Foto: Shutterstock
Ja kaut reizi esi gatavojis mājās brilē krēmu ar kārdinošo karamelizēto cukura garoziņu virspusē, visticamāk, esi nodrošinājies ar nelielajiem keramiskajiem trauciņiem, kur to tradicionāli gatavo. Prāto, kā vēl varētu likt lietā šos jaukos trauciņus? Ir priekšlikumi!

Ja jau tie klasiski paredzēti brilē gatavošanai, noteikti jābūt vēl kādam desertam, ko var trauciņos gatavot vai pasniegt. Tā var būt krēmīgā ''panna cotta'', kāds cits krēms, kam svarīgi aukstumā sastingt, tāpat arī musiem šie trauciņi būs itin piemēroti, it īpaši, ja tie ir sātīgi, tad nemaz daudz vienai porcijai nevajadzēs. Arī šokolādes fondanta gatavošanai svarīgi izmantot speciālos trauciņus, un, ja nav pa rokai cilindra formas, arī keramiskie trauki būs ideāli piemēroti, lai pēc neilgās cepšanas šokolādes lava kārdinoši izlītu šķīvī.

Turpinot cepto desertu tēmu, šie trauciņi ir kā radīti, lai tajos pagatavotu kramblu, turklāt tādā veidā atvieglosi pasniegšanu, kas, lielā formā cepts, būtu grūtāk izdarāms. Un kur nu bez suflē! Arī tā cepšanai vajadzīgi karstumizturīgi trauciņi, lai gaisīgā mīkla paceltos, tāpēc izmēģini kādu recepti šim gardumam. Starp citu, ja nav papīra formiņas mafinu cepšanai, liec lietā šos keramiskos trauciņus. Kēksiņi izcepsies ne tik augsti, vairāk plakani, atkarībā no tā, kāds ir trauciņš, bet garša no tā jau nemainās. Vēl vari izmēģināt trauciņos pagatavot nelielas siera kūkas – gan ceptā, gan neceptā veidā.

Ja neesi saldo našķu cienītājs, keramiskos trauciņus var likt lietā arī citādākā veidā. Cep trauciņos sāļos suflē, siera kēksiņus, bet kādā svētku reizē brokastu olas sacep tajos, vai vēl labāk, omletes masu lej trauciņos un cepeškrāsnī izcep katram ēdājam kulteni neparastā formā.

Vēl vērts atcerēties par šo trauciņu eksistenci, kad plānota ballīte ar uzkodām galvenajā lomā. Tajos var sabērt olīvas, riekstiņus vai citus našķus, ko ņemt ar pirkstiem, vai arī ieliet kādu mērci vai humusu, kurā tad iezieķēt kādu sausiņu vai maizes šķēli. Ballītē, kur neiztrūkstoši ir čipsi vai dārzeņi ar krējuma mērcīti, salej to trauciņos, lai katram ēdējam ir savs trauks. Un vēl – suši ballītē trauciņi var kalpot sojas mērces vai marinētā ingvera pasniegšanai.

Ikdienā šajā trauciņā var glabāt arī sviestu un izņemt no ledusskapja nedaudz trauciņā, nevis uzreiz visu lielo pikuci. Vārdu sakot, ir kā izpausties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!