Foto: Publicitātes foto
Daudziem virtuve ir kā radošā darbnīca, kurā top brīnumi. Jau izsenis pierādīts, ka tieši virtuve ir tā vieta, kurā ģimene pavada visvairāk laika - gatavojot, ēdot, kopīgi pavadot laiku. Un tas, kā virtuve ir iekārtota un aprīkota, ļoti lielā mērā ietekmē radošo procesu, proti, ēdiena gatavošanu!

Nereti veikalā ieejam ar konkrētu mērķi - nopirkt kaut ko jauku tieši virtuvei, jo tādējādi uzlabojas garastāvoklis un parādās iedvesma jauniem kulinārajiem meistardarbiem. Savu virtuvi ir jāmīl! Kādēļ gan neiepriecināt sevi ar košām krāsām un daudz ērtāku gatavošanas procesu? Šobrīd aizvien stabilāku pozīciju virtuvē iekaro visdažādāko formu un pielietojuma silikona trauki, ražotāji un pārdevēji spēj izpatikt teju visām gaumēm, jo šim materiālam piemīt neskaitāmas priekšrocības salīdzinājumā ar ierastāku materiālu traukiem. Tradicionālas kēksu un kūku veidnes, cepamtrauki, mafinu formiņas, deserta un ledus trauciņi mīlīgu lācēnu un zaķēnu formās... Veidnes šokolādēm un karamelēm, cepumiem, sacepumiem... Neiedomājamāko formu ledus saldēšanas trauciņi - no klasiskiem kubiņiem līdz fantastiskiem augļiem un zvēriem. Želejas trauciņi, kas palīdzēs radīt pasakainus mākslas darbus, pārsteidzot ne tikai bērnus, bet arī vecmāmiņas.

Tiesa, virtuvē ir vēl milzum daudz dažādu trauku un piederumu, kas ir aktuāli. Šobrīd grūti iedomāties kādu virtuves piederumu, kuru nevarētu izgatavot no silikona. Paliktnis karstam katliņam? Lūdzu! Cimdi karstas pannas izņemšanai no krāsns? Nekādu problēmu! Viegli, ērti un praktiski - varētu teikt, ka katras saimnieces sapnis! Redzēti gan lieli cimdi, kas roku sargā teju līdz elkoņiem, gan mazi "knābīši", ko saņem pirkstu galos, lai ātri un bez apdedzināšanās riska izceltu čurkstošo cepešpannu vai noņemtu vārošam katlam vāciņu.

Cepamlāpstiņas, speciālās lāpstiņas mīklas jaukšanai vai ērtai burciņu, bļodu un katlu iztukšošanai... Otas pīrāgu pārziešanai ar olu vai kausētu sviestu... Viss, kas vien ienāk prātā!

Silikons ir nemetālisks elements, kas atrodams akmeņos, smiltīs, mālā un pat ūdenī. Tas ir samērā jauns materiāls, kas plaši tiek izmantots ne vien plastiskajā ķirurģijā, bet arī citiem mērķiem. Silikons atrodams kosmētikā, tīrīšanas līdzekļos, ūdensnecaurlaidīgos pārklājumos, pat košļājamās gumijās! Un aizvien nozīmīgāku vietu silikons ieņem virtuvē, pateicoties savām pozitīvajām īpašībām.

Silikona traukus var izmantot gan saldētavā, gan cepeškrāsnī, lielākoties šiem traukiem ir mūža garantija, tie nesarūsē, neplīst, nemaina formu, neuzsūc smaržas vai aromātus, to virsmas nenolietojas, ēdiens nepiedeg. Šādos traukos gatavotās tortes un kūkas nepielips un būs viegli izņemamas no cepamtrauka, trauki pirms gatavošanas nav jāietauko, tādējādi iespējams gatavot arī veselīgāk un bez liekām taukvielām.

Silikona formas ir salokāmas, elastīgas un viegli tīrāmas. Viena no silikona trauku labākajām īpašībām – ļoti laba temperatūras izturība no – 60 līdz +315 grādiem pēc Celsija skalas. Pie tam silikona traukus droši likt no saldētavas uzreiz cepeškrāsnī un otrādi – pateicoties savam elastīgumam, materiāls neieplaisās. Lai silikona trauki izturētu šādas temperatūras un tiem būtu visas minētās īpašības, tie iziet rūdīšanas procesu – ražošanas procesā tiek vismaz četras stundas karsēti 200oC temperaturā. Silikona traukus nedrīkst likt vien uz atklātas liesmas, šim nolūkam tie nav paredzēti.

Īpašs silikona paveids ir platīna silikons, kura ražošanā tiek pievienots platīns, kas nodrošina īpašu silikona izturību un kalpošanas ilgumu. Šāda veida silikona formas ir dārgākas cenu ziņā, jo, lai varētu pievienot platīnu, silikons ir attīrīts no visiem papildu piejaukumiem.

Silikons ir mūsdienīgs, plaši izmantots materiāls un pateicoties jaunākajām tehnoloģijām to var apvienot ar koku, metālu, čugunu, plastmasu un stiklu. Silikons ar krāsu un moderno dizainu rada īpašu akcentu un toņu saspēli virtuvē.

Izmēģini silikona traukus un vairs nekad nespēsi iedomāties savu virtuvi bez tiem. Izklausās kā reklāmas sauklis? Iespējams, jā, tomēr lielākā daļa silikona trauku skeptiķu ātri vien atzīst šī materiāla priekšrocības virtuvē. Neizmēģināsi, nesapratīsi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!