"Ikdienā uzturā lietoju ļoti daudz saldumu: šokolādītes, cepumus utt. un jo sevišķi darbā - pie kafijas, tējas. Tāpat vakarā gribas kaut ko uzgrauzt. Esmu nolēmusi no saldumiem daļēji atteikties, bet tie ir jāaizvieto ar kādiem citiem, noderīgiem produktiem. Piemēram: riekstiem, žāvētām aprikozēm, plūmēm. Vakar nopirku diedzētu graudu sausiņus ar saulespuķu sēklām, ļoti gardi, apēdu trešdaļu pakas. Ko vēl jūs ieteiktu kā našķi, bet veselīgu?" vaicā portāla "Cālis.lv" Virtuves foruma lietotāja.

Foruma lietotāju atbildes:

Žāvēti augļi un rieksti ir labāki nekā šokolāde, bet arī tie jāēd ļoti mērenās devās. Es tomēr ļoti ieteiktu atradināties no uzgraušanas vakarā vai darba vietā.

Saldu ķirbi, sagriez mazos kubiņos - tāds našķis, ka prieks. Un galvenais veselīgs.

Visu veidu augļus un dārzeņus var grauzt uz nebēdu.

Dateles, vīģes, žāvētas aprikozes un āboli.

Sāc kaut vai ar tīru melno šokolādi, galetes, musli batoniņus, kliju radziņus. Man tāda strikta sevis ierobežošana nekad nav bijusi pietiekami efektīva, jo aizliegtais auglis vissaldākais. Tāpēc vienmēr sev apsolu, ka varēšu bez sirdsapziņas pārmetumiem arī to neveselīgo našķi nopirkt, ja ļoti sagribēsies. Un visbiežāk pietiek tikai ar to sajūtu, ka zinu - varu nopirkt.

Zefīrs ar skaitās pie puslīdz labajiem saldumiem.

Pie veselīgajiem skaitās zefīrs, halva, melnā šokolāde un, manuprāt, kazinaki - ar sīrupu sapresētas sezama vai saulespuķu sēklas. Visi tie riktīgi saldie, biezie un lipīgie žāvētie augļi - plūmes, persiki, aprikozes. Tos var lēnā garā sūkāt. Iet ilgi un pārāk daudz jau nemaz nevar apēst.

Marmelāde.

Manuprāt nav tik traki našķi- banānu čipsi, rozīnes.

Biezpiens, banāns, jogurts - sablenderē!

Ir dzirdēts, ka ķirbi vajag cepeškrāsnī mazā temperatūrā žāvēt un sanākot kā konfektes. Nianses gan neatceros.

Viena tablete dienā hroma un uz saldumiem pat negribēsies virsū skatīties. I āda būs skaista, i figūra laba, i naudiņa ietaupīsies.

Nopērc darbam mazos burkāniņus - tādos mazos iepakojumos - uzliec konču vietā graušanai, tad vēl pagājušogad pati izmēģinājos grauzt darbā kāpostlapas. Par mani iesmēja, ka es kā riktīgs zaķis ar burkāniem un kāpostiem našķējos - starp citu abiem diviem svaigā veidā ir saldena garša. Nopērc kaltētu apcukurotu ingveru un neko citu nepērc- šito toč daudz neapēdīsi. Man no pagājušā gada viena paciņa vēl neapēsta stāv. Var arī ābolīšus uz darbu ņemt. Žāvētas aprikozes, plūmes, rozīnes. Man arī tieksme uz saldumiem - ja nav apēsts vis konču, šokolādes, ievārījuma burciņas iepakojuma saturs, tad man miera nav, bet viss ģīmis no tā paliek pumpains, tāpēc pārgāju uz burkānu, kāpostu, augļu graušanu.

Kādreiz taisījām apelsīnu kārumus...apelsīnu mizu sagriezām un likām ūdenī uz diennakti, no rīta mainījām... tā 3x tad apbērām ar cukuru un salikām burkā. Gardi bija (es gan doktora meita, un končas vienmēr mājā ir bijušas, bet šitas kārums garšoja)... kamēr končas skapī stāvēja nelietotas... no dabiskajiem - dateles - nenormāli saldas. Saldumu vietā lieto augļu salātus dažādās variācijās ar dažādām mērcēm utt. Starp citu, melnā, rūgtā šokolāde nemaz nav tik kaitīga kā reklamē... tā iedarbojas uz smadzenēm kā narkotika un dod laimes hormonu.

Tikai viena lieta man palīdzēja atbrīvoties no saldumu mānijas - sāku normāli ēst. Vairs negribas tik daudz saldumus, starp ēdienreizēm uzgraužu LV ābolus.

Protams, var jau našķoties ar visādiem žāvētajiem un svaigiem augļiem, bet man vienmēr vajadzīgs, ko "piekost" pie tējas. Un augļi tad neder.
Vajadzīgs kaut kas maizveidīgs vai cepumveidīgs.

Galetēm visu cieņu. Ik pa laikam ar tām pilnībā aizstājam gan rupjo, gan balto maizi. man personīgi vislabāk garšo griķu un rīsu galetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!