Foto: Shutterstock
Nekas nesasilda miesu un garu tik pamatīgi, kā aromātiska, ar mīlestību gatavota zupa, tādēļ gada aukstajos mēnešos zupas katliņš virtuvē ir bieži sastopama parādība. Lai tava slavenā frikadeļu zupa vai soļanka nākamreiz izdotos vēl garšīgāka, paturi prāta šos piecus vienkāršos goodhousekeeping.com padomus, kas mums šķiet ļoti noderīgi.

Vārīšana nevis tvaicēšana

Izrādās, lai gaļa un dārzeņi nepārvārītos, rezultātā kļūstot sausi un kokaini, zupu nav ieteicams vārīt uz lielas liesmas. Pietiks, ja tā lēnītēm burbuļos, uzturot vienmērīgu vārīšanās temperatūru.

Pārāk maz sāls

Pareiza garšvielu pievienošana ir galvenais priekšnosacījums, lai zupa izdotos patiešām garda. Protams, tu vari izmantot recepti kā ceļvedi, bet bieži vien receptē ir teikts, ka sāls un pipari pievienojami "pēc garšas". Tev neatliks nekas cits, kā sākt uzticēties savai intuīcijai un garšas kārpiņām. Starp citu, vienmēr pievieno zupai arī tējkaroti cukura – tas palīdzēs izcelt un sabalansēt pārējās garšas. Šis ieteikums attiecas arī uz dārzeņu sautējumiem.

Ūdens ignorēšana

Tev šķiet, ka bez buljona kubiņiem nav iespējams pagatavot gardu zupu? Muļķības! Ja zupas gatavošanai izmanto kvalitatīvu ūdeni un lieliskus sezonas dārzeņus, nav nepieciešams tai papildus pievienot buljona kubiņus. Padoms:teju jebkuras zupas garšu bagātinās neliels daudzums rīvēta Parmezāna.

Dārzeņu pārvārīšana

Gatavojot zupu vienmēr ievēro dārzeņu pievienošanas secību. Atceries, ka iepriekš apcepti dārzeņi būs gatavi ātrāk. Burkāni, kāļi, bietes un kāposti gatavosies nedaudz ilgāk, bet kartupeļi, ziedkāposti, cukīni, zirnīši un paprika zupai jāpievieno pēdējas 10 minūtēs. 

Savukārt konservētus tomātus pievieno zupai 5 minūtes pirms gatavošanas beigām, jo skāba vide neļaus izvārīties cietajiem dārzeņiem. Piemēram, gatavojot pupiņu zupu, sāc ar to, ka apcep sīpolus, ķiplokus, seleriju, burkānu, tad pievieno pupiņas, ūdeni un vāri, līdz dārzeņi ir pusgatavi. Kartupeļi ir jāpievieno brīdī, kad pupiņas ir pusgatavas, pretējā gadījumā tie pārvārīsies un izšķīdīs.

Nevērīga pasniegšana

Bieži vien tieši zupas piedevas, ko pievienojam tai pirms pasniegšanas, spēlē "galveno lomu". Aromātiski sasmalcināti zaļumi, svaigi malti pipari, siera skaidiņas, baltmaizes grauzdiņi, pāris piles citrona sulas – tas viss piešķir zupa papildus struktūru un garšu. Retāk lietoti, bet lieliski zupas "pēdējā brīža" papildinājumi, ir grauzdētas sēkliņas, ķiploku jogurts vai karote aromātiska pesto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!