Foto: Privātais arhīvs

Šoreiz uz virtuves sarunām aicinājām uzņēmuma "Gemoss" šefpavāri un "Just nature" zīmola vēstnesi Inu Poliščenko, kura saņēmusi arī apbalvojumu kā "Latvijas gada pavāre 2015", tāpat viņa ir vairāku starptautisko pavāru konkursu uzvarētāja un iekļauta žurnāla "Forbes" sarakstā "30 talanti līdz 30 gadiem" kategorijā – pavārmāksla un HoReCa. Ikdienā viņa darbojas uzņēmumā "Gemoss" – regulāri vada seminārus par dažādām aktuālām tēmām nozarē: bezglutēna konditoreja, graudaugu maltītes, augu valsts uzturs... Viņa izglīto klientus, meklē jaunas tendences ne tikai pārtikas, bet arī iekārtu jomā. Runā par to, kā saimniekot gudri savā virtuvē, ieviešot modernus risinājumus.

Brīvajā laikā Inai patīk aktīva atpūta, draugu uzņemšana ciemos, grāmatu lasīšana, jaunu ēdināšanas konceptu iepazīšana, lai būtu informēta par nozarē notiekošo.

Un, lūk, jaunumi: TV24 raidījuma "Šefpavārs. Uz līnijas" vadītāja un šefpavāre Ina Poliščenko 9. augustā atsāk sezonu. Raidījumā viņa turpinās atbildēt uz skatītāju jautājumiem par dažādiem pārtikas produktiem. Bet tikmēr studijas virtuvē taps ātri pagatavojami ēdieni no sezonāliem produktiem.

"Virtuves sarunas" ir "Tasty.lv" rubrika, kurā iztaujājam cilvēkus, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu".

Kādas ir tavas pirmās atmiņas saistībā ar ēst gatavošanu?

Atceros, ka vienmēr piedalījos salātu griešanā un biju klāt pie kotlešu cepšanas, bet tad vēl neuztvēru kulināriju kā dzīvesstila hobiju un profesiju, taču vecmamma reiz teica, ka ar šo profesiju vienmēr būšu paēdusi un siltumā. Pirmo piena zupu vārīju pēc receptes grams gramā un pamatīgi pārsālīju. Šķita, ka garšu var mainīt ar cukuru, pievienoju to, tad atkal sāli, un tā garša beigās bija... briesmīga. Toreiz dabūju atzīmi 4, tad sapratu, ka ēdienu gatavošanai jāpievēršas brīvāk.

Tevi vairāk saista latviskie produkti vai pasaules virtuvju iepazīšana?

Savu kulināro rokrakstu saucu par modernu Eiropas virtuvi, izceļot vietējos produktus, uzsvaru liekot uz pagatavošanas tehniku. Lai baudītu izsmalcinātu maltīti, nav jātērē liela nauda, bet ar garšu un tehniku varam katram produktam piešķirt izsmalcinātību.

Kur rodi iedvesmu gatavošanai un jaunu recepšu radīšanai/izmēģināšanai?

Jo vairāk ēdam, smaržojam, redzam, jo vairāk izkopjam savu garšu paleti. Bieži izdomāju ēdienu uz papīra, tad to pagatavoju virtuvē, cienāju draugus, līdz saprotu, vai recepte strādā. Kulinārijā var vilkt bezgalības zīmi – nav pareizi vai nepareizi – vienmēr nonāksim pie rezultāta. Manas iedvesmas ir arī grāmatas, biežāk tieši "garšīgas" ēdienu bildes, "Netflix", "Instagram", restorānu pieredze, kā arī komunicēšana ar nozares draugiem par tendencēm. Kā modē, tā arī kulinārijā tendences iet pa apli!

Kas tev ēdiena gatavošanā patīk visvairāk?

Kulinārijā man patīk tā dzīvā virtuves sajūta – smaržas, trokšņi, cilvēku savstarpējās attiecības. Tas ir gluži kā meditatīvs process – gatavošana satuvina, raisa sarunas... Arvien biežāk cilvēki izvēlas saliedēšanās pasākumus, kopīgi gatavojot maltīti. Katrā mājā, šķiet, centrālā vieta ir virtuve.

Bez kā virtuvē noteikti nevar iztikt?

Virtuvē noteikti nevar iztikt bez asa naža un sāls.

Vai ēst gatavošana ir vairāk talants vai prasme, ko viegli iemācīties?

Kā viens gudrs kolēģis teica: "Talants ir 10 procenti, darbs un attieksme – 90 procenti." Nevar nepiekrist, jo, lai cik talantīgs tu būtu, ja prasmes nespodrināsi, uz lauriem ilgi sēdēt neizdosies. Protams, ar talantu pietiek gatavošanai mājas līmenī, tomēr, ja esi jau profesionālajā virtuvē, vajadzēs pacietību, izturību, degsmi. Rezultāts būs, ja tiešām mīlēsi savu profesiju. Kā jau jebkurā jomā.

Kāda ir vislielākā neveiksme, ko esi piedzīvojusi virtuvē?

Lielākā neveiksme? Aktīvajos restorāna laikos pie lielas klientu plūsmas vienmēr gadījās kāds "problēmklients", kas prasīja ātru reaģēšanu un situācijas risināšanu. Te cītīgi jāpadomā, cik personu tika apliets ar zupu, vīnu vai mērci.

Ja visu atlikušo mūžu būtu jāēd tikai viens ēdiens – ko tu izvēlētos?

Noteikti kartupeļus, visos veidos – ceptus, vārītus, pankūkās.

Ko darīt, ja ir slinkums gatavot?

Ja slinkums gatavot, tad vienmēr iesaku turēt ledusskapī kādu "superfood" – avokado, konservētus turku zirņus vai bezpiedevu jogurtu, tad bez piepūles var pagatavot salātus vai vienkārši jogurtu ar augļiem vai dārzeņiem, galvenais – neļauties izsalkumam, pasūtot kādu "junk food".

Ja obligāti jāizvēlas, tad – sāļš vai salds? Maigs vai ass?

Mana pamatgarša ir saldā, bet, gatavojot ēdienu, vienmēr spēlējos ar saldu, sāļu, asu, skābu, tas veido perfektu garšu balansu.

Vērtīgākais virtuves padoms, ko dotu ikvienam, kas lasa šo sarunu?

Kulināriju uztvert kā hobiju, nevis darbu, tad arī gatavošana padosies. Atceries, ka visa pamatā ir garša. Ja garšos tev, tad garšos arī tavai ģimenei un draugiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!