Foto: Shutterstock
Karstais laiks daudzus mudina doties piknikā un ieturēt maltīti dārzā, kas nozīmē – jāpievērš īpaša uzmanība pareizai pārtikas, jo īpaši gaļas, uzglabāšanai un gatavošanai. Vistas gaļa ir viena no iecienītākajām vasaras maltīšu sastāvdaļām, tādēļ nenāks par ļaunu likt aiz auss padomus, kādu vistas gaļu izvēlēties un kam pievērst īpašu uzmanību, grilējot vistas gaļas gabaliņus.

Rīcības plānu vistas gaļas pareizai uzglabāšanai, marinēšanai un gatavošanai tveicīgās vasaras dienās iesaka putnu gaļas ražotāja "Putnu fabrika Ķekava" speciālisti.

Gaļas pareiza glabāšana un pārvadāšana

Vistas gaļai vienmēr ir jāatrodas aukstumā! Gaļas uzglabāšanas temperatūrai veikalā ir jāatbilst ražotāja noteiktajam standartam, un gaļai ir jāatrodas aukstuma vitrīnā. Jāpievērš uzmanība arī gaļas krāsai – tai jābūt veselīgai, gaļa nedrīkst būt pelēcīga vai ar zaļganu nokrāsu. Gaļu var pārbaudīt, to pasmaržojot. Aromātam ir jābūt svaigam, bez nepatīkamas smakas.

  • Kādas piecas veselībai bīstamas kļūdas pieļaujam, uzglabājot un gatavojot produktus, uzzināsi, izlasot šo rakstu.

Arī pēc gaļas iegādes tās uzglabāšanas laikam ārpus ledusskapja jābūt pēc iespējas īsākam, tādēļ, pārvadājot gaļu, ir ieteicams izmantot speciālas aukstuma somas. Jāatceras, ka ražotāja norādītais gaļas derīguma termiņš ir spēkā tikai tad, ja tiek ievēroti pareizi glabāšanas un pārvadāšanas apstākļi!

Tveicē jāpievērš uzmanība gaļas marinādes veidam

Foto: Shutterstock

Karstam laikam piemērota ir marinēta vistas gaļa. Marinādei pievienotās garšvielas pagarina gaļas uzglabāšanas laiku un mikroorganismi tajā vairojas lēnāk. Tomēr jāpievērš uzmanība marinādes veidam. Tādas marinādes sastāvdaļas kā etiķis, sāls un dažādi garšaugi, piemēram, ķiploki vai sīpoli, paildzina gaļas uzglabāšanas laiku, savukārt majonēze un kefīrs ir produkti, kas bojājas ātrāk.

  • Ja vēlies mieloties ar tiešām maigu un sulīgu vistas šašliku, lūk, te atradīsi receptes izcilam rezultātam.

Labākā izvēle vasarā – atkaulota vistas gaļa vai fileja

Karstās dienās vēlams izvēlēties atkaulotu gaļu un fileju, jo tā ir ne vien vieglāk pagatavojama, bet uzglabājas daudz labāk nekā gaļa, kurā ir kauli. Balto gaļu, tai skaitā vistas gaļu, organisms pārstrādā ātrāk, savukārt sarkanās gaļas pārstrādes process ir ilgāks, kas var izraisīt smaguma sajūtu.

  • Šeit atrodama recepšu kolekciju vistas filejas izmantošanai dažādos garšīgos veidos.

Gaļu ir ieteicams uzglabāt veselu un sagriezt tikai īsu brīdi pirms pagatavošanas. Tiem, kuri mēdz uzglabāt gaļu saldētā veidā, jāatceras, ka vistas gaļu nav vēlams atkausēt istabas temperatūrā, to labāk darīt ledusskapī. Vistas gaļu, kas reiz ir atkausēta, otrreiz saldēt vairs nedrīkst!

Vistas gaļas cepšana

Foto: Shutterstock

Cepšanas ilgums ir atkarīgs no izvēlētās gaļas. Gatavojat vistas fileju vai vistas gabaliņus uz iesmiņiem, tos jācep vidēji 7 – 8 minūtes, savukārt vistas krūtiņu – ap 10 minūtēm. Vistas spārniņus ieteicams gatavot 15 – 30 minūtes, savukārt visilgākais laiks paies, gatavojot stilbiņus – tos nāksies cept no 30 minūtēm līdz 1 stundai. Gatavošanas laikā ieteicams ogles koncentrēt vienā noteiktā pusē, lai pēc nepieciešamības pārvietotu vistas gaļu uz otru – vēsāko pusi.

Par gaļas gatavību var pārliecināties, ar nazīti nedaudz iegriežot gaļā – ja no griezuma vietas netek sārta sula, gaļa ir gatava. Lai gaļa iegūtu pilnīgāku garšu un struktūru, tai jāļauj vismaz 5 minūtes "atpūsties", apsedzot ar foliju, lai neatdziest.

Maltītes pasniegšana

Lai maltīte saglabātos silta, gaļu ir ieteicams pasniegt uz iepriekš sasildītiem šķīvjiem. Vistas gaļu vienmēr vēlams ēst kopā ar dārzeņiem, tādējādi maltīti padarot ne tikai uzturvielām bagātu, bet arī vizuāli gardāku. Lai arī pasniegšanas process būtu interesants, sāls vietā var eksperimentēt ar dažādām garšvielām, piemēram, baziliku, rozmarīnu un citiem garšaugiem, tādējādi atklājot jaunas garšas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!