Foto: Shutterstock
Lēni cepta cūkas pavēdere ar mīkstu, sulīgu gaļu un superkraukšķīgu ādiņu, ko angļi dēvē par "crackling", ir īsta delikatese, ko vismaz reizi vajadzētu pagatavot un nobaudīt katram gardēdim. Šoreiz atklāsim divas cepšanas metodes.

Klasiska cepšanas metode

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1-1,5 kg cūkas pavēderes gabals;
  • rupja maluma jūras sāls;
  • malti melnie pipari;
  • folija loksne.

Pirms cepšanas gaļu aptuveni stundu notur istabas temperatūrā, lai tās iekšējā temperatūra cepšanas sākumā būtu viscaur vienāda. Tad, ievietojot krāsnī, nenotiks strauja temperatūras maiņa un gaļa labāk apbrūnēs.

Gaļas gabalu ar ādu uz augšu novieto uz plāts, kas izklāta ar foliju un ar ļoti asu nazi ādu iegriež strēmelēs vai sarūto.

Tad gaļas gabalu rūpīgi no visām pusēm nosausina ar virtuves dvieli.

Gaļas gabalu apgriež un ieberzē ar sāls un piparu maisījumu, tad atkal apgriež ar ādu uz augšu. Ādu pārslaka ar eļļu, pārkaisa ar jūras sāli. Foliju aploka apkārt gaļas gabalam tā, lai āda paliktu nepārsegta, un liek iepriekš līdz 240 grādiem sakarsētā krāsnī uz 30 minūtēm.

Tad samazina temperatūru līdz 150 grādiem un cep vēl 1-1,5 stundu.

Paaugstina temperatūru līdz 230 grādiem un cep vēl 10-15 minūtes.

Izņem no krāsns, nedaudz atdzesē, atdala ādu, griež gabaliņos un pasniedz. Gardākie gabaliņi ir tieši kraukšķīgā ādiņa, ko angliski dēvē par "crackling".

Pirms gatavošanas iedvesmai noskaties šo video.

Cūkas pavēdere ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1-1,5 kg cūkas pavēderes gabals;
  • rupja maluma jūras sāls;
  • cukurs;
  • "five spice" garšvielu maisījums (kā to pagatavot mājās, skaidrojām šajā rakstā);
  • rīsu etiķis;
  • folija loksne.

Katlā uzvāra ūdeni. Kad tas ir verdošs, liek iekšā gaļas gabalu uz 5 minūtēm, tad izņem gaļu no katla un uz 5 minūtēm ieliek traukā ar ledainu ūdeni.

Izņem gaļu no katla, nosausina ar virtuves dvieli, viegli nokasa ādas virskārtu ar asu nazi. Tad, izmantojot dakšu, sabaksta gaļas ādiņu. Jo cītīgāk tiks sabakstīta ādiņa, jo kraukšķīgāka tā būs.

Apgriež gabalu ar ādu uz leju, gaļu vairākās vietās iegriež līdz ādai, lai tā labāk iemarinētos un ieberzē ar sāls, cukura un "five spice" garšvielu maisījumu, ko pagatavo, trauciņā samaisot 1 TK garšvielu maisījuma, 2 TK cukura un 3 TK sāls.

Ievīsta gabalu folijā, lai āda paliek nepārklāta, ādu rūpīgi noslauka ar virtuves dvieli, pārkaisa ar jūras sāli un liek ledusskapī uz vismaz 6 stundām, bet vislabāk uz visu nakti.

Pirms cepšanas sāli noslauka no ādas. Dāsni pārziež ādu ar rīsu etiķi vai citronu sulu, liek gaļu uz restēm ar ādu uz augšu un cep iepriekš līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī 25 minūtes.

Tad palielina temperatūru līdz maksimālajai atzīmei un turpina cept vēl 5 minūtes, tad izņem no krāsns, atdzesē, griež šķēlēs un bauda.

Noskatoties šo video, varēsi soli pa solim sekot līdzi gatavošanas procesam:

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!