Foto: Shutterstock
Sāls, pipari, sakapāti sīpoli, timiāna saišķis, kefīrs, alus, pat kalmes un zaļas ērkšķogas! Latviešiem gaļas marinēšana, šķiet, viena no dzīvesziņām. Lai gruzīni marinē tikai ar sāli, mums, latviešiem, marināde ir tik dažāda kā Vidzemes brunči – svītru svītrām, kārtu kārtām! Taču cik ilgi šo meistarstiķi var uzglabāt?

"Svētkus gaidot, gribas visu saplānot un pagatavot laicīgi, lai visus svētkus nav jāstāv pie plīts. Taču cik dienas marinēta gaļa drīkst būt ledusskapī?" jautā Ance kādā no tērzētavām, kur pulcējas pavārmākslas entuziasti.

Par marināžu ilgmūžību konsultē restorāna "32. augusts" šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs.

Latvietim praktiskajam, kurš marinētai gaļai labprāt ļautu marinēties, līdz tā kāpj no bļodas ārā, šie padomi neies īsti pie dūšas, jo marinēta gaļa ir cimperlīga un uzpasējama. Tai nepatīk dienām ilgi gozēties marinādē. Ja gaļu paredzēta gatavot šodien, tad marinādei jābūt stiprākai, bet, ja jāgatavo nākamā dienā – tad vājākai. Ja tomēr saproti, ka šodien samarinēto gaļu neizdosies realizēt, tad vajag no gaļas, cik nu tas iespējams, izlasīt sīpolus.

Ilgāk par trīs dienām samarinētu gaļu nevajadzētu glabāt.

Protams, ka svarīga ir arī gaļas izvēle – vistai pietiks ar nepilnu stundu, bet cūkai un liellopam vajadzēs līdz pat astoņām stundām.

Katram saimniekam un saimniecei ir sava īstā, vienīgā un vispareizākā marinēšanas metode, kāds to dara tikai ar sāli un pipariem, cits mērcē vīnā, cits citronos, vēl kāds majonēzē. Nekas nav nepareizi, bet galvenais, kas jāievēro, ir absolūta sterilitāte.

Marinējot gaļu, nav pieļaujamas atkāpes – nekādas netīras bļodas, rokas, galda virsma! Rokas nomazgāšana nenozīmē pabāšanu zem ūdens un ātru noslaucīšanu! Katra, pat vismazākā, atkāpe no sterilitātes, saīsina marinētās gaļas kvalitāti, jo tā ir laba vide dažādiem mikrobiem un baktērijām. Saprotams, ka traukam ir jābūt cieši noslēgtam.

Tagad par draudzīgām cenām ir iespējams nopirkt vakuuma iepakotāja ierīci. Ekonomiskie varianti, protams, nebūs ar profesionāļu jaudu, bet mājas kārtības vakuumēšanai ļoti noderīgi, jo palīdzēs gaļu uzglabāt ilgāt. Protams, arī šeit pirmais bauslis skan: "Sterilitāte pāri visam!"

Idejas marinēšanai vari atrast šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!