēm un kārtot uz cepamās plāts, ko liks cepeškrāsnī. Pasūrojos Montai, ka man parasti apbrūnināšana beidzas ar to, ka visa gaļa sautējas savā sulā. "Nevajag aizpildīt visu pannu, 5 vai 6 gabaliņi ir pilnīgi pietiekami. Ja pieliek pilnu pannu ar gaļu, tā nevar apcepties, tā sautējas," skaidro šefpavāre.

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI
Ja receptē prasīta apbrūnināta gaļa, tā jācep pa porcijām, jo pilnā pannā gaļa sautēsies, nevis cepsies.


Re, kā! Jā, Montas ieteikums strādā! Un strādā arī panna – gaļas gabaliņi slīd pa to kā kērlinga uzvarētāja akmens un patiesi apcepinās brūni! Apcepas un nepiecepas! Manā atmiņā ir studentu laiki, kad jumtistabiņas komunālajā divistabu dzīvoklī uz pieciem cilvēkiem bija viena panna, kas tika izmantota visam – gan pankūkām, gan gaļai, gan mērcēm un pelmeņiem. Tā regulāri pierāva klāt cepamo produktu. Šī gaļas cepšana ceturtdaļgadsimtu vēlāk ir kā braukšana ar jaunu auto! "Fiskars" pārstāvis Māris Grīviņš paskaidro, ka jebkuru pannu var sabojāt, to nepareizi lietojot un kopjot. Vissliktākā lieta, ko jebkurai pannai var nodarīt, ir tās pārkarsēšana. Tādēļ pieskatiet savas pannas labi!

Tā nu mēs turpinām rosīties šefpavāres Montas pavadībā. Virtuve sāk iesmaržoties ar sulīgu rudens aromātu. Kā šogad garšo rudens? Montai ir veseli četri piedāvājumi mūsdienīgai un rudenīgai Latvijas garšai. Ņemot vērā, ka Latvijas dzimšanas diena nav aiz kalniem, tad, lūk, dažas idejas garšu kombinācijām.

Pastinaks + rudzu maize + dedzināta forele


"Dedzināta forele ar biešu krēmu, diļļu eļļu, ceptu pastinaku un rudzu maizes drumstalām" – tā nodēvēta šīs meistarklases uzkoda.

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Ja redzat pastinaku, neatstājiet to tirgū, veikalā vai uz lauka. Ņemiet ciet! Sanāks super gards gan cepts, gan vārīts! Krietni gardāks, nekā ārēji izskatās. Es uz pastinakiem līdz šim esmu skatījusies kā uz tādām slikti izaugušām selerijām vai pāraugušiem pētersīļiem. Pastinaki, es jums atvainojos! Monta mani pārliecināja par pretējo! Par biešu biezeņa saderību ar foreli biju informēta jau iepriekš, esmu šo zivi pat marinējusi bietēs. Forele + bietes – totāli iesaku! Diemžēl mana lielā apņemšanās uztaisīt šefpavāra cienīgu pļockiņu uz šķīvja beidzas ar pļocku, bet, pateicoties pārējo meistarklases dalībnieku centībai, mana izplūdusī pļocka tiek ietērpta maizes drupatās, pastinaku stienīšos un izskatās eleganti, gluži kā mollīga sieviete, kam piemeklēts pareizais apģērbs.

Ķirbis + kazas siers + kaņepju eļļa


Tas, ka ķirbju krēmzupai piestāv kazas siers, nav nekāds pārsteigums! Taču, ja papildina ar kaņepju eļļu, zupa iegūst pilnīgumu un dziļumu. Brīdī, kad šķiet, nu jau vēl labāk nevar garšot, šefpavāre zupu papildina ar plānām, apceptām ābolu šķēlītēm! Babah! Tas uzspridzina visus manus garšas receptorus! Kur es biju agrāk!? Man taču ir gan ķirbis, gan ābols mājās, bet šos abus kopā es lieku tikai pīrāgos, nevis zupā! Pamēģiniet! Ellīgi gardi! Esmu jūs brīdinājusi!

Cūkgaļa + kalē + bumbieri


Kur āboli, tur bumbieri! Šos augļus šefpavāre iesaka izsautēt sidrā un uztupināt virsū rudens dārzāju biezenim. Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, vēlos teikt, ka bumbieri nebūt nav iereibuši, kā varētu domāt, redzot cik omulīgi tie sautējas sidrā. Viss sidrs iztvaikojis, tā galvenais uzdevums bija pastiprināt bumbiera garšu un izcelt to. Sidram tas lieliski izdevās!

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Par kalē čipsiem laikam neviens nav jāpārliecina. Kalē kāposti ar katru gadu aizvien vairāk iekaro gan Latvijas vagas, gan šķīvjus!

Protama lieta, ka nevaru nepaslavēt arī sevi – medaljoni tik mīksti kā tāds kruasāns, ja tas tiktu gatavots tikai no cūkgaļas. Īsts pūpēdītis!

Burkāni + rozmarīna karamele + saldējums


Ja reiz Latvijā ir Ārlietu ministrija un esam draudzīgās attiecībās ar citām valstīm, tad, meklējot un gatavojot Latvijas rudens garšu, pieļaujams, ka tiek uzaicināti arī ārzemju spēlētāji. Burkānu kūkas gadījumā tie ir apelsīni un valrieksti. Kāpēc gan ne? Mans pārsteigums un 12 punkti aiziet šefpavārei Montai par rozmarīna karameli! Domādams neizdomāsi, bet Monta izdomāja!

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Rudens ir dikti gards, mīļie gardēži, "Tasty.lv" lasītāji! Ja vien ir laiks un iespēja, apmeklēt kādu meistarklasi ir tikpat laba ideja kā siltas zeķes nosalušām kājām. Un kas teicis, ka meistarklase nevar notikt pašu mājā? Ievēliet šefpavāru! Sanesiet virtuvē rudeni un, lai top!

"Tasty.lv" arī savos apcirkņos atrada dažas rudens garšas iedvesmai! Lai gardi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!