Foto: DELFI
Gluži kā kabačus augustā, tā bērzu sulas aprīlī piedāvā daudz un dikti. Kā neņemsi sulu spaini?! Kur likt? Pēc tam domās! Mums ir vairākas idejas, ko iesākt ar bērzu sniegto dārgumu, ja iegūto dziru nespēj izdzert vienā paņēmienā.

To, cik veselīga, neaizstājama un visādi citādi lieliska ir bērzu sula, zina visi. Tā ir kā latviskās dzīvesziņas stūrakmens, tā lepni stāv blakus nacionālajam sportam – sēņošanai un siera rituļa siešanai. Bērzu sula ir ierakstīta vienā preambulā ar šūpošanos pret odu kodumiem un acu mazgāšanu avotā. Tā ir tikpat svarīga kā visas ražas sabāšana burciņā un trīskārtēja nospļaušanās, apvienojumā ar piesišanu pie koka.

Tiem, kam pašiem savi bērzi, tie sulu dāsni dala, tiem, kam bērzu nav – ņem pretim atplestām rokām vai pērk par brangu naudu. Tā vai šā, bet mājās aprīļa dienās veidojas pamatīgs sulu uzkrājums – mazgā kaut seju un matus! To, starp citu, droši var darīt! Skaistuma speciālisti sola brīnumu lietas no šīs procedūras.

Saldē!

Foto: Shutterstock

Visvērtīgākā sula ir tieši svaiga, tāpēc, saņemot spaini ar sulu, daļu sapildi pudelēs un sasaldē. Kad iegribēsies, vilksi ārā un baudīsi to kā jūlija karstumā, tā septembra atvasarā!
Salej sulu saldējamos trauciņos, pievieno piparmētru vai kādu citu garšaugu un būs lielisks kokteiļu un citu dzērienu papildinājums. Starp citu, drīkst un var izmantot kā sejas masētāju, lai pamostos!

Aizstāj ūdeni!

Foto: DELFI

Ja sulas ir svaigas un ļoti daudz, tad izmanto to ūdens vietā, pagatavo tēju, kafiju, izvāri ķīseli vai zupu. Garšas nianšu izmaiņas tējā un kafijā būs sajūtamas, bet pārējos vārījumos vairāk darbosies placebo efekts – bērzu sulās vārīts tak veselīgāks! Un kalorijas arī mazinās...

Raudzē un gatavo šampanieti!

Tāpat kā sēņotājiem ir grupa, kas lasa tikai baravikas, bērzu sulu cienītāji dalās tādos, kas labprātāk bauda ierūgušas sulas un tādos, kam vajag tikko no koka noņemtas.
Ja piederi pirmajiem, tad meklē upeņu zariņus, rozīnes, žāvētas dzērvenes, citrona miziņas un uzlabo savu bērza kombuču līdz vēlamajai garšai. Kad sula ieskābusi līdz vēlamajai konsistencei, glabā vēsumā!

Galu galā tu vari pagatavot dzirkstošu svētku dzērienu – bērzu sulas šampanieti!

Vāri sīrupu!

Foto: Shutterstock

Pirms sāc vārīt bērzu sulu sīrupu, atceries, ka tas būs ilgs un dārgs process (īpaši, ja vārīsi uz elektriskās plīts). Sula jāreducē kā mērces – lēzenā katlā uz mazas uguns, līdz tā iztvaiko, katlā atstājot tumšu un biezu šķidrumu – sīrupu. Tālāk jau vari bagātināt tikko izceptu steiku, pārliet pāri saldējumam vai pievienot tējai.

Gatavo mērces!

Viegli ieskābušas bērzu sulas labi noder dažādu zaļo lapu salātu mērcēm, tev tikai jāpievieno citas sastāvdaļas, piemēram, sinepes, medus, pipari, sāls, sirsnīgi jāsamaisa un jālej pāri salātiem!

Marinē!

Foto: Shutterstock

Ja nu iegadījies tā, ka kāda burka ar bērzu sulu aizmirsta un ir sirsnīgi ierūgusi, izmanto to gaļas marinēšanai, īpaši labi ar šo sulu sader kopā vistas un jēra gaļa.

Lai izdevušās bērzu sulas dzīres!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!