Foto: Shutterstock

Vīns un siers jau izsens tiek uzskatīti kā saderīgi partneri. Tomēr gan sieri, gan vīni ir ļoti dažādi, tāpēc vienmēr būs kāds saskanīgāks, bet kāds – galīgi nesavienojams pāris. Universālas un pilnībā gatavas receptes ideālai vīna un siera saderībai nav, tāpēc piedāvājam iepazīties ar "Rimi" sagatavotajām norādēm, ko der izmantot, eksperimentējot un meklējot savu ideālo vīna un siera saderību.

Sāļš siers un salds deserta vai stiprinātais vīns

Kombinējiet sāļos sierus ar ļoti saldiem deserta vai stiprinātajiem vīniem, un, iespējams, ka būsiet patīkami pārsteigti par kontrasta saderību. Klasiskākais piemērs – Roquefort un Sauternes (aitas siers ar zilo pelējumu un dabiskais desertvīns) vai arī Stilton Blue ar Vintage Port (īpašs govs siers ar zilo pelējumu un izturēts salds stiprināts vīns).

Skābens siers un baltvīns

Mēģiniet saskaņot vīna un siera skābumu – tā daudz vieglāk būs piemeklēt saderīgo partneri baltvīniem. Piemēram, svaigs vai pusciets kazas siers ar vīnu no Sauvignon Blanc, Verdejo, Viura vai Chenin Blanc vīnogām.

Krēmīgs siers un sauss dzirkstošais vīns

Izbaudīt krēmīgākus un treknākus sierus ar sausu dzirkstošo vīnu – burbuļi labi palīdz neitralizēt pārlieku treknumu, kas ne visiem iet pie sirds.

Asi, pikants siers, superpiesātināts sarkanvīns vai salda mērce

Ar pikantiem, asiem sieriem tikai retais vīns var cīnīties garšas un aromāta intensitātē. Citādi labs vīns, kas nav superpiesātināts, var sagādāt vilšanos, jo kopā ar šāda tipa sieru tā garšas nianses pazudīs. Lai atrastu saderību šiem sieriem, izvēlieties superpiesātinātu sarkanvīnu vai neitralizējiet siera asumu, aplejot to ar ļoti saldu mērci - piemēram, vīģu ievārījumu, kļavu lapu sīrupu, medu ar riekstiem, aveņu vai meža zemeņu ievārījumu.

Viena reģiona izcelsmes vīns un siers

Ļoti iespējams, ka ideālo saderību izdosies atrast, mēģinot savienot vienas reģionālās izcelsmes produktus. Piemēram, Chevere ar Sancerre (kazas siers ar Sauvignon Blanc), Pecorino Toscano ar Brunello di Montalcino (izturēts aitas siers un labākie vīni no Sangiovese vīnogu paveidiem), Brie Champenoise ar Champagne (maigs un mīksts govs piena siers ar šampanieti).

Trekns siers un skābs sarkanvīns

Mēģiniet treknumu sierā kompensēt ar skābumu vīnā, piemēram, Manchego ar Rioja (izturēts aitas piena siers un vīns no Tempranillo vīnogām) vai Provolone ar Chianti (izturēts govs pilnpiena siers un spirgti skābs sarkanvīns).

Maigais siers un baltvīns ar gaisīgu ziedu aromātu

Ieteicams uzmanīgi izvēlēties vīnu ļoti maigiem un neitrāliem sieriem. Šādā gadījumā vīna intensitāte var nomākt siera garšu. Tāpēc vajadzētu izvēlēties vieglu, pat gaisīgu vīnu bez izteikta skābuma. Drīzāk derēs mazliet saldeni vīni ar ziedu aromātu.

Kūpinātais vai latviešu ķimeņu siers un izturēts Syrah sarkanvīns

Pie kūpinātiem sieriem var piemeklēt vīnus ar līdzīgu aromātu struktūru, kā, piemēram, izturētus Syrah/Shiraz vai Pinot Noir. Tomēr jāatzīst, ka dažreiz, kad galdā tiek celts tradicionālais ķimeņu siers, vislabāk izvēlēties vietējo reģionālo dzērienu – alu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!