Foto: DELFI

Dārzeņi cepeškrāsnī vienmēr ir laba ideja – kā rudenī, tā pavasarī. Prasmīgi tos bagātinot ar dažādām garšvielām, rezultātā tiek iegūts gards un sātīgs ēdiens, ko var ēst vienu pašu vai izmantot kā piedevu. Viss atkarīgs no izsalkuma pakāpes un ēšanas paradumu pārliecības.

Protams, ka kartupelis, kurš pagrabā pavadījis visu ziemu, nevar sacensties ar jauno kartupelīti, kurš, bagātīgi pārbērts ar dillēm un papildināts ar gaileņu mērci, ir dievu ēdiens. Protams, ka nupat no dobes izrauts burkāns ir daudz kraukšķīgāks un smaržīgāks par to, kurš pārdzīvojis garu ziemu!

Bet arī vecie dārzeņi ir pelnījuši, ka tiem izrāda cieņu pagatavojot, nevis aizstāj ar Itālijas un Francijas jaunuļiem. Ja rudenī pagatavotie dārzeņi neprasa nekādas īpašas garšvielas, tad pavasarī gan sagurušajiem dārzājiem jāpiešķir jauna elpa.

Vislabāk dārzājus pagatavot cepeškrāsnī, tie būs gan sātīgi, gan sildoši, gan gardi. Katrs var eksperimentēt ar pievienotām garšvielām, ierosmei piedāvāju savu gadu gaitā noslīpēto rudens dārzāju cepeškrāsns plati.

Sasauc kopā dārzeņus!

Tātad, ņemam visu, kas pagrabā, pieliekamajā vai tirgū nāk pretim: kartupeļus, burkānus, kāļus, rāceņus, ķirbjus, bietes un citas saknes. Ja ar vietējām šķiet par maz, tad var platei pievienot arī kādu svešzemnieci, piemēram batāti (garšas un struktūras ziņā tā var aizstāt ķirbi).

Samizo un sašķēlē!

Dārzeņus samizojam un sašķēlējam gabalos – jo ilgāk dārzenis (burkāni) gatavojas, jo sīkāk jāsagriež, bet tos, kas izcepas ātrāk (ķirbis, tvaicēta biete), sagriež lielākos gabalos. Kartupeļus vislabāk griezt mazās daiviņās vai resnos salmiņos. Ķiploki jānomizo tā, lai paliek tikai viens plāns krekliņš – miziņa un jānogriež galiņš.

Bagātini ar garšvielām un eļļu!

Ar garšvielām un garšaugiem katrs spēlējas kā patīk un garšo. Kartupeļi labprāt draudzējas ar rozmarīnu, saspiestu ķiploku un sāli, bietes dod priekšroku ķimenēm un Svanetijas sālim, burkāni un ķirbi neiebilst pret sinepju sēkliņām, paprikas pulveri un sierāboliņa. Katru dārzeni apviļā savā eļļas un garšvielu maisījumā un kārto uz cepamās pannas. Ķiplokus vienkārši izviļā eļļā. To labāk izvēlēties neitrālu – saulespuķu vai rapšu, protams, var izmantot olīveļļu, tā piedos papildu garšu dārzeņiem.

Cep un mielojies!

Sagatavoto plati liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 220 – 250 grādiem un cep 30-40 minūtes, līdz dārzeņi gatavi. Gatavību pārbauda, izņemot burkānu, – ja tas mīksts, tad tādi būs arī pārējie dārzeņi. Servē uz šķīvja un mielojas. To, vai ēst "plikus" dārzeņus vai bagātināt tos ar kādu gaļu, zivi, sieru vai soju, katrs izlemj pats!

Foto: DELFI

Labu apetīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!