Foto: DELFI
Saldētavā ielikts vesels tomāts, izņemot ārā, pārvērtīsies neglītā zampā. Taču tomātus sasaldēt vajag un var, tikai tie vispirms ir jāsablendē. Ziemā varēs gatavot zupas, sautējumus un mērces!

Tomāti ir cimperlīgi kundziņi! Tiem patīk, ja tos apčubina gan siltumnīcā, gan virtuvē. Ja grib gatavot tomātus želejā, tad jāizraugās tie tvirtākie un stingrākie, bet mērcēm un vīriešu zaptēm derēs arī nedaudz saguruši un formās izplūduši.

Vēl viena tomātu īpašība ir tā, ka tie iepauzē pirms nosarkt un tad to dara ar tādu joni, ka jāstāv virtuvē pie katliem visu dienu. Sasaldēt šos smukuļus ar nevar kā dažas labas ogas, zirnīšus vai burkānus. Teorētiski var – praktiski, izņemot no saldētavas un atstājot atkust, paveras žēlīgs skats.

Vairs neatceros, kurš padalījās ar ideju, ka tomātus var sablendēt un sasaldēt, bet paldies par to! Ja vien saldētavā ir pietiekami daudz vietas, tad sablendētu tomātu maisiņi ir pelnījuši tur nonākt!

Foto: DELFI

Tātad, tomātus novācu, nomazgāju, atbrīvoju no kauslapām un serdēm, sagriežu gabalos, lai ērtāk blendēt.

Visideālāk, ja ir pieejama blendera krūze, bet derēs arī kāts. Bžzzzzzz! Tomāts pārvērties zupā, bet zupa salejama maisiņā un noglabājama .

Vēlā rudenī, ziemā un pat agrā pavasarī var vilkt pa sasaldētam tomātu klucim ārā, atkausēt un taisīt mērces, zupas un sautējumus.

Foto: DELFI

Var iet meistarībā vēl tālāk un sablendēt visas mērces sastāvdaļas – papriku, čili, ķiplokus, tad vārot būs jāpievieno tikai garšvielas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!