Foto: Shutterstock
Dāsni nolieta, maliņas skaisti nopilējušas, bet laikus sastingušas, savukārt pati glazūra – ne pārāk šķidra, ne pārāk bieza. Tā nebūt nav lielā māksla – pagatavot šokolādes glazūru, kas der gan kūkām, gan smalkmaizītēm, eklēriem, tortēm, kēksiņiem un pat braunijiem.

Lai arī nosaukumu esam vienkāršojuši par šokolādes glazūru, pareizāk to būtu dēvēt par ''ganache'', kas izklausās gana smalki, lai atmestu ar roku gatavošanai, taču velti tā domāt. Šķietami sarežģīti pagatavojamā glazūra patiesībā ietver vien divas sastāvdaļas, un tās ir: šokolāde un saldais krējums. Pats būtiskākais ir pareiza proporcija un glazūras pagatavošana. Pēc tam svarīgi atrast īsto brīdi glazūras uzliešanai, lai konsistence būtu tā īstā.

Šokolāde jau ir gana sātīga un salda. Prātosi, kāpēc gan vajadzētu vēl pievienot saldo krējumu? Bez tā glazūra gluži vienkārši būs cieta, jebkuru konditorejas izstrādājumu būs grūti sagriezt, turklāt pēc sastingšanas glazūra izskatīsies norasojusi un matēta. Ja vēlies spīdīgu, mīkstu glazūru, jāķeras vien pie lietas un jāgatavo izsmalcinātais ''ganache''.

Šokolādes glazūrai nepieciešams:

  • 100 g tumšā šokolāde
  • 150 ml saldais krējums

No šī daudzuma pietiks glazūra vienai aptuveni 24 cm diametrā lielai kūka, taču, ja glazūru vajag vairāk, gatavo dubultporciju.

Pagatavošana

Svarīgi, lai šokolāde būtu kvalitatīva un tiešām tumšā šokolāde, pretējā gadījumā glazūra var sanākt graudaina un matēta pēc sacietēšanas. Visdrošāk būtu izmantot konditorejas šokolādi, kas paredzēta kausēšanai, un tā parasti nopērkama čipsos vai šokolādes lāsītēs, kas arī atvieglos gatavošanu – nebūs jālauž gabaliņi.

Šokolādi liek bļodiņā, bet saldo krējumu lej tīrā, sausā katliņā un uz ļoti mazas liesmas silda līdz pirmajiem burbulīšiem. Nevajadzētu saldo krējumu pārvārīt, citādi tam izveidosies plēve virskārtā. Uzsildīto saldo krējumu lej klāt salauztajai šokolādei un atstāj neskartu. Tikai pēc dažām minūtēm, kad redzams, ka šokolāde jau pati sākusi nedaudz kust, var sākt ļoti lēnām to apmaisīt ar karoti. No sākuma šķitīs, ka saldais krējums ir par daudz, taču, pamaisot kādu laiku, šokolāde kārtīgi izkusīs, sajauksies ar krējumu un izveidosies viendabīga glazūra. Tiesa, glazūra vēl uzreiz nav gatava dekorēšanai, jo tā vēl ir pārāk šķidra un līstoša. Kādu brīdi (10-15 minūtes) ļauj tai padzist istabas temperatūrā, lai tā kļūst tumīgāka.

Iesaku glazūru gatavot tieši šādā secībā, uzsildot saldo krējumu un tad aplejot ar to šokolādi, jo tad nepastāv iespēja šokolādi pārkausēt un piededzināt. Pat ja kausēsi to ūdens peldē, var gadīties, ka pēc tam, atšķaidot ar saldo krējumu, tā saies ziedos un atšķirīgo temperatūru dēļ neizdosies tik viendabīga.

Pagatavotā šokolādes glazūra ir pateicīga gan liešanai un kūkas, gan pildīšanai konditorejas maisos, lai pēc tam to izspiestu vēlamajā daudzumā, piemēram, uz kēksiņiem, gar pašu kūkas malu u.tml. Eklēru glazēšanai šokolādi atstāj bļodiņā un eklērus vienkārši tajā iemērcē. Visai labi šī šokolādes glazūra der arī pankūku dekorēšanai, Pavlovu, kēksiņu, cepumu un visdažādāko kūku glazēšanai. Pat ja glazūra paliek pāri, glabā to ledusskapī. Pēc tam, ūdens peldē izkausēta, tā atkal derēs glazēšanai un dekorēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!