Foto: Shutterstock

Citronu sezonas plaukumā tiem arvien var atrast jaunus pielietojumus. Pa šķēlītei pievienojam tējai un ūdenim. Sulu dāsni izmantojam desertos, marinādēs un mērcēs, bet miziņa ir lielisks papildinājums kēksiem, kūkām, krēmiem un citiem gardumiem. Kas vēl būtu jāzina par tik pazīstamo citronu?

Profesionāļi no Thekitchn.com apkopojuši piecus vērā ņemamus padomus, kas noderēs kā virtuvē, tā ikdienas mājas solī.

1. Lai atrastu pašus sulīgākos citronus veikalā, pirms nopirkšanas tos viegli paspied ar pirkstiem. Sulīgākie citroni būs mīkstāki. Vēl var palīdzēt miziņa – ja tā ir plāna un gluda, zini, citrons būs sulīgs un neliks vilties.

2. Cieši noslēdzams plastmasas maisiņš ir ideālais veids, kā uzglabāt citronus ilgāk svaigus. Tā vietā lai citronus vienkārši noliktu augļu grozā vai ledusskapī, liec tos maisiņā un tikai tad ledusskapī. Šādi uzglabāti citroni būs lietojami pat mēneša garumā.

3. Ja gatavojot izmanto vien citronu sulu – norīvē tā miziņu un sasaldē, lai izmantotu vēlāk. Tie, kas gatavo bieži, zinās, ka receptes bieži vien pieprasa vien citrona miziņu vai tikai citrona sulu. Liekas citrona rezerves vienmēr noderēs, kaut lai tikai piešķirtu garšu kādai mērcei vai putukrējumam.

4. Izmanto citronu un sāli kā tīrīšanas līdzekli koka virtuves dēlīšiem. Bieži izmantots koka dēlītis piesūcas ar smaržām un kļūst taukains. Lai ik pa laikam to atsvaidzinātu, uzber uz tā rupjo sāli un izrīvē pa to citronu ar tā sulu. Pēc tam dēlīti noskalo un izmanto, ja ne kā jaunu, tad vismaz patīkami smaržojošu un tīru.

5. Citrons palīdzēs iztīrīt arī mikroviļņu krāsni. Nelielā bļodiņā izspied ciena citrona sulu, ieliec traukā arī izspiestās citronu pusītes un pielej mazliet ūdens. Pēc tam bļodiņu liec mikroviļņu krāsnī un karsē trīs minūtes. Karstumā ūdens un citrona skābā sula kondensēsies un būs dabīgs tīrīšanas līdzeklis. Kad krāsns beigusi karsēties, ļauj tvaikiem pastāvēt piecas minūtes. Pēc tam vienkārši izslauki ar drāniņu mikroviļņu krāsni un viss!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!