Foto: Shutterstock
Vai ir kāds, kuram negaršo bekons? Pat tie, kas no šī cūkgaļas garduma atteikušies ētisku apsvērumu dēļ, cenšas atdarināt un izmanto bekona alternatīvas jeb vegānisko "bekonu", kas gatavots no sojas un papildināts ar garšvielām. Bekona cepšana ir atsevišķa māksla, ko vērts izkopt – jā, tas ir gaužām vienkārši, bet nereti mēdzam pieļaut sīkas kļūdiņas un laupīt sev patiešām izcilu rezultātu.

Par kļūdām, kuras nevajadzētu pieļaut, gatavojot bekonu, plašāk skaidro kulinārās vietnes "Taste of Home" eksperti.

Nepareizā bekona izvēle

Raugoties veikala gaļas produktu plaukta piedāvājumā, var gadīties apmulst un paķert ātrumā pirmo bekona veidu, kas "varētu būt labs". Un tā ir viena no biežākajām kļūdām – palūko, kādu bekonu pērc! Neapstrādātai, jēlai bekona šķēlītei jābūt viegli sārtai, ar pietiekamu tauku biezumu šķēlītē un jāizskatās dabiski, lai pannā (vai citā veidā) gatavotais bekons izdotos izcils.

Un jā, Latvijas veikalos nereti nopērkams arī karsti kūpināts bekons – tas nebūs paredzēts otrreizējai termiskai apstrādei. Tāpēc karsti kūpinātu bekonu necep uz pannas! Izvēlies amerikāņu vai angļu bekonu, tas būs drošs variants.

Pārāk liela iepakojuma iegāde

Ja gatavo bekona strēmelītes tikai vienai vai divām personām – nepērc lielu iepakojumu, kurā ir 20 svaiga bekona šķēlītes. Labāk aizej līdz svaigās gaļas plauktiem vai vēl labāk – uz specializētu gaļas veikalu pie miesnieka – un iegādājies tik šķēles, cik tiešām nepieciešams. Tā pagatavosi ēdāju skaitam atbilstošu daudzumu, atvērts bekona iepakojums nenīks ledusskapī un izvairīsies no potenciāliem pārtikas atkritumiem.

Cepšana bez piesardzības

Bez šaubām, bekons ir ārkārtīgi gards. Jo tajā ir tauki. Un tauki, kā zināms, uz karstas pannas sprakšķ, pilītēm lidojot tuvu un tālu ap plīts virsmu. Tāpēc atceries par priekšdarbiem un piesardzību, pirms karsē pannu, lai neciestu pats un tava tīrā virtuve.

Ieslēdz virtuves nosūcēju, lai virtuve nepiedūmotu, jo piedegusi gaļa ir īpaši "aromātiska". Un sargā arī sevi – uzvelc priekšautu, lai karstie bekona tauku sprakšķi nesabojā apģērbu. Viens triks, kas var pasargāt virtuves virsmas – uzklāj blakus plītij cepampapīra loksni (to var piestiprināt arī pie vertikālās sienas, kur atrodas plīts). Mazāk ķēpas.

Bekona cepšana katru rītu

Ja esi no tiem bekonmīļiem, kuri šo gaļas velti bauda katru rītu – kāpēc? Bekons ir lielisks produkts, kuru sacept vairākām dienām, ievietot noslēdzamā traukā un iekļaut savā "meal-prep" jeb iepriekš sagatavoto maltīšu sarakstā. Pirms ēšanas vajadzēs to vien īsu brīdi uzsildīt.

Bekona gatavošana tikai pannā uz plīts

Bekonu, protams, izcept pannā ir ērti. Bet vai zināji, ka vēl ērtāk to ir darīt cepeškrāsnī? Nekādu sprakšķošu tauku, visu darbiņu paveikts cepeškrāsns, turklāt tā vari pagatavot daudz vairāk šķēlīšu vienlaikus. Par šo virtuves triku ar bekonu cepeškrāsnī "Tasty.lv" stāstīja jau iepriekš:

Auksts, auksts, tikko no ledusskapja

Šādi, lūdzu, nedarām! Jā, reizēm steidzamies, nav laika, gribas ēst tagad un tūlīt, bet… kad izņem bekona šķēles no ledusskapja, ļauj tām sasilt istabas temperatūrā. Tas nepieciešams, lai bekona liesā gaļa un tauciņu kārta pagatavotos vienmērīgi. Tauki saglabā vēsumu ilgāk, tāpēc neskādēs, ka aptuveni 15 minūtes pirms gatavošanas bekonu noliksi uz virtuves virsmas, lai apsilst.

