Viens no paņēmieniem, kas tiek izmantots visbiežāk, ir dārzeņu savlaicīga apvārīšana ūdenī. Dārzeņus pavāra, līdz tie ir nedaudz mīksti, nosusina un tad cep cepeškrāsnī. Taču šis paņēmiens ir laikietilpīgs un pieprasa to, ka tiek smērēti vairāk trauki. Izrādās, tvaicēti ceptu dārzeņu efektu var panākt pavisam vienkārši, palīgā ņemot lielu folijas sloksni.
Kas jādara? Dārzeņus saliec cepamtraukā, kā to dari vienmēr, kad gatavo dārzeņus cepeškrāsnī. Bet, tā vietā, lai karstums tiktu klāt dārzeņu virsmai, uzklāj cepamtraukam folijas sloksni. Tādā veidā dārzeņos esošais mitrums neiztvaikos krāsnī, bet gan zem apsegtā trauka, radot tvaicēšanai līdzīgu efektu, skaidro portāls "Fine cooking". Šādā veidā – ar pasegtu trauku – dārzeņus cep pusi no kopējā cepšanas laika (cik ilgi jācep dārzeņi, meklē šajā špikerī).
Pēc tam, kad dārzeņi pasutinājušies siltumā zem folijas, noņem to un cep dārzeņus, līdz tie gatavi. Šādā veidā dārzeņi vispirms būs kļuvuši mīksti no iekšpuses, bet pēc tam apbrūnēs un karamelizēsies karstumā. Ja vēlies, dārzeņus starplaikā vari žigli apsmērēt ar olīveļļu, kurai piejaukts klāt mazliet smalkais brūnais Muskovado cukurs – tad dārzeņi būs īpaši saldeni.
Daži noderīgi padomi, izmantojot šo gatavošanas metodi:
- Izmanto lēzenu cepamtrauku, lai gaiss veiksmīgāk cirkulētu zem folijas;
- Izklāj cepamtrauku ar cepampapīru, lai dārzeņi nepiedegtu pie virsmas;
- Cepšanai izmanto biezāku alumīnija foliju, kas pilnībā nosegs trauku un neplaisās;
- Kad ņem foliju no karstā trauka, obligāti izmanto karstumizturīgo cimdu. Izlaid tvaiku, kas sakrājies zem folijas, pa vienu trauka stūri;
- Lai dārzeņi vienmērīgi apbrūnētu, pēc folijas noņemšanas cepšanas laikā tos apgrozi vienu vai divas reizes.