Pēc biezpiena gatavošanas paliek pāri sūkalas? Neizlej!
Foto: Aija Geida

"Gatavoju mājās svaigo sieru, biezpienu un sviestu, tāpēc regulāri paliek pāri 3–4 litri sūkalu, un žēl izliet. Kur tās varētu izmantot?" vaicā Inese Zariņa Iecavā.

Sūkalas noderēs gan kulinārijā, gan skaistumkopšanā.

Ja gatavo svaigo sieru, sūkalas var izmantot nākamajai siera porcijai un nav jāpērk kefīrs vai citroni. Ļauj tām siltā vietā ieskābt. Viegli ieskābušas sūkalas izmanto jauna siera gatavošanai – uzvāra pienu, pielej sūkalas, apmaisa un izkāš caur marlīti (3 litriem piena vajag vismaz 1 litru sūkalu). Noslogo – un siers gatavs.

Sūkalas labi satur kopā pankūku mīklu. Ekonomiskais variants veselīgām pankūkām – samaļ dzirnaviņās kviešu miltus vai veikalā nopērk pilngraudu miltus, pievieno sāli, nedaudz cukura, pāris ēdamkarošu olīveļļas un sūkalas. Mīklai jābūt bieza skābā krējuma konsistencē. Apmaisa, pierīvē ābolus un cep ietaukotā pannā. Tāpat sūkalas var izmantot kēksu un mafinu mīklai, aizstājot pienu, paniņas vai kefīru.

Var gatavot kokteiļus kopā ar saldētām ogām un medu. Piemēram, ņem 0,5 litru sūkalu, 10 lielas saldētas zemeņu ogas, pāris persiku pusītes un medu pēc garšas. Sablendē un pasniedz ar ledus gabaliņiem. Gatavojot sāļos kokteiļus, pievieno zaļumus un dažādas garšvielas, piemēram, ķimenes, kumīnu, fenheli, diļļu sēklas, melnos piparus, asafetīdu, kurkumu.

Lai taptu ājurvēdisks dzēriens, kas attīra organismu, vienādās daļās samaļ kumīnu, koriandru un fenheļa sēklas. Sūkalas nedaudz uzsilda un pievieno 1/8 tējkarotes garšvielu maisījuma. Izmaisa un dzer pirms ēšanas (var izmantot desmit dienu attīrošajai kūrei). Sūkalas arī palīdz atbrīvoties no liekajiem kilogramiem – katru vakaru jāizdzer glāze. Tās stabilizē aknu, aizkuņģa dziedzera un kuņģa darbību.

Ja sūkalu ir daudz, no tām vāra zupas. Sākumā, kamēr nav pierasts pie jaunās, skābenās garšas, sūkalas atšķaida vienādās daļās ar ūdeni.

Cepot īru sodas maizi, paniņu vietā var izmantot sūkalas. Tās liek klāt arī jebkurai citai maizes mīklai, ko gatavo ar ieraugu.

No sūkalām izdodas ļoti garšīgs ricotta siers. Tam nevajag ne speciālu fermentu, ne ieraugu. Katlā ielej 6 litrus svaigu, saldu sūkalu un, nepārtraukti maisot, uzkarsē līdz +93 °C. Lēni iemaisa 50 mililitrus ābolu etiķa (nekuļot un neveicot citas straujas kustības!), atstāj 15 minūtes ievilkties, tad uzmanīgi ielej caurdurī, kas izklāts ar četrkārtīgu marli, un notecina 3–4 stundas. Siers gatavs!

Produktu nedēļu var uzglabāt ledusskapī. Īsti siera meistari ricotta gatavo bez ābolu etiķa, īpašā režīmā karsējot sūkalas, līdz tās savelkas.

Skaistumkopšanā ar sūkalām var mazgāt seju, mērcēt tajās rokas un kājas pirms manikīra vai pedikīra. Ja vannas ūdenim pielej sūkalas, āda ir ideāli samtaina.

Source

Praktiskais Latvietis

Tags

Siers Virtuves gudrības Mafini Kēksi Pankūkas Citroni Kefīrs Svaigais siers Siers
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Comment Form