Foto: Shutterstock
Putukrējums šajās dienās strauji atgūst savu primāro jēgu: tikt pārliktam pāri svaigām zemenēm. Nē, nu protams, arī štopkūkas un kūkas vispār, maizes zupas, zemeņu, rabarberu un citi ķīseļi, nu, un daudz kas cits šajā pasaulē bez putukrējuma nav iedomājams. Baiss ir tas brīdis, kad laime ir tik tuvu, bet... nekuļas! Kāpēc putukrējums nekuļas un ko tagad darīt?

Nav pareizais putukrējums

Lai vispār varētu cerēt, ka putukrējums sakulsies kā nākas, jāizvēlas saldais krējums ar 35% tauku saturu. Un arī tie visi nav vienādi. Atrodi savu marku (un ceri, ka to ražos mūžīgi), ar kuru parasti nesanāk vilšanās, un pie tās arī turies.

Pieredzē dalās kūku meistare Ilze Kupča: “Es izvēlos treknu putukrējumu un mazos Latvijas ražotājus, mazās saimniecības, jo šķiet, ka to putukrējumi ir labāki. Esmu pamanījusi, ka dažreiz paši ražotāji, arī Latvijas, saražo dažādus brīnumus, un tad nevar saprast, kāpēc saldais krējums labi neputojas. Es uzticos mazajiem ražotājiem, kas ražo treknu putukrējumu – kā mājās gatavotu."

Par svaigu!

Liekas neticami, bet reizēm putukrējums var būt pārāk svaigs. Ja palaimējies nopirkt tādu, kuram lietošanas beigu termiņš ir teju nedēļa, iespējams, šis kulšanai šodien un rīt var būt par... jā, par svaigu. Pēc dienas vai divām kulsies kā mīļais!

Par siltu

Ja putukrējums nekuļas, iespējams, tas ir par siltu. Tam jābūt ledusskapī līdz pat pēdējam mirklim! Un var gadīties, ka arī ar to par maz – vislabāk, ja ledusskapī vismaz pusstundu var paturēt arī bļodu, vislabak metāla, kurā tiks kults putukrējums. Un arī mikseri vai putojamo slotiņu vēlams vismaz pusstundu paturēt ledusskapī.

Foto: Shutterstock


Vēl var gadīties, telpa, kurā tiek kults krējums, ir par siltu. Ja virtuvē jau labu laiku tiek cepts un vārīts, cepeškrāsns piekarsē visu. Tad labāk putukrējumu kult vēsākā vietā. Ja tādas nav, labi palīdz bļodu ar putukrējumu ielikt ledaina ūdens peldē.

Ko vēl izmēģināt?

Tomēr nekuļas? Neturpini kult bezgalīgi. Tā kā zaudēt nav ko, var izmēģināt pavāru knifus: pievienot krējumam olas baltumu, tējkaroti citrona sulas vai šķipsnu citronskābes.

Kūku meistare Ilze Kupča iesaka izlīdzēties ar citronu sulu: "Tas palīdz saputoties ātrāk un stingrākās putās. Turklāt citrona sula dod svaigumu. Vienīgi jārēķinās, ka putukrējums var saskābt ļoti ātri, tāpēc jāliek ledusskapī."

Vai cukurs ir obligāts?

Atdzisušu saldo krējumu liek aukstā traukā un pirms kulšanas pievieno cukuru vai vaniļas cukuru garšai un smaržai. "Ja vienkārši saputo saldo krējumu bez cukura, tam nebūs garšas, un daudziem cilvēkiem tāds nepatīk, šķiet pliekans. Mazliet cukura tomēr būtu jāpievieno – uz puslitru saldā krējuma liek trīs ēdamkarotes cukura un pustējkaroti vaniļas cukura," saka Ilze Kupča.

Foto: Shutterstock

Uzmanīgi ar mikseri!

Nedrīkst uzreiz putot ar mikseri ātrākajā režīmā. Sākumā jāputo lēnām, lai cukurs izkūst un tad var palielināt apgriezienus. Ilze Kupča brīdina:"Ja gribas ātri sakult putukrējumu, tad var neizdoties. Putukrējumu ir grūti putot, ja sāk ar miksera ātro funkciju, jo tā sadala saldo krējumu, tas ilgi putojas un ātri pārveidojas sviestā."

Foto: Shutterstock

Ko tad, ja sakuļas sviestā?

Nekuļas, nekuļas, kamēr... saiet sviestā. Ko darīt? Ilze Kupča saka: saldais sviests nav jāmet ārā! "Pievienojam olas un miltus un cepam cepumus. Vienkārši liekam ar karoti uz pannas un cepam. Izdodas gardi cepumi."

Vai putukrējums aerosolā ir īsts?

Ko tad, ja putukrējums, par spīti visiem uzlabojumiem, tomēr tā arī nav sakūlies vai sagājis sviestā? Vai putukrējums flakonā varētu būt risinājums?

Jā, aerosolos nopērkamais krējums ir īsts saldais krējums. Bet, vai to lieto profesionāli konditori? Protams, nē. Jā, viņi mēdz iepildīt saldo krējumu flakonos – paši. Tādu krējumu, kuram uzticas. “Arī no flakona var pūst īsto putukrējumu, vien nepieciešama flakona pistole,” saka Ilze Kupča.

Skaidrs, ka kūkām tāds aerosols neder. Kā ar desertiem? Gaumes lieta! Ir cilvēki, kuri uzskata, ka putukrējums aerosolā nav īsts, un šīs kalorijas nav tā vērtas. Ir cilvēki, kas uzskata, ka saldais krējums aerosolā ir noziegums pret desertu. Un grūti viņiem nepiekrist – katrs taču zina, cik milzīga garšas un struktūras atšķirība ir starp aerosola pliekano “balto zābaksmēru” un kārtīgām, svaigi kultām saldā krējuma putām.

Foto: Shutterstock

Ar ko aizvietot?

Ko darīt, ja saldo krējumu pār zemenēm vai cita veida desertu tomēr ļoti gribas un vajag, bet aerosola putukrējums galīgi neiet pie dūšas? Konditori iesaka pēc iespējas treknāku skābo krējumu samaisīt ar cukuru, pielikt nedaudz vanilīna un citrona sulas. Uz svaigām zemenēm garšos lieliski, arī uz ķīseļiem un kārtjumiem būs gardi. Tāds skābais krējums, sakults kopā ar maskarpones sieru, būs labu labais saldā krējuma aizvietotājs arī dažādās kūkās un desertos. Vārdu sakot, ja putukrējums nekuļas, tas vēl nav pasaules gals!

Foto: Shutterstock

...Tomēr labāk, lai putukrējums sakuļas kā nākas. Lai debešķīgi svētdienas saldēdieni! Iedvesmai – receptes no "Tasty" saldās putukrējuma kolecijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!