Foto: Shutterstock

Bekona šķēlītes pannā – kā siļķes mucā

Bekons, protams, cepot saraujas, tāpēc šķiet – kas tad tur, salikšu pilnu pannu! Tomēr tā darīt ir kļūda, jo gaļas šķēlītēm, tāpat kā intravertiem, nepieciešama telpa. Pārblīvētā pannā bekona šķēles neizcepsies vienmērīgi kraukšķīgas, cita citai ķersies klāt, un rezultāts nebūs tik apetelīgs, kā gribētos. Tāpēc – atstāj vien atstarpes!

Cepšana pārāk karstā pannā

Uzsviest bekona šķēli uz krietni karstas pannas un vērot, kā tas sačokurojas, ir skaists skats. Bet nevajadzētu arī pannu uzkarsēt uz pašas augstākās plīts liesmas. Cepšana pārāk karstā pannā var rezultēties pārceptā bekonā, kur tauki līdz galam neapcepušies, bet sarkanā daļa gaļas – pārcepta. Tāpēc sāc bekona cepšanu uz vidējas uguns, nepieciešamības gadījumā to paaugstinot.

Pannā palikušo tauku likvidēšana

Reizēm šķiet, kas tad tur īpašs, pannā palika tauki – laiks to izmazgāt un miers. Stoooop! Vai zināji, ka no bekona pāri palikušos taukus vari izmantot atkārtoti kā taukvielu cepšanai? Bekona tauciņos cepti kartupeļi ir īpaši gardi, tāpat tajos var izsutināt citus dārzeņus, piemēram, burkānus, zaļās pākšu pupiņas u.t.t.

Bekona tauku liešana izlietnes notekā

Jā, šī ir lieta, kuru nedrīkst piekopt – taukus izlietnes notekā nelejam, pat ja virsū uztecināts karsts jo karsts ūdens. Kā pareizi atbrīvoties no pannā esošajiem bekona taukiem? Kad pabeigta gatavošana, kamēr tauki vēl šķidri un karsti, pārlej tos trauciņā, kuru plānots izmest (te noderēs tukši jogurta iepakojumi u.tml.). Tad ļauj taukiem atdzist un sacietēt, un droši izmet trauciņu miskastē.

Bekons – tikai "sāļos" pamatēdienos

Ja nekad, nekad neesi pagaršojis bekona gabaliņus, kas uzbērti, piemēram, šokolādei, ko tu vēl gaidi? Tā ir viena no lielākajām kļūdām – nepagaršot kraukšķīgās gaļas šķēlītes visdažādākajos veidos. Pamēģini izkausēt šokolādi, ieliet to veidnē vai vienkārši uzliet cepampapīra loksnei, un uzkaisīt bekona gabaliņus – ļauj tiem sacietēt un iegūsi vareni gardu našķi.

Tikai klasisko bekonu, citu nē!

Protams, protams, cūkgaļas bekons ir klasiska vērtība, taču nevajag sevi ierobežot. Ir tik daudz gardu bekona veidu – starp cūkgaļas bekona veidiem var atrast visdažādākos, piemēram, angļu bekonu, kura šķēlītes ir biezākas un "apaļākas", vai itāliešu "prošuto" bekonu. Tāpat nevajadzētu smādēt tītara bekonu vai kaut reizi izmēģināt vegānisko "bekonu".

Un tagad laiks ķerties klāt bekona gatavošanai – zemāk atradīsi gardumgardas receptes no "Tasty.lv" plašā klāsta, kuras pagatavojot, baudpilni noelsīsies!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!