Foto: DELFI
Plānos, apaļos, veikalā nopērkamos plāceņus vajadzētu turēt savā virtuvē līdzīgi kā cukuru un sāli – vienmēr pieejamus, jo tiem piemīt fantastiska īpašība – spēja izglābt kā pusdienas, tā vakariņas. Un, ja nepieciešams, tad tortiljas steigs palīgā arī brokastīs un launagā. Neraudzētā kukurūzas vai kviešu miltu maize, kas nākusi no Meksikas, lieliski ierakstās arī latviešu virtuvē.

Tortiljas lielais pluss ir tas, ka tajā var ietīt visu, ko sirds vēlas un ledusskapis piedāvā. Pasniegt var gan karstu, gan aukstu, uz šķīvja vai iesaiņotu līdzņemšanai. Meksikāņu plācenis vienlīdz labi iederēsies kā svētkos, tā darbdienās, kā piknikā, tā talkas dienās.

Meksikāņu vakariņas

Tātad, ir liels izsalkums, bet ledusskapī aizvakardienas gaļas sautējums un gabaliņš apkaltuša siera. Teiksi, ka visai skumīgs skats? Iespējams, bet, ja tev pieliekamā ir tortiljas, tad vakariņās ģimenei vari pasniegt burito vai enčiladu! Sazied tortilju ar sautējumu, pārkaisi ar sieru, liec cepeškrāsnī, ļauj sieram izkust un sarullē vēl karstu.
Negribi darbināt cepeškrāsni? Gatavo kesjadilju! Ņem pannu, uzsildi eļļu, sasmērēto tortilju pārloki un apcep no abām pusēm!

Kā tortilja par picu tapa

Tortiljas plācenis ir lieliska pamatne picām – atliek tikai papildināt ar tomātu mērci, sieru un citām sastāvdaļām pēc savas izvēles un krāsnī iekšā!

Karstmaižu vafele

Ja tev plauktā stāv vafeļu panna, dod tai iespēju tavu tortilju pārvērst par kraukšķīgu, ar pildījumu bagātu sviestmaizi. Sapildi tortilju ar sieru, desu un citām sastāvdaļām, aizloki ciet, apsmērē ar olu un pannā iekšā! Karstā uzkoda ar skaistiem vafeļu pannas tetovējumiem, ir gatava! Labi garšo arī atdzesēta.

Sarullē uzkodu!

Tortilju var izmantot līdzīgi kā lavašu – dažādu garšu satīšanai, ko vēlāk pasniegt kā izsmalcinātu uzkodu. Viss, kas vajadzīgs – pamata zieķis, piemēram, krēmsiers, plāni sagriezti dārzeņi, gaļa, siers vai zivs, salātlapas un garšaugi.

Našķu laiks

Taču neba izsalkuma remdēšanai un sāta sajūtas dabūšanai noder tortiljas. Tās var pārtapt arī saldos našķos.

Cepeškrāsnī apgrauzdētu tortilju lieliski var izmantot kā slavenās Napoleona kūkas pamatni. Atliek tikai bagātīgi sasmērēt ar saldo sviesta krēma pildījumu. Tieši ar tādām pašām sekmēm var ziest pa vidu saldo biezpienu, līdz tortilju tornis sasniedz vēlamo augstumu.

Tāpat to var izmantot, lai ietītu un apceptu banānu, vai izmantot saldu uzkodu gatavošanai, ievīstot tajā putukrējumu vai maskarpones sieru, kas bagātināts ar ogām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!