Foto: DELFI
Daudziem cilvēkiem pārtikas izšķērdēšana ir kļuvusi par ieradumu: iegādājamies vairāk pārtikas nekā nepieciešams, ļaujam augļiem un dārzeņiem sabojāties vai nopērkam lielākas porcijas, nekā spējam apēst. Šie ieradumi ne tikai paplicina mūsu maciņu, bet arī rada papildu slodzi dabas resursiem un kaitē videi. Izšķērdējot pārtiku, mēs izniekojam ieguldīto darbu, pūles, investīcijas un vērtīgos resursus (piemēram, ūdeni, sēklas, barības vielas utt.), kas tiek izmantoti ražošanā, nemaz nerunājot par resursiem, kas tiek izmantoti transportēšanai un pārstrādei. Tāpēc dalāmies ar to, kā maksimāli izmantot burkānu un izvairīties no šī dārzeņa izšķērdēšanas.

Atceries – pārtikas atkritumu samazināšana ir vienkārša darbība, ko vari veikt, lai ietaupītu naudu, laiku un samazinātu nelabvēlīgo ietekmi uz vidi. Tātad, ja nejauši esi iegādājies pārāk daudz burkānu vai savā piemājas dārziņā esi novācis īpaši veiksmīgu ražu, šis raksts ir domāts tieši tev!

Kulinārijas entuziastes Litas mājās burkāns ir viens no iecienītākajiem dārzeņiem: "Burkāni ir ne tikai budžetam draudzīgi, bet arī ļoti daudzpusīgi. Tos izmantojam svaigā veidā (ēd pat suņi!), vārām, sautējam un cepam. Pievienojam zupām, sautējumiem, biezeņiem un pat kūkām un kēksiņiem! Turklāt – burkānos beta karotīna ir ievērojami vairāk nekā citos dārzeņos, tas sniedz ieguvumu sirds un asinsvadu veselībai, ko mana vecuma cilvēkam ļoti jāņem vērā!"

Lūk, ko Lita dara, kad pēc ražas novākšanas, burkānu ir daudz par daudz (patiesībā – tas ir ar nodomu, lai tos saglabātu ziemai). Viņa burkānus saldē: "Dzīvojot dzīvoklī, tie pagrabi ir tādi, nu kādi ir – silti, proti, burkāni tur neglabājas, ātri savīst un kļūst mīksti. Tie līdz salam tiek turēti dārza mājiņā un neapēstie pārpalikumi tiek saldēti. Saldēšanai izvēlamies svaigus, stingrus, nebojātus un veselīgus burkānus."

Foto: DELFI

Viss ir pavisam vienkārši: vispirms burkānus nomazgā un nomizo. Mizas liek vienā spainītī, pašus burkānus – tīrā ūdenī. Pēc tam burkānus nosusina ar lina vai papīra dvieli un ļauj apžūt. Atceries – slapjus burkānus saldējamajos maisiņos neliek!

Litai patīk burkānus sašķirot pa frakcijām: mazie un lielie. Viņas mājās burkānus saldē trīs veidos: mazie burkāni, sarīvēti un sagriezti ripiņās. Mazākos burkāniņus sasaldē veselus, pirms tam gan, protams, notīrot. Lielos burkānos nomizo un no tiem, ja ir vēlēšanās, izveido dažādu formu mazus burkāniņus (esot speciālie formiņu izspiedēji).

Foto: DELFI

Lita piebilst: "Ja saldēšanas process tiek darīts pilsētā, tad mizošana bieži vien notiek uz galda, tad gan nav tik daudz spaiņu, bet viss galvenokārt notiek uz vecajām avīzēm un reklāmas bukletiem. Tad avīzes tiek aizrullētas cieši ciet un miziņas skaistā veidā tiek aiztransportētas uz laukiem. Savukārt, ja šis process notiek laukos, tad gardumiņi gan uzreiz nonāk vistu aplokā. Lūk, arī atbilde, kāpēc bezatlikuma burkāniņš, jo nekas neaiziet zudumā. Ir gan pašam, gan vistelēm!

Kad tīrīšanas un sagriešanas darbi beigušies, tad ir laiks burkānus likt dažāda izmēra saldējamos maisiņos. Varot likt lielākā maisiņā, un tad no lielā gabala nolauzt, tik, cik to vajag konkrētajai gatavošanas reizei. Litai ļoti patīk aizvelkamie maisiņi. Process ir ārkārtīgi vienkāršs, ērts un patīkams.

"Esmu dzirdējusi, ka pirms tam ieteicams burkānus blanšēt, bet es tā nedaru. Ja ziemas sezonā gribas baudīt burkānus svaigā veidā vai izspiest burkānu suliņu, tad gan iesaku dārzeņus iegādāties tirgū vai veikalā, jo saldētie burkāni svaigā veidā nav diez ko garšīgi. Pēc manām domām tie ir domāti ēdiena pagatavošanai. Piemēram, lai pagatavotu gardo zirnīšu/burkānu sautējumu. Ja ir laba zaļo zirnīšu raža, tad arī zaļos zirnīšus izloba un saliek maisiņos. Savukārt mana draudzene, kura ir liela pupiņu mīļotāja, arī visas pupiņas izloba, neko nežāvē, liek iekšā saldējamos maisiņos un galus ciet! Jācenšas maisiņus pārāk nepiepildīt, lai tie ir plakani – nepārspīlējot ar daudzumu! Tā ieekonomēs vietu saldētavā. Vajadzīgs arī maisiņus ik pa laikam pabužināt, lai gabaliņi atdalītos, lai viss nesasalst vienā masā," iesaka Lita, kura jau daudzus, daudzus gadus aizraujas ar burkānu saldēšanu.

Foto: DELFI

"Tasty" dalās ar dažām receptēm, kas dzīvi noteikti padarīs oranžāku!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!