Foto: Shutterstock
Ja ir garda mērce, tad var apēst arī to, kas zem tās paslēpts un nav augstākās kvalitātes. Tā var izglābt neveiksmīgi pagatavotu karbonādi vai ūdeņainus kartupeļus. Kāda tad ir īsta, laba un pareiza mērce? Šefpavāri visā pasaulē apgalvo, ka tai jābūt tādai, kas pēc iesmelšanas un izliešanas no kausa paliek uz tā, pēc konsistences atgādinot samaisītu skābo krējumu.

Ilgā vārīšana

Pats labākais, tiesa, arī ilgākais, mērces iebiezināšanas veids ir reducēšana jeb, vienkāršiem vārdiem runājot, novārīšana. Tas nozīmē, ka, piemēram, buljonam ir lēni jātvaicējas, līdz tas sabiezē. Taču, ja nav laika, pacietības vai baida liels elektrības rēķins, jāizvēlas ātrākas un lētākas alternatīvas.

Olas

Ja mērci biezini ar olu, tad tas jādara ūdens peldē, lai pannā vai katlā esošā mērce nepārvērstos omletē. Ja ir jāiebiezina lielāks daudzums, tad var atsevišķā traukā, ūdens peldē pagatavot olu mērci, ko pakāpeniski pievieno karstai pamatmērcei, kas jau noņemta no uguns.

Mērces uz olas bāzes parasti gatavo kopā ar krējumu, sviestu un olām. Populārākā no tām ir Holandes mērce.

Milti

Miltu bāzes mērces savu uzvaras gājienu uzsāka tieši padomju laikos, jo tas bija ātri un lēti. Jāteic, ka iebiezināšana ar miltiem joprojām ir viens no populārākajiem veidiem. Galu galā, ja pierīvēsi klāt muskatriekstu, iegūsi slaveno Bešamela mērci, ko izmanto lazanjas pagatavošanā.
Labas miltu mērces pagatavošana ir treniņa jautājums. No sviesta un miltiem pannā jāsamaisa viendabīga masa, kam lēnām jāliek klāt silts piens. Pareizā temperatūra, nepārtraukta maisīšana un pareizās garšvielas ir panākumu atslēga.

Muskatrieksta pievienošana mērcei noņems tās miltaino garšu.

Brūnā mērce pamatā daudzām izsmalcinātām mērcēm, piemēram, Diablei un Bordo prasa ilgu reducēšanu, bet, ja vēlies šo apiet, tad izmanto omīšu recepti apdedzinot miltus uz pannas brūnus un pievienojot gaļas buljonu.
Apdedzinātiem miltiem var izmantot arī cepeša mērci– šķidrumu , kas palicis pannā pēc cepšanas.

Krējums

Nenoliedzami, ka latviešu virtuvē lielu lomu spēlē tieši krējuma mērces! Pirmie kartupeļi un gaileņu mērce, sautēta saldā krējumā ir gandrīz katra latvieša must have .

Iebiezināšanai labāk padosies saldais krējums un te vislabāk izvēlēties reducēšanu un regulāru apmaisīšanu.

Pievienojot krējuma mērcēm sadrupinātu (zilo sieru) vai sarīvētu (parmezānu) sieru, tā iegūs pikantu noti un iebiezināsies.

Uz piena produktu bāzes gatavotām mērcēm ir tendence apvilkties ar piena plēvi.

Kā izvairīties no piena plēves, kad mērce atdziest? Uzklāj uz mērces trauka cepampapīru, kas apziests ar sviestu!

Sviests

Mērcēm nevajag žēlot sviestu, jo tas ne tikai bagātina garšu, bet arī iebiezina mērci. Visefektīgāk iebiezināšana notiks ar apbrūnināšanas metodi. Tātad, uz pannas apbrūnini – sačurkstini – sviestu un tad pievieno to, kas būs mērces pamatbāze, piemēram sēnes vai pākšu pupiņas.

Kartupeļi

Kartupeļu ciete vai smalki sarīvēts kartupelis, kas pievienots mērces gatavošanas procesā, teicami paveiks iebiezināšanas darbu. Pievienojot cieti, tā vispirms jāsajauc ar pāris karotēm mērces atsevišķā traukā, lai neveidotos kunkuļi. Kad tas paveikts, jāpievieno mērcei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!