Foto: Shutterstock
Vasaras un atvaļinājumu laikā izlietoto trauku daudzums mēdz krietni palielināties. Ja nav elektriskās trauku mašīnas, īpaši jau nu vasarnīcā un vasaras mājā, jālūko, kuri parastie trauku žāvētāji ir ērtāki.

Trauku žāvētājs vislabāk iederas zonā ap izlietni – virs izlietnes (iebūvēts skapītī vai piekarams), uz izlietnes paplatinātās malas vai tās tuvumā, lai ērtāk būtu iztukšot ūdens paplāti. Brīvi stāvošu žāvētāju iespējams novietot uz galda, darba virsmas vai piekārt pie sienas. Pieejami vairāki varianti – ar ūdens savākšanas paplāti un bez, vienā stāvā (šķīvjiem, bļodām) vai divos (arī krūzītēm un glāzēm). Krūzes un glāzes novieto uz speciāliem turekļiem apgāztā veidā. Kārtības mīļiem ērtāki būs modeļi ar atsevišķām sekcijām nažiem, karotēm, dakšiņām un tējkarotēm. Saliekams žāvētājs, ko var novietot uz plašākas darba virsmas vai galda, būs izdevīgs ciemiņu uzņemšanas reizēs, kad jāžāvē lielāks skaits trauku vienlaikus.

Izvēloties piekaramo žāvētāju, jārēķinās, ka tas jānovieto virs izlietnes vai darba virsmas, kas ir izturīga pret ilgstošu mitruma iedarbību.

Šajos žāvētājos lielākoties traukus ērti novietot, bet tie aizņem diezgan daudz vietas, turklāt ūdens savākšanas paplātes mēdz būt par seklu.

Īpaša žāvēšanas paplāte ir trofleks, kas izgatavota no nerūsošā tērauda, izskatās kā paplāte ar caurumiņiem. To novieto uz paplatinātas izlietnes malas vai tieši izlietnē. Ir arī iebūvēts žāvētājs, kas nereti atgādina trofleksu, tikai tas jau ietilpst izlietnes kopējā apjomā un biežāk izskatās kā perforēta vanniņa līdzās izlietnei. Šāds žāvētājs ir parocīgs ne tikai trauku, bet arī dārzeņu un augļu nožāvēšanai. Tomēr tas nav piemērots ilgstošai trauku uzglabāšanai tajā.

Ja traukus vēlas žāvētājā arī glabāt, tad izdevīgāki ir žāvētāji, kas iebūvēti skapītī virs izlietnes vai atvilktnē. Šajā gadījumā ļoti svarīgi, lai ūdeni savācošā paplāte būtu pietiekami ietilpīga, un tāpat nepieciešams to regulāri iztukšot. Tiesa gan, visbiežāk paplāti (īpaši pilnu ar ūdeni) grūti izņemt, ūdeni neizšļakstot.

Visizturīgākie ir hromētie un no nerūsošā tērauda ražotie žāvētāji. Savukārt tie, kas krāsoti vai pārklāti ar plēvi, kalpos ne ilgāk par gadu. Grūti sabojāt arī plastmasas žāvētāju, taču tam ir cits trūkums – plastmasa nespēj izturēt lielāku trauku svaru, tā var ieliekties vai pat apgāzties.

Svarīgi arī pievērst uzmanību, cik viegli žāvētāju tīrīt. 

Vasarā, kad bieži gan maltītes, gan saimniekošana norit laukā, žāvētāju var arī novietot saulē – tur dabiskā veidā iespējams ne vien nožāvēt traukus, bet pat izkarsēt burkas ievārījumam.

Ja žāvē ar elektrisko žāvētāju (trauku mašīnā), derīgi zināt, ka ir divi žāvēšanas varianti – ar kondensāciju, kad mitrums dabiskā veidā izgaro no sakarsēto trauku virsmām, vai ar turbo režīmu, kad trauki tiek pakļauti karstā gaisa cirkulācijai. Pēdējais variants darbojas ātrāk, bet arī daudz skaļāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!