Foto: Privātais arhīvs

Digitālā satura autore jeb influencere Evija Fogele Vaļeniece, kura plašākai sabiedrībai zināma kā Evijafo, "Instagram" vidē ir sasniegusi fenomenālu rezultātu: viņas sekotāju skaits ir sasniedzis teju 130 tūkstošus. Viņa ir pilna laika satura veidotāja – izstrādā digitālo saturu ne tikai saviem kontiem, bet arī uzņēmumiem. Brīvajā laikā viņai patīk nodarboties ar pilatēm, būt pie dabas, apciemot ģimeni un, protams, šiverēt pa virtuvi. Ēst gatavošanu viņa dēvē par hobiju, jo negatavo tikai fiziskas nepieciešamības dēļ, bet arī, lai baudītu maltīti.

Kaismīgākie Evijas sekotāji ir gluži vai iemīlējuši viņas vakariņu plānošanas "menu" sarakstu, kur sekotājiem tiek sniegta iedvesma, ko baudīt katras nedēļas dienas vakariņās, kā arī uzskatāmā veidā sarakstīts viss nedēļas iepirkumu saraksts. Patiesībā gan šis iedvesmas avots, gan viss pārējais influenceres saturs izskatās kā no "Pinterest" krātuves – gaumīgi, veselīgi, eleganti, acīm baudāmi... Tā varētu turpināt un turpināt.

Foto: Privātais ahīvs

"Virtuves sarunas" ir "Tasty.lv" rubrika, kurā iztaujājam cilvēkus, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu".

Kādas ir tavas pirmās atmiņas saistībā ar ēst gatavošanu?

Vecāki bieži mēdza strādāt līdz vēlam vakaram, tādēļ pamatprasmes gatavošanā nācās apgūt jau agrā vecumā. Tas man galīgi nesagādāja prieku, vairāk to uztvēru kā pienākumu. Tādu īstu mīlestību pret kulināriju sajutu tikai augstskolas laikos, kad pati sāku aizpildīt savu ledusskapi. Pat nevaru aprakstīt, cik fantastiska bija sajūta, kad pirmo reizi atvēru ledusskapi un tur bija viss, kas man garšo. Tiesa gan, manām garšas kārpiņām ir grūti izpatikt, esmu dikti izvēlīga ēšanas paradumos, taču tas tāpat man neliedz eksperimentēt virtuvē.

Tevi vairāk saista latviskie produkti vai pasaules virtuvju iepazīšana?

Latvijas virtuve vienmēr ir tuvu sirdij, it sevišķi svētkos. Tā ir tradīcija! Taču 90% gadījumu dodu priekšroku pasaules garšām, kaut kam eksotiskākam, kā arī dievinu vegānisko virtuvi.

Kur rodi iedvesmu gatavošanai un jaunu recepšu radīšanai/izmēģināšanai?

Iedvesmu maltītēm gūstu galvenokārt no sociālajām platformām, piemēram, "Pinterest", "TikTok", "Instagram", taču mēdzu arī meklēt receptes "Google" un eksperimentēt pati. Vislabākās maltītes top tad, kad nedēļas beigās salasi pa ledusskapi visus produktus, kas palikuši pāri.

Kas tev ēdiena gatavošanā patīk visvairāk?

Man tas ir kā radošs projekts, kuram ar aizrautību gaidu gala rezultātu. Turklāt viena no nozīmīgākajām daļām man ir ēdiena noformēšana – es ēdu ne tikai ar vēderu, bet arī ar acīm! Estētisks maltītes noformējums padara ēdienreizi īpašāku – ne velti restorānos pie tā piestrādā.

Bez kā virtuvē noteikti nevar iztikt?

Mans pēdējā laika atklājums ir aerogrils – vairs nespēju iedomāties savu ikdienu bez tā! No garšaugiem noteikti ķiploks ir mans favorīts – pievienoju visām maltītēm bez šķirošanas. Bet, ja būtu jāizvēlas pārtikas produkts, tad es teiktu – avokado, ne tikai garšas ziņā, bet arī no daudzpusīgā pielietojuma skatpunkta.

Ēst gatavošana ir vairāk talants vai prasme, ko viegli iemācīties?

Viennozīmīgi – prasme, bet varbūt ne viegli apgūstama. Pagatavot ēdienu iemācīties var jebkurš, pagatavot ko īpašu ar augstāku sarežģītības līmeni jau ir izaicinošāk, bet noteikti nekas tāds, ko nevarētu iemācīties.


Kāda ir vislielākā neveiksme, ko esi piedzīvojusi virtuvē?

Noteikti konditorejas izstrādājumi – tā ir mana švakā puse! It sevišķi mīklu pagatavošana, lai kā es sekotu receptei, man vienkārši nepadodas. Ironija slēpjas tajā, ka mana māsa pēc profesijas ir konditors, turklāt vēl ļoti labs. Es tomēr biežāk pieturos pie siltajiem ēdieniem, dienas beigās man mēdz aptrūkties pacietības mīklas izstrādājumiem, turklāt no cepumiem un kūkām nepaēdīsi.

Ja visu atlikušo mūžu būtu jāēd tikai viens ēdiens – ko tu izvēlētos?

Bez šaubām, pasta visos veidos! It īpaši "Pasta Al Pesto" – manām garšas karpiņām vismīļākā kombinācija.

Ko darīt, ja slinkums gatavot?

Mūsmājās piekopjam nedēļas maltīšu plānošanu – katru svētdienu sagatavoju plānu nedēļai ar vakariņu ēdienreizēm un vēl attiecīgi produktu sarakstu. Tad svētdienā braucam visus produktus sapirkt nedēļai. Lielākais klupšanas akmens ir izdomāt, ko gatavot, un tad vēl braukt uz veikalu pēc produktiem – ar slinku noskaņojumu tam ir grūti saņemties! Taču, ja mājās ir visi produkti un maltīte jau ieplānota, atliek tikai autopilotā to pagatavot. Tas man ļoti palīdz pārvarēt slinkuma brīžus, kā arī papildu bonuss ir finansiālais ietaupījums, apmeklējot veikalu tikai vienu reizi nedēļā.

Ja obligāti jāizvēlas, tad – sāļš vai salds? Maigs vai ass?

Noteikti salds, man ir dikti liels kārais zobs, sākot ar šokolādi, ledenēm un beidzot ar dažādiem desertiem un kūkām. Savukārt starp maigu un asu es izvēlētos asu, jo asām maltītēm ir izteiksmīgāka garša.


Vērtīgākais virtuves padoms, ko tu dotu ikvienam, kas lasa šo sarunu!

Eksperimentē! Gatavot ēdienu izdzīvošanai ir garlaicīgi! Ja man visu mūžu būtu jāgatavo uz riņķi pieci parasti mājas ēdieni, es nekad neiemīlētu ēst gatavošanu, drīzāk turētos pa gabalu. Atrodot interesantas receptes, rodas azarts – vai man sanāks? Kā tas garšos? Kā tas izskatīsies? Un, ja vēl maltīte izdodas, ir milzīga gandarījuma un lepnuma sajūta, kas motivē turpināt rosīties pa virtuvi aizvien biežāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!