Foto: Shutterstock
Ja tavā dārzā aug piparmētra, tu noteikti zini, ka aromātiskais augs ir varen dzīvīgs un ātri vien saaug kuplos puduros, ko tējā vien neizdzert. Lai veselībai vērtīgo augu neaizlaistu postā, jādomā citi veidi, kā zaļās, sulīgas lapiņas saglabāt ziemas krājumiem, jo visām mētru sķirnēm piemīt ārstnieciskas īpašības.

Mētru nosaukums cēlies no grieķu valodas vārda "minthe", apzīmējot kādu grieķu mitoloģijā aprakstītu nimfu, kas tika pārvērsta šajā augā. Viens no populārākajiem mētru paveidiem ir piparmētras (Mentha piperita), ko cilvēki augstu vērtē jau kopš Senās Romas laikiem. Latvijā piparmētras, kā ārstniecības augu, sākotnēji audzēja klosteru dārzos, vēlāk aptieku dārzos un plašākus apmērus to audzēšana Latvijā ieguva 19. gadsimtā, vēstīts Dr. Pakalna tēju skolas mājaslapā.

  • Noderīgus padomus, kas jāņem vērā, ievācot un sagatavojot ārstniecības augus ziemas krājumiem, uzzināsi šajā rakstā

Auga sastāvā ir daudz A, C vitamīna, kā arī vitamīns B2, kā arī kalcijs, cinks un magnijs. Piparmētru lapas lieto pārtikā un ārstniecībā gan svaigas, gan kaltētas, no tām iegūst ēterisko eļļu, ko lieto pārtikā, kosmētikā un aromterapijā. Piparmētras un visas citas tām līdzīgās mētras ne tikai uzlabo ēdiena vai dzēriena garšu, bet tās visas ir spēcīgi un iedarbīgi līdzekļi pret gremošanas sistēmas darbības traucējumiem, sliktu dūšu un migrēnu. Tautas medicīnā piparmētras izmanto, cīnoties ar saaukstēšanos, bronhītu un citām elpceļu slimībām, kā arī pret gripu. Piparmētrām piemīt arī nomierinošs un stresu mazinošs efekts. Aromterapijā tiek uzskatīts, ka piparmētru aromāts uzlabo garastāvokli.

Lai arī ziemā varētu baudīt piparmētru svaigo, uzmundrinošo aromātu, pie viena gūstot labumu arī veselībai, piedāvājam sešas receptes piparmētru konservēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!