Foto: Shutterstock

Siera mīļiem lieliskas ziņas! Zinātnieki ir pierādījuši saikni starp ieradumu ēst sieru un cilvēka mūža garumu, un viņa kopējo veselību, raksta Telegraph.

Dānijas Orhūsas Universitātes zinātnieki uzskata, ka siers varētu būt viens no galvenajiem pārtikas produktiem, kas paātrina vielmaiņu un kavē liekā svara veidošanos. Pie šādiem secinājumiem zinātnieki nonākuši, pētot franču ēšanas ieradumus. Lai arī franči ikdienā patērē ļoti daudz, turklāt treknu sieru, viņi ir viena no veselīgākajām un ilgāk dzīvojošām tautām Eiropā.

Šo dzīves stila fenomenu, kad ikdienā tiek patērēti šķietami neveselīgi produkti, piemēram, trekns siers un vīns, mēdz saukt arī par "franču paradoksu". Dānijas zinātnieki raduši vienkāršu atbildi - fermentēti piena produkti, pie kuriem pieder arī siers, pagarina cilvēka mūžu un uzlabo veselību.

Eiropas kontekstā frančiem ir vismazākais rādītājs saslimstībai ar sirds un asinsvadu slimībām, tautas vidējais mūža garums ir 82 gadi. Tajā pašā laikā francūzis gadā vidēji apēd 23,9 kg siera. Salīdzinoši Lielbritānijas iedzīvotājs gadā vidēji apēd 11,6 kg siera un to saslimstība ar sirds un asinsvadu slimībām ir divas reizes augstāka nekā frančiem.

Dānijas zinātnieki ir salīdzinājuši analīžu rezultātus cilvēkiem, kuri ikdienā patērē sieru, sviestu un pienu, ar to cilvēku analīzēm, kuri piena produktus ēd maz. Noskaidrojies, ka siera ēdāju asinīs ir ļoti augsts sviestskābes līmenis. Tā ir viela, kas samazina lieko svaru un paātrina vielmaiņu. Jo sviestskābes līmenis ir augstāks, jo sliktā holesterola līmenis ir zemāks.

Šie nav vienīgie pētījumi, kas pierāda siera veselīgumu. 2012. gadā tika veikti īpaši pētījumi Rokforas sieram. Arī šajos pētījumos noskaidrojās, ka siers profilaktiski pasargā no saslimšanas ar sirds un asinsvadu slimībām, tādējādi uzlabojot veselību un pagarinot cilvēka mūžu. Arī zilā siera pelējuma sēnīti saista ar "franču paradoksu". Šajā pētījumā zinātnieki nonāca pie secinājuma, ka ieradums ikdienā dzert glāzi sarkanvīna nav vienīgais iemesls, kas izskaidro "franču paradoksu". Viņi izvirzīja hipotēzi, ka zilie sieri, iespējams, ir daudz nozīmīgāks faktors profilaksē pret sirds un asinsvadu slimībām nekā vīns.

Gardas siera ēdienu receptes no Tasty.lv pavārgrāmatas:

Grilēts siers ar svaigajiem salātiem un apelsīnu kuskusu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Veģetārieši
noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.

Lasīt vairāk

Lazanja ar rikotu un tomātiem

Foto: Shutterstock
Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta un zilā siera mērce

Foto: Shutterstock
Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Grieķu omlete ar olīvām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Olīvas, fetas siers, olas, piens, nedaudz spinātu un sīpols. 10 minūtes, lai sagatavotu produktus, 20 minūtes cepšanai. Un aromātiska grieķu omlete gatava - labu apetīti!

Lasīt vairāk

Plaucētās mīklas siera bumbiņas - 'gužēr'

Foto: Shutterstock
Franču virtuves klasika - gužēr cepumiņi. Viegla, pikanta un patīkama uzkoda, pļāpājot ar draugiem pie vīna glāzes. Siera bumbiņām, salīdzinot ar citām uzkodām, ir liela priekšrocība. Tās var sagatavot iepriekšējā dienā un pirms ierodas viesi sasildīt cepeškrāsnī. Ar tām ērti arī doties ciemos. Tām vienmēr ir piekrišana. No šī mīklas daudzuma sanāks 30 siera bumbiņas.

Lasīt vairāk

Ceptas pildītas sēnes uzkodām

Foto: Shutterstock
Vienkārša recepte, kas labi saderēs ar glāzi vīna un sirsnīgām sarunām ar draugiem. Ar šķiņķi un sieru pildīto šampinjonu recepti iesaka vīna un tapu bara "D'vine" pavāri Līga Podkaļuka un Viktors Manuels Barahass Garsija. Visas Spānijai raksturīgās sastāvdaļas, kuras iekļautas receptē, iespējams iegādāties jebkurā Latvijas lielveikalā.

Lasīt vairāk

Cepta vistas fileja, kas pildīta ar sieru un pasniegta ar ceptiem gurķiem

Foto: Shutterstock
Grilēta vistas fileja brīnišķīgi saderēsies ar ceptiem gurķiem. Kas teicis, ka gurķus nevar cept? Var.
Ēdiens
būs viegls, piemērots vēlākām vakariņām, neradot smaguma sajūtu. Filejas pildīšanai iesakām izmantot piesātināto spāņu cieto aitas sieru Mančego (
Manchego
), bet derēs arī jebkurš cits labi kūstošs siers.

Lasīt vairāk

Gardā siera desas zupa

Foto: Shutterstock
Gardā siera desas zupa - pagatavot pratīs pat bērni. Un siera desa šai sātīgajai zupiņai piešķirs patīkamu kūpinājuma noti.

Lasīt vairāk

Siera nūjiņas rīvmaizes panējumā

Foto: Shutterstock
Pavisam viegli pagatavojama siera uzkoda, kas iepriecinās ne tikai pašu gatavotāju, bet arī ēdājus. Siera nūjiņām kraukšķīgumu piešķirs rīvmaizes panējums, bet siltais siers tās viducī patīkami kusīs uz mēles.

Lasīt vairāk

'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru

Foto: Shutterstock
Piedāvājam Itālijas klasiku
fettuccini Alfredo
. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!