Foto: Shutterstock
Mūsdienās, kad veselīgs dzīvesveids ir īpaši aktuāla tēma, cukuru daudzi uzskata par saldo indi, cenšoties izvairīties no tā lietošanas visos iespējamos veidos. Izrādās, cukura trūkums nav šķērslis konservēšanai, jo ir virkne ogu un augļu vai dārzeņu, kam vajag pavisam niecīgu cukura daudzumu vai var iztikt pat pavisam bez tā.

Ogas un augļus, kuros ir kāda konservējoša viela (skābeņskābe, benzoskābe) var uzglabāt, vienkārši pārlejot ar vārītu, atdzesētu ūdeni vai avota ūdeni, un pēc iespējas hermētiski aizvākojot. Šādi ziemas krājumiem var sagatavot, piemēram, zaļas ērkšķogas, rabarberus, brūklenes, dzērvenes, skābenes.

Kompotā, ko pārlej ogām un augļiem, kā konservantu var lietot benzoskābi, cukura sīrupa vietā izmantojot ūdens šķīdumu 0,1-0,5 procentu koncentrācijā, atkarībā no ogu skābuma. Taču jārēķinās, ka ar benzoskābes palīdzību konservēti produkti zaudē krāsu. Dabā benzoskābe ir sastopama dažos augos (piemēram, brūklenēs un dzērvenēs).

Foto: Shutterstock

Labāku efektu iespējams panākt, benzoskābi aizstājot ar salicilskābi jeb aspirīnu. Litrā ūdens izšķīdina divas aspirīna tabletes, pārlej ar šķīdumu augļus un aizvāko bez karsēšanas (trauki un vāciņi gan jāsagatavo kā parasti). Aspirīna koncentrācija augļos būs pārāk niecīga, lai jebkādi ietekmētu veselību, jo cik gan daudz konservētu augļu vienā reizē ir iespējams apēst, un to taču nedara katru dienu. Šķidrums gan nav tik gards, lai to dzertu kā kompotu.

Bez cukura savārīts melleņu un brūkleņu biezenis nebojāsies. Nepievienot cukuru ievārījumam un džemam, vai pievienot mazāku tā daudzumu, var arī tad, ja citus augļus un ogas vāra kopā ar brūklenēm, dzērvenēm vai pīlādžiem. Šādu ievārījumu var uzglabāt pat istabas temperatūrā.

Pārējos augļus un ogas var savārīt biezenī, pievienojot tiem nelielu ūdens daudzumu vai izcept cepeškrāsnī un izberzt caur sietu. Masu pavāra, pilda karstās burkās, ko tūliņ aizvalcē ar metāla vāciņiem un pasterizē. Parasti šādā veidā apstrādā neizskatīgākus nestandarta augļus, skaistākos atstājot kompotiem un ievārījumiem, taču, ja gribas izvairīties no cukura pievienošanas, šādā biezenī var savārīt arī labākus augļus un ogas. Brūklenēm vari pievienot arī ābolus vai bumbierus.

Foto: Shutterstock

Arī ābolus iespējams saglabāt ziemas krājumiem, neizmantojot ne gramu cukura. Kilogramu ābolu pārlej ar ūdeni un mērcē 5-10 stundas, lai biezenis būtu gaišāks. Tad nomazgā, nomizo, sagriež sīkākos gabaliņos, pārlej ar pusglāzi ūdens un maisot vāra aptuveni 20 minūtes. Tad izberž caur sietu, liek atpakaļ katlā, vāra vēl 10 minūtes. Karstu biezeni pilda tīrās, karstās burkās, nekavējoties aizvalcē ar metāla vāciņiem, apgāž un tur aptuveni stundu ar vāciņiem uz leju. Interesantas garšas nianses iegūsi, ja ābolus savārīsi ar maltām aronijām, pīlādžiem, dzērvenēm vai ērkšķogām.

Atceries, ka visi biezeņi un džemi, ko gatavo bez cukura vai ar samazinātu cukura daudzumu, ir jāpasterizē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!