Foto: Shutterstock
Ļoti daudzi dienas pirmajā ēdienreizē nespēj ieēst neko vairāk par musli ar pienu vai jogurtu. Ja vēlies dažādot šo maltīti ar pašgatavotu maisījumu smelies iedvesmu un pagatavo labi daudz, lai var gardu muti našķēties.

Pašgatavotam musli ir vairākas priekšrocības – ir zināmas sastāvdaļas, tātad var likt to, ko sirds kāro un variēt ar garšu salikumiem, tāpēc tas būs veselīgāks par jebkuru veikalā pirkto.

Kādas sastāvdaļas izvēlēties?

Pirms gatavošanas, kas nemaz neprasīs daudz laika, jāizvēlas sastāvdaļas. Par pamatu var ņemt auzu pārslas, bet, lai musli nebūtu tik vienmuļš, papildini tās ar klijām, rudzu pārslām, mandeļu skaidiņām, kvinojas, rīsu, griķu un citu graudaugu pārslas. Tāpat musli izcili papildinās dažādi rieksti – lazdu, Indijas, valrieksti un citi, kas nu kuram labāk tīk. Bez graudaugiem un riekstiem noteikti apsver domu par sēkliņām, ko atsevišķi varbūt tik daudz nemaz nevar apēst. Liec lietā ķirbju sēklas, magones, linsēklas, sezama un čia sēklas.

Vēl veselīgāks gala rezultāts būs, ja pievienosi godži, zīdkoka ogas vai bārbeles, bet papildu saldumam pievieno kādu sauju ar sukādēm vai kaltētām ogām, piemēram, cidonijām, dzērvenēm, rozīnēm un žāvētu ābolu gabaliņiem. Ja vienmēr veikalā iegādājies musli ar šokolādes gabaliņiem, arī mājas variantā to var pievienot, tikai te nederēs kura katra šokolāde. Vislabāk ņem to, kas pieejama čipsos vai jau pārdodas kā šokolādes lāsītes – tad nebūs šokolāde jāgriež mazākos gabalos. Te vajadzīga šokolāde, kas tik ātri nekūst.

Kā gatavot musli?

Vispirms bļodā saber visas sausās sastāvdaļas – auzu pārslas, riekstus un sēkliņas. Atsevišķā bļodiņā sajauc pārējās sastāvdaļas, piemēram, sukādes, kaltētus un žāvētus augļus ar šokolādes lāsītēm.

Lai musli turētos kopā, tam nepieciešama kāda saistviela, un to var pagatavot no sviesta un cukura, ko var aizvietot veselīgākā variantā ar medu vai kādu dabīgo sīrupu, piemēram, agaves vai dateļu. Bez šīs saistvielas, protams, var iztikt, bet saldāku lietu cienītājiem tas patiks.

Nelielā katliņā izkausē sviestu ar gandrīz tikpat lielu daudzumu cukuru vai sīrupu. Pēc garšas var variēt un pievienot mazāk, bet uz aptuveni 800 g sauso sastāvdaļu vajadzēs 100 g sviesta. Šo maisījumu pievieno sausajām sastāvdaļām un rūpīgi iemaisi, lai visas pārslas apviļājas ar sviesta un cukura maisījumu.

Apviļātās sastāvdaļas izklāj uz pannas, kur ieklāts cepampapīrs, un liec apgrauzdēties cepeškrāsnī 180 grādos uz 10-15 minūtēm vai tik ilgi, līdz pārslas un rieksti kļuvuši zeltaini brūni. Bet uzmani, lai nepiedeg!

Pēc tam ļauj masai gandrīz atdzist, un tad iemaisi atlikušās sastāvdaļas – žāvētos augļus, ogas, sukādes un citus labumus, kas netika grauzdēti. Rūpīgi samaisi, atdzesē un liec glabāšanai burkā vai bundžā. Baudi ar pienu, jogurtu un izmanto konditorejas izstrādājumu gatavošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!