Foto: "Virtuve diviem"
Pareizi apstrādāti līdakas ikri ir īsta delikatese, kas tiek uzskatīti pat par augstvērtīgākiem nekā laša ikri. Tie ir bagāti ar olbaltumvielām, satur A, D un B9 vitamīnus, daudzas minerālvielas un, salīdzinājumā ar laša ikriem, arī mazāk taukvielu. Šoreiz atklāsim zinātāja padomus, kā ikrus pagatavot mājas apstākļos. Pēc šī principa varēsi pagatavot ne tikai līdakas, bet arī jebkurus citus ikrus, tostarp arī foreles un laša.

"Palaimējās noķert diezgan iespaidīga lieluma līdaku. Tā kā līdaka bija pilna ar ikriem, tad tiem vajadzēja atdot pienācīgu godu. Man necēlās roka ikrus tā vienkārši izcept. Šoreiz izvēle krita uz ikru iesālīšanu. No iespaidīgās līdakas sanāca 700 mililitri ikru. Tie tik tiešām izdevās burvīgi gan pēc garšas, gan konsistences," stāsta kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autors.

"Daudzus gadus atpakaļ tiku mēģinājis pagatavot lašu ikrus, bet toreiz bija tik viena recepte: ikri jāaplej ar verdošu ūdeni, lai atdalītu ikrus no plēves. Man šis pasākums cieta neveiksmi – ikri izvārījās, plēves piecepās pie ikriem klāt un rezultātā visa masa tika izlidināta miskastē. Kopš tā laika pagājuši daudzi gadi, trauma ir sadzijusi un varēju atsākt nodarbi no jauna! Prieks, ka šajā laikā tehnoloģijas ir gājušas uz priekšu un tagad vairs neviens neizmanto verdošu ūdeni ikru pagatavošanai. Laikam ne es viens tiku "applaucējies" ar to," teic kaislīgais makšķernieks, iesakot pārbaudītu metodi, kā mājas apstākļos tikt pie paukšķošiem ikriem gardām uzkodu maizītēm. Pēc šī principa var pagatavot jebkurus ikrus, tostarp arī foreles un laša.

Ikru priekšapstrāde

Izņem ikrus no zivs. Pārgriež ikru plēvi gareniski pušu un ar naža neaso pusi "noslauc" ikrus – atbrīvo tos no ārējās plēves. Lai arī ikri ir atbrīvoti no ārējās plēves, tos vēl sasaista kopā iekšējās plēvītes. Lai no tām atbrīvotos, ikru maisiņus ar dakšu saplucina mazākos gabaliņos un ar dakšu vai slotiņu kuļ pāris minūtes.

Kad tas paveikts, ikri kārtīgi jāskalo aukstā, tekošā ūdenī, līdz pazūd duļķes.

Ikru sālīšana

Foto: "Virtuve diviem"


Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 500–700 ml ikru;
  • 500 ml ūdens;
  • 3 ĒK jūras sāls;
  • 50-60 ml augu eļļas.

Pagatavo sālījumu. Puslitrā ūdens iemaisa trīs ēdamkarotes sāls un maisot izkausē. Pārlej ikrus ar koncentrēto sālsūdenī un atstāj uz 15 minūtēm.

Tagad seko pati atraktīvākā izdarība šajā receptē – ikri ir kārtīgi jānosusina. Ikrus nokāš sietā un tad sietu sit pret apakšā paliktu dvieli, līdz "izsists" liekais mitrums.

Kad tas paveikts, ikriem pievieno aptuveni 50–60 ml augu eļļas un kārtīgi to iemaisa ikros.

Teorētiski ikri ir baudāmi jau uzreiz, bet patiesībā tie vēl turpina nogatavoties, tādēļ labāk to likt aizvākojamā traukā un "nobriedina" ledusskapī pāris dienas.

Uz maizītēm ziež mīkstu sviestu, liek virsū ikrus un bauda.

Foto: "Virtuve diviem"

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!