Foto: Shutterstock
Pirms likt katlā vai uz pannas jaunos kartupelīšus, tie ir jānotīra. Kāpēc tīrīšanas procesa laikā rokas iekrāsojas tik stipri, ka pēcāk tās nomazgāt nemaz nav tik viegli? Uz šo jautājumiem žurnālam "Dienas Ēdieni" atbildi sniedz Rūta Bērziņa-Bērzīte, bioloģijas zinātņu doktore.

Roku iekrāsošanās nav nekas ļauns, tie ir polifenoli, kas gaisā oksidējas un pirktus iekrāso brūnus. Visvairāk polifenolu kartupelim ir tieši augšanas procesā. Kad kartupelis ir nobriedis, polifenolu daudzums samazinās.

"Jūlijā, kad tīrām un ēdam vēl pavisam nenobriedušus kartupeļus, polifenolu tajos ir daudz. Ja nepatīk, ka pirksti kļūst brūni, velciet rokās cimdus vai arī pēc tam tīriet pirkstus ar citronu vai sodas ūdeni," padomu dod speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!