Foto: Shutterstock
Valda mīts, ka mājas apstākļos nav iespējams izcept nevainojamu picu. Lai pagatavotu picas ar bagātīgiem pildījumiem, tiešām ir nepieciešama profesionālā krāsns ar ļoti augstu temperatūru, bet mēs esam apkopojuši pāris noderīgus padomus, kas ļaus tev pagatavot tiešām izcilu picu, izvairoties no biežākajām kļūdām - nepienācīgi izceptas mīklas pamatnes, piedegušām maliņām un pārcepta pildījuma.

Pildījums

Protams, ka mājās gatavota picas mīkla un mērce jau ir puse no panākumu atslēgas, bet ir vairāki nosacījumi, kas picu cepot ir jāievēro bez jebkādām atkāpēm.

Izvēloties mājās gatavojamas picas pildījuma sastāvdaļas, ieteicams izvairīties no veselām olīvām, paprikas, rikotas, Parmezāna, vistu spārniņiem, peperoni, svaigām sēnēm un brokoļiem – visa, kas ir pārlieku sulīgs un sagriezts lielos gabalos. Ar pildījuma daudzumu nav ieteicams pārspīlēt, šis ir gadījums, kad mazāk ir labāk, jo pārāk bagātīgs slānis neļaus izcepties mīklas pamatnei. Vienmēr saki "jā" mocarellai un bagātīgai tomātu mērcei.

Uz pamatnes vispirms klāj tomātu mērci, tad pārējās pildījuma sastāvdaļas un nobeidz ar sieru. Zaļumus, salātlapas, piemēram, arugulu, un baziliku, pievieno picai mirkli pirms pasniegšanas.

Cepšana

Netici "speciālistiem", kuri saka, ka kvalitatīvu picu mājas apstākļos nav iespējams izcept bez speciāla picas akmens. Lieliska un kraukšķīga pica izdosies arī, ja cepsi to uz vecā – labā cepamā papīra.

Lai iegūtu kraukšķīgu pamatni, iepriekš kārtīgi sakarsē cepeškrāsni un iezied cepamo papīru ar eļļu. Lai pārbaudītu, vai pica ir izcepusies, ar virtuves knaiblēm pacel tās maliņu un apskaties, vai apakšiņa ir zeltaina, jo picas maliņas vienmēr izcepas ātrāk.

Daudzi noteikti nav aizdomājušies līdz tam, ka izvēloties "ūdeņainas" pildījuma sastāvdaļas, piemēram, svaigu mocarellu, ir ieteicams picas pamatni pirms pildījuma uzklāšanas pāris minūtes apcept krāsnī.

Temperatūra

Neuztraucies, ka mājas apstākļos nav iespējams sasniegt tik augstu temperatūru kā profesionālajās krāsnīs. Uzstādi savai cepeškrāsnij augstāko iespējamo temperatūru, jo, cepot picu ierastajos 180 – 200 grādos, tu visticamāk iegūsi izstrādājumu ar miklu pamatni un pārceptu pildījumu. Ideālas picas devīze ir: Karsti un ātri!

Atceries, ka krāsnī ieliktu picu nedrīkst atstāt bez uzraudzības, jo pārcepšana reizēm ir pārdesmit sekunžu jautājums. Atmet visus gatavajās picu receptēs norādītos cepšanas laika ieteikumus un ņem vadību savās rokās – kad siers sāk burbuļot un picas maliņas ir zeltaini brūnas, ir īstais laiks izcelt savu darinājumu no krāsns un nekavējoties nobaudīt.

P.S. Neaizmirsti tikko no krāsns izņemtu picu pārslacīt ar kvalitatīvu olīveļļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!