Foto: Shutterstock

Ir ierasts, vārot kartupeļus, tos vienmēr nomizot. Bet, piemēram, ābolus var ēst ar visu miziņu, ja vien tos kārtīgi nomazgā. Kāpēc un kuri ir tie dārzeņi un augļi, ko pirms gatavošanas var nenomizot? Atbildi uz šo jautājumu sagatavojuši portāla Thekitchn.com speciālisti.

Ja dārzeņus, piemēram, burkānus un bietes, pirms gatavošanas kārtīgi nomazgā, tad tiem var atstāt arī miziņu. Nebūt nav jāuztraucas, vai dārzenis ir ekoloģiski audzēts vai nē, jo miziņas sastāvā ir daudz organismam vērtīgo vielu, kas pēc nomizošanas, tiek zaudētas. Piemēram, dārzeņu miziņās bieži vien ir daudz organismam vērtīgo šķiedrvielu.

Dārzeņu miziņas, tāpat kā augļu, piešķir izteiksmīgāku garšu maltītēm. Piemēram, gurķi bez to plānās un kraukšķīgās miziņas nebūtu iedomājami. Arī cepeškrāsnī gatavoti kartupeļi ir daudz, daudz garšīgāki, ja tiem ir atstāta miziņa. Burkāni garšos tieši tāpat, ja to miziņa nebūs nogriezta – tāpēc pirms pievieno tos maltītei, vienkārši kārtīgi noberz ar dārzeņu mazgājamo birstīti.

Izņēmums gan ir reizes, kad no dārzeņiem tiek gatavotas krēmzupas vai biezeņi. Tad gan tos nepieciešams mizot, jo maltīti sabojās to piegarša. Ja gatavo kartupeļu biezeni, tad dārzeņus mizo pēc to izvārīšanas.

Iegaumē! Ja kartupeļi ilgi nostāvējuši pieliekamajā vai pagrabā, un to miza kļuvusi cieta un raupja, tad pirms gatavošanas tos obligāti jānomizo. It īpaši tad, ja uz pavasara pusi tie sākuši jau dzīt asnus.

Augļi un dārzeņi, kurus var nemizot:

  • Kartupeļi;
  • Baklažāni;
  • Saldie kartupeļi;
  • Burkāni;
  • Gurķi;
  • Pastinaki;
  • Āboli;
  • Bietes;
  • Persiki;
  • Kabači;
  • Cukīni;
  • Tomāti.

Augļi un dārzeņi, kurus vienmēr vajag mizot:

  • Ķirbji;
  • Citrusaugļi (miziņu gan var nedaudz norīvēt un izmantot mērcēs un saldo ēdienu gatavošanā);
  • Melones;
  • Arbūzi;
  • Sīpoli;
  • Ķiploki;
  • Ananasi;
  • Banāni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!