Foto: Shutterstock
Kaut daudzi pret tiem nepelnīti izturās skeptiski, saldēti dārzeņi ir unikāls produkts, kurš, pareizi to izmantojot, būtiski atvieglo ikdienas maltīšu gatavošanu un ieekonomē neticami daudz laika. Saldēti dārzeņi mums ir pieejami visa gada garumā, bez tam tie tiek novākti un sasaldēti tad, kad ir savā pilnbriedā, tādēļ saglabā vitamīnus un uzturvielas. Turklāt saldēšana ir dabisks process, kurā netiek izmanoti konservanti.

Fakti par saldētu dārzeņu uzturvērtību

Zinātnieki ir pierādījuši, ka produkti sāk zaudēt savu uzturvērtību tiklīdz tie ir novākti. Sasaldējot tos dažu stundu laikā pēc to novākšanas, uzturvērtības zudums ievērojami samazinās.'

Svaigs ne vienmēr nozīmē labs. Pētījumi pierāda, ka saldēti dārzeņi saglabā savu dabīgo C vitamīnu ilgāk nekā svaigi dārzeņi, kas ir mērojuši ilgu ceļu no saimniecībām līdz veikalam un tad līdz mūsu mājām. No kvalitatatīviem, jau nomizotiem un sasmalcinātiem saldētiem dārzeņiem ātri var pagatavot veselīgu maltīti.

Saldēti dārzeņi ir ne tikai bagāti ar būtiskām uzturvielām, tādām kā Vitamīnu C un folijskābi, bet arī satur antioksidantus un svarīgas minerālvielas, piemēram, magniju un kāliju, kas palīdz mums uzturēt labu veselību.

Sasaldēti brokoļi, zaļās pupiņas, spināti, zirnīši– visi še produkti tieši saldēti satur vairāk C vitamīna nekā svaigi, trīs dienas pēc to novākšanas, jo lielu daļu savas uzturvērtības svaigie dārzeņu zaudē transportēšanas un uzglabāšanas laikā.

Vai saldēti dārzeņi pirms gatavošanas jāatlaidina?

Viss atkarīgs no tā, kas tiks gatavots. Piemēram, zupā vai sautējumā dārzeņus var likt uzreiz, bez atkausēšanas, savukārt, ja vēlas gatavot ceptus dārzeņus, tos gan jāatlaidina un jānotecina liekais šķidrums. Pretējā gadījumā ēdiens būs pārāk šķidrs.

Dārzeņu sautējums ātrām pusdienām vai vakariņām

Foto: Shutterstock
Aromātisku veģetāru maltīti iespējams pagatavot jebkurā gadalaikā, izmantojot saldētus dārzeņus. Lieti noder veikalos nopērkamie saldēto dārzeņu maisījumi - kombinācijas ir tik dažādas, ka sev piemērotāko atradīs jebkurš! Saldētie dārzeņi "atsvaidzinās" un lieliski papildinās nedaudz apnikušo kartupeļu garšu.

Lasīt vairāk

Frikadeļu zupa slinkajā variantā

Foto: Shutterstock
Ātrajām pusdienām - frikadeļu zupa slinkajā variantā.

Lasīt vairāk

Sacepums 'Ekspresis'

Foto: Shutterstock
Sacepums 'Ekspresis'no maltās gaļas un saldētiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Vistas voks ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock
Bagātīgais vistas voks ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm.

Lasīt vairāk

Pasta ar dārzeņiem un tunci

Foto: Shutterstock
Vidusjūras vakariņas diviem pagatavojamas 17 minūtēs.

Lasīt vairāk

Spageti ar saldētiem dārzeņiem tomātu mērcē

Foto: Shutterstock
Spageti ar saldētiem dārzeņiem tomātu mērcē un sieru ikdienas pusdienām un vakariņām.

Lasīt vairāk

Vistas un saldētu dārzeņu podiņš

Foto: Shutterstock
Ļoti vienkārši pagatavojamas pusdienas - vistas un saldētu dārzeņu podiņš.

Lasīt vairāk

Ātrā siera desas zupa

Foto: Shutterstock
Ātrā siera desas zupa - pagatavot pratīs pat bērni.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!