Kā novārīt rīsus, pagatavot marinādi un satīt rullīšus – suši meistarošana mājas gaumē
Foto: DELFI

Suši visbiežāk mājās gatavojam kādos īpašos svētkos vai notikumos, tad nu Jaunā gada sagaidīšana var būt gana labs iemesls dievīgi gardajiem rullīšiem. Taču, lai viss izdotos kā nākas un mājās gatavotie suši līdzinātos restorānā baudītājiem, jāievēro daži noteikumi – jānovāra suši rīsi, jāpagatavo tiem marināde un sastāvdaļas rūpīgi jāietin jūraszāļu lapās.

Īstie rīsi – puse no uzvaras

No mājās gatavotā suši nekas konkurētspējīgs nesanāks, ja izmantosi tos pašus rīsus, ko plovam vai putrai – svarīgi novārīt tieši speciālos suši rīsus. Tie ir tieši tik biezi, cik nepieciešams, turklāt tie nesaķeps un labāk uzsūks marinādi. Visbiežāk suši rīsi nopērkami 500 g iepakojumā un uz tā arī ir norādīts vajadzīgais ūdens daudzums, lai tos novārītu ideālā konsistencē. Parasti uz 500 g rīsu vajag 750 g ūdens. Svarīgi pirms vārīšanas rīsus kārtīgi noskalot aukstā, tekošā ūdenī. Rīsus jāvāra aptuveni 15 minūtes zem vāka, lai tie uzsūc visu šķidrumu un kļūst irdeni, ne ķepīgi – svarīgi, lai vidū būtu jūtams vēl neliels kraukšķis, līdzīgi kā gatavojot risoto.

Kad rīsi novārīti, noņem vāku un ļauj tiem padzist. Tikmēr pagatavo marinādi, katliņā sajaucot 5 ēdamkarotes rīsu etiķa (tieši rīsu etiķis!), 4 ēdamkarotes cukura un 1 ēdamkaroti sāls. Uz nelielas liesmas to visu karsē, līdz sāls un cukurs izšķīdis, un tad to dāsni pārlej novārītajiem un padzisušajiem rīsiem, rūpīgi apmaisot. Šajā brīdī, kad rīsi ir gatavi, nevajadzētu pārsteigties ar tīšanu – rīsiem kārtīgi jāatdziest, citādi nori lapas savītīs tīšanas procesā.

Comment Form