Foto: Shutterstock
Lai ko mēs gatavotu cepeškrāsnī, vistas cepeti, doradu, tortes biskvītu vai kāli, recepte visbiežāk beidzas ar: cept 180 grādos. Vai arī ieteikts cept ēdienu 200 grādu temperatūrā un pēc tam to samazināt uz 180 grādiem. Kāpēc tieši 180?

Ar 180 grādiem kļūdīties nevar


Šefpavārs Vitālijs Tihonovs portālā "Eda.ru" skaidro: ''180 grādi – tā ir optimālā temperatūra, pie kuras nebūs produkta tvaicēšanās vai vārīšanās, tas cepsies, turklāt nepiedegs. Ieliekot gaļas gabalu cepeškrāsnī, kas ir jau uzsildīta līdz 180 grādiem, gaļa uzreiz sāks pārliecinoši cepties. Turklāt sulas no gaļas izdalīsies ideālā ātrumā: gaļa būs gatava un pilnībā izcepusies brīdī, kad viss mitrums nebūs izgarojis, turklāt cepeša gabals būs arī apetītlīgi apbrūnējis. Kurš gan vēlas likt galdā sausu un negaršīga izskata cepeti!

Ja gaļu sāk cept 160 grādu temperatūrā, tā sāk gatavoties savā sulā , galu galā tā būs gatava, bet vairāk izskatīsies kā vārīta gaļa un tā arī garšos. Savukārt, ja uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem, gaļas gabals sāks strauji cepties, žūt, kļūs sauss un, iespējams, pat piedegs.

Pats labākais, ka 180 grādu temperatūra ir ideāla gan gaļas, gan zivs cepšanai – neatkarīgi no izmēriem. Vai tas būtu 1,5 kg gaļas gabals vai maza zivtele, 180 grādi ir ideālā temperatūra. Šajā temperatūrā droši var cept arī dārzeņus. Gatavošanas laiks, protams, atkarīgs no daudzuma un svara. Taču kopumā, ja nav zināms, kādā temperatūrā ēdiens jāgatavo, droši varam uzgrieziet 180 grādus un nekļūdīsimies!''

Foto: Shutterstock

Lai kūkas un cepumi nepiedeg

Tiek uzskatīts, ka 180 grādu temperatūra ir ideāla arī cepumu, kūkas biskvīta un citu saldumu cepšanai.
Noslēpums ir vienkāršs: cukurs! Pārsvarā visos konditorejas izstrādājumos ir cukurs. 160-180 grādu temperatūrā cukurs karamelizējas, līdz ar to mainās tā krāsa, no caurspīdīga cukurs pārvēršas par tumši brūnu un nedaudz rūgtu karameli, kas ietekmē cepuma vai kūkas garšu un izskatu. Savukārt 180 grādu temperatūra izstrādājumiem ar cukuru ir ideāli, jo cukurs kļūst par skaistu, saldu karameli. Temperatūru paaugstinot līdz 190 grādiem, cukurs sāks piedegt, un garša būs sabojāta.

Arī miltos ir cukurs, bet sarežģītākā formā. Kartupeļu ciete augstā temperatūrā pārvēršas cukura graudiņos, un tie arī karamelizējas. Un atkal viss atduras pret cukuru, kas sāk piedegt, ja ir temperatūrā, kas augstāka par 180 grādiem. Svarīga nianse: cepot tortes plāksnes, bulciņas vai maizi, izmantojot cukura aizvietotājus, arī tie sadegs temperatūrā, kas būs augstāka par 180 grādiem.

Foto: Shutterstock

Tiesa, 180 grādu nosacījums uz visiem mīklas izstrādājumiem neattiecas. Piemēram, picu ideālā variantā cep 300-400 grādu karstumā. Tā kā mīkla cepeškrāsnī pavada ļoti maz laika, mīklā esošais cukurs nepaspēj karamelizēties un sadegt.

Ir svarīgi atcerēties, ka katra cepeškrāsns ir savādāka un katras plīts grādu temperatūra var atšķirties par 10 grādiem. Ne velti saka: pazīsti savu cepeškrāsni! Tādēļ, ieslēdzot jaunu cepeškrāsni uz 180 grādiem un sākot cept, biežāk jāpaver tās durvis un jāpavēro, kā tā uzvedas, lai ēdiens nepiedegtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!