Foto: Shutterstock

Manna ir viena no pirmajām putrām, kuras garša mums ir labi pazīstama jau kopš agras bērnības. Tiesa, mannu atceramies ar dalītām jūtām: daudzi slīgst nostaļģijā par mammas vai omes vārīto samtaini maigo mannīti ar kūstoša sviesta “actiņu” bļodas viducī, bet tikpat daudziem mannas pieminēšana atsauc atmiņā no bērnudārza virtuves vēdījošu piedeguša katla smārdu, kas skaidrāk par skaidru vēstīja, kas būs baudāms pusdienās vai netīkami kunkuļainu viru, kas krietni padzisusi rindojās šķīvjos uz skolas ēdnīcu galdiem. Kaut mannas vārīšana nav nekāda kodolzinātne, tomēr ir pāris vienkārši knifi, kas jāņem vērā, lai šī putra vienmēr izdotos nevainojami garda – bez kunkuļiem un piedeguma aromāta.

Ja iemācīsies pareizi vārīt mannu, varēsi to baudīt ne vien brokastīs kā putru, bet arī dažādos vienkāršos, bet gardos desertos, piemēram, pagatavojot bubertu ar ķīseli vai vaniļas mērci.

Ķersimies pie lietas un, iedvesmojoties no portāla "Ovkuse" ieteikumiem, noskaidrosim, kādi tad ir ideālas mannā putras pagatavošanas noslēpumi!

Ūdenim pievieno pienu

Pat ja tu ik dienu cītīgi kalkulē uzņemtās kalorijas, tomēr "plikā" ūdenī vien mannu vārīt nevajadzētu. Pievienojot ūdenim pienu proporcijā 3:1, putras aromāts un garšas īpašības pilnīgi noteikti uzlabosies.

Ievēro proporcijas

Lai putra izdotos tiešām garda, jāievēro produktu proporcijas, pretējā gadījumā tā būs pārāk šķidra vai pārāk bieza. Lai iegūtu nevainojamas konsistences mannu, uz litru šķidruma (piens ar ūdeni) jāpievieno sešas ēdamkarotes mannas.

Ber mannu katliņā pareizi

Mannu jāpievieno šķidrumam tikai tad, kad tas sācis burbuļot. Kad tas noticis, samazini liesmu. Lai izvairītos no kunkuļiem un putra būtu viendabīga, iepriekš jānomēra nepieciešamais mannas daudzums un jāber katlā pakāpeniski, tievā strūkliņā, tai pat laikā putru nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu.

Ja baidies, ka vienlaicīga bēršana un maisīšana tev varētu nebūt pa spēkam, vari izmēģināt citu viltību – mannu ber katlā, pievieno nelielu daudzumu auksta ūdens un samaisi. Tad pakāpeniski lej katlā karstu ūdeni ar pienu un turpini maisot vārīt, līdz putra gatava.

Foto: Shutterstock

Izvairies no putras piedegšanas

Lai putru nepierautu pie katla dibena un tas būtu viegli nomazgājams bez cītīgas beršanas, iesākumā uzvāri katliņā attiecīgo ūdens daudzumu, tad pievieno mannu un vāri aptuveni minūti. Tad pievieno pienu un turpini vārīt, līdz manna gatava.

Ja vēlies vārīt mannu tikai pienā, lai tas nepiedegtu, pirms lej katliņā pienu, izskalo to ar ledaini aukstu ūdeni.

Uzlabo putras garšu

Sāls vai cukurs putrai jāpievieno brīdī, kad šķidrums ir uzvārījies – šādi mannas garša būs piesātinātāka. Ja esi saldummīlis, pievieno mannai vairāk cukura, bet neaizmirsti par šķipsnu sāls, kas putru padarīs gardāku. Gatavojot mannu sāļajā variantā, pievieno arī šķipsnu cukura. Kad manna ielieta bļodiņā, sviesta pikucītis to padarīs īpaši krēmīgu. Ja klasika nav tavā dabā, vari eksperimentēt, pievienojot mannai grauzdētu riekstu gabaliņus, sukādes, sēkliņas, svaigas ogas, augļus vai dažādas zaptes.

Lai iepriecinātu bērnus, izmēģini pagatavot šokolādes mannu. Tas ir vienkāršāk par vienkāršu – kad manna gatava un katliņš nocelts no plīts, pievieno pāris ēdamkarotes kakao pulvera un ar putojamo slotiņu iemaisi – pulveris izkusīs, piešķirot mannai kārdinoši šokolādīgu nokrāsu un garšu.

Foto: Shutterstock

Ievēro vārīšanas laiku

Kad ūdens vai piens ir verdošs un manna pievienota, vāri to ne ilgāk kā 5 minūtes. Ja šķiet, ka manna ir pārāk šķidra, tad atceries, ka tā turpina gatavoties arī pēc tam, kad katliņš noņemts no uguns. Vari mannu uzbriedināt, pāris minūtes atstājot katliņā zem vāka.

Lai putra būtu īpaši maiga, pufīga un garšīga, kad tā ir gatava, pievieno mannai sviestu un kul pāris minūtes ar mikseri.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!