Foto: Shutterstock

Baziliks visaromātiskākais un gardākais ir tieši šobrīd, kad to varam iegūt Latvijā audzētu. Taču ko iesākt ar bazilika buntīti, pie kuras tikts? Pagatavot klasisko pesto, pievienot tomātu salātiem – un ko tālāk? Lūk, dažas noderīgas lietas un gardas receptes iedvesmai!

  • Baziliks vislabāk saskan ar tomātiem – ne velti itāļu virtuvē šis produktu pāris ir ļoti populārs. Tomēr ir vērts svaigo garšaugu pamēģināt arī ar citām garšām, piemēram, sīpoliem, ķiplokiem un olīvām.
  • Baziliks ir apetīti veicinošs garšaugs, tāpēc tas jo lieliski iederēsies uzkodās, ko pasniegt ēdienreizes sākumā.
  • Specifiskā un izteiktā aromāta dēļ, baziliku ir visai grūti sapārot ar citiem garšaugiem. Bazilika smaržu tik ļoti nenomāks timiāns un raudene jeb oregano.
  • Baziliks piestāvēs vistas gaļas, tītara gaļas ēdieniem. Salātiem izmanto sīkās lapiņas, bet lielākās sakapā un pievieno mērcēm.
  • Mazos bazilika kātiņus var izmantot gatavošanā, tomēr lielākos un resnākos nav vēlams. Garšas ziņā tie ir daudz rūgtāki un var sabojāt maltīti.
  • Ja svaigā bazilika buntīte apvītusi, to var atdzīvināt ar ledusauksta ūdens palīdzību. Lielā bļodā ievieto baziliku un ļauj izmirkt aukstajā ūdenī. Tas uzsūks tik mitruma, cik nepieciešams un lapiņas atgūs košo krāsu un stingro izskatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!