Foto: Arnis Rugājs
Tev arī negribas trīsreiz dienā gatavot no nulles? Tad vērts ieklausīties žurnālistes Ilmas Rugājas pieredzē. Ilma domā saimnieciski un sagatavo gaļu vairākām ēdienreizēm uz priekšu. No gaļas sagatavēm var ātri pagatavot dažādus ēdienus – uz maizes liekamu pavalgu, zupu, mērci, sautējumu… Ilma stāsta, kā gatavot sautētu gaļu, kas būs lielisks pamats vairākām ģimenes pusdienām un vakariņām.

Kas nepieciešams


Pirmkārt, gaļas gabals. Jēga ķerties klāt šim darbam ir tad, ja gaļas gabals ir ap 1 kg. Bet saprātīgāk tomēr operēt ar 1,5 – 2 kg. Vispiemērotākais gabals būs cūkas kakla karbonāde. Sautēšanai nedaudz taukuma nāk tikai par labu.

Otrkārt, cepamtrauks. Es dodu priekšroku taisnstūra stikla traukam, jo tad ideāli var sekot procesam.

Treškārt, cepammaiss vai tā saucamā "piedurkne" cepšanai.

Ceturtkārt, garšvielas – es izmantoju sāli, piparus un "Santa Maria" gaļas kopējo garšvielu. Ar sāli prātīgi, lai nepārsālītu, jo cepšanas process ir ilgs, un mitrums pat no cieši aizvērtā cepammaisa tomēr mazliet iztvaiko, līdz ar to gatavā produkta svars ir mazāks, nekā sākumā. Jārēķina apmēram 8–10 grami sāls uz 1 kg svaigas gaļas.

Process soli pa solim


Gaļu sagriež apmērām 3 cm x 3 cm vai mazliet lielākos gabaliņos. (Ar lineālu klāt nav jāstāv, gaļa izsutināsies jebkurā gadījumā.)

Foto: Ilma Rugāja

Sāli, piparus un garšvielas lieku pa gaļas kārtām, pēc tam gabaliņus bļodā vēl apjaucu.

Foto: Ilma Rugāja

Tad gaļu lieku cepammaisā, kas jau ielikts cepamtraukā. Gaļas gabaliņus maisā izlīdzinu pa visu cepamtrauka laukumu.

Foto: Ilma Rugāja

Maisa galu (vai "piedurknes" abus galus) cieši aizvelku. Nekādus caurumus maisā nevajag durt!

Cepu elektriskajā cepeškrāsnī. Vispirms 1 h 45 min 180 grādos grilēšanas režīmā uz zemākā plaukta. Maiss ar gaļu piepūtīsies kā balons. Tas nozīmē, ka ir kārtīgi aiztaisīts, un līdz ar to būs mazāki produkta zudumi.

Pēc tam samazinu krāsns temperatūru, lai vēl 1 – 2 stundas gatavinātu gaļu 70–80 grādos.

Liec burciņās


Daļa gatavās gaļas parasti tiek notiesāta uzreiz pēc izņemšanas no krāsns. Bet pārējo gaļu kopā ar izveidojušos dzidro sulu, cik nu tā labuma tur ir, ar karoti pārlieku izkarsētās sausās stikla burciņās.
Vispiemērotākās būs nelielas burkas ar platiem kakliem. Piemēram, man visparocīgākās šķiet burkas, kuras palikušas pēc "Spilvas" premium tomātu mērcēm. Labs tilpums un ideāla forma.

Gaļa jācenšas salikt pietiekami blīvi, lai burkā nepaliek gaiss. Vākus burciņām skrūvē virsū uzreiz pēc gaļas ielikšanas. Jo karstāku gaļu ieliek, jo labāk. Dziestot vāciņi arī nedaudz pievelkas.

Kad gaļa burkās atdzisusi, lieku tās ledusskapī. Ja burciņas tur ledusskapī, ilgāk par nedēļu glabāt nevajadzētu. Bet var arī salikt pa nelielām porcijām maisiņos un uzglabāt saldētavā.

Tālākais jau pēc ēdāju ieskatiem. Tā ir laba aukstā uzkoda vienkārši tāpat. To var likt uz maizes. Var likt griķos un dārzeņu sautējumos, kur kārojas gaļas aizdaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!