Foto: Shutterstock
Tomāti reizēm mājās ierodas kaudzēm vien – bet visus uzreiz apēst nav iespējams. Kā saglabāt tos ilgāk svaigus, lai tie nezaudē garšu un nepaliek mīksti? Portāls "AllRecipes" apkopojis tomātu uzglabāšanas gudrības.

Svarīgākais tomātu glabāšanas noteikums: temperatūra

Tomātus vislabāk uzglabāt istabas temperatūrā vai visaz temperatūrā, kas nav zemāka par 15,5 grādiem. Tā ir robeža! Šis nosacījums attiecas uz visu šķirņu tomātiem.

Kas gan notiks, ja tomātus turēs ledusskapī? Tomātu mīkstums kļūs miltains un mīksts, tomāti kļūs bezgaršīgi, zaudēs smaržu un vairs nebūs tik sulīgi. Vai esat kādreiz aizdomājušies, kāpēc lielveikalos nopērkamie tomāti bieži ir bez tomātiem raksturīgās smaržas un arī garša nav pietiekami intensīva un "tomātīga"? Tas ir tādēļ, ka tomāti tiek pārvadāti un uzglabāti zemā temperatūrā – un tāds ir rezultāts: sabojājušies nav, bet garšas un smaržas arī īsti nav.

Glabāšanas knifi

Tomāti, pat tie, kas izskatās varen izturīgi, patiesībā ir ļoti jutīgi un trausli. Tāpēc tomātus bez vajadzības nevajadzētu ņemt rokās un aiztikt, jo tā tie var dabūt "zilumus" – katrs neliels iespiedums vai mizas bojājums paātrina to bojāšanos.

Lai tomāti ilgāk glabātos un būtu garšīgi, sulīgi un aromātiski tie jāuzglabā istabas temperatūrā, salikti atvērtās plastmasas, koka vai kartona kastēs vienā kārtā. Kastes apakšā jāieklāj pāris kārtas ar papīra dvieļiem. Tie uzsūks lieko mitrumu, ja tāds būs. Protams, tomātiem kastēs jābūt sausiem, tie jāmazgā tikai pirms lietošanas. Tomātu kasti – vai kastīti, atkarīgs no daudzuma – jātur vietā, kur tos neskar tieši saules stari.

Vēl kāds vērā ņemams knifiņš, lai gatavus tomātus saglabātu ilgāk svaigus: kastē tie jāliek ar kātiņu un lapiņām uz leju.

Foto: Shutterstock

Kā uzglabāt sagrieztus tomātus

Neatkarīgi no tā, vai tomāti ir sagriezti šķēlēs, kubiņos vai sasmalcināti, tie jāuzglabā ledusskapī. Jā, tā tas ir: ledusskapis nav un reizē ir tomātu labākais draugs! Sagrieztos tomātos ātri veidojas baktērijas, tāpēc ledusskapī tos glabāt ir obligāti. Tos var turēt bļodā vai plastmasas konteinerā un šajā gadījumā tos labāk pārklāt ar vāku vai pārtikas plēvi.

Foto: Shutterstock

Protams, sagrieztus tomātus jācenšas izmantot pēc iespējas ātrāk. "Tasty" dalās ar idejām, kā gardi izmantot tomātus dažnedažādos salātos. Lai sulīgi un garšīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!