Foto: Shutterstock
Pastāv dažādi apgalvojumi, saistībā ar gatavošanu, kuru izcelsmi mēs nezinām, bet stingri tiem uzticamies. Piemēram, mamma savulaik ir teikusi, ka vārot makaroniem ir jāpielej eļļa vai gaļas iemarinēšana padara to maigāku. Mēs esam apkopojuši piecus ļoti izplatītus mītus, kas nebūt nav patiesi.

Vistas aplaistīšana ar buljonu cepšanas laikā padara tās ādu kraukšķīgu

Foto: Shutterstock

Nē! Regulāra vistas cepeša apliešana ar buljonu vai mērci neveicina ādiņas kraukšķīgumu. Tieši pretēji – ar šādu vistas apslacīšanu tiek veidoti tvaika mutulīši, kas tās ādu saplacina. Lai panāktu, ka vistas āda ir kraukšķīga un lūzt tāpat, cik viegli plīst cepamais papīrs, putnam ir jābūt sausam.

Tāpēc, cepot cepeškrāsnī, sāc gatavot ar augstu grādu temperatūru, piemēram, 230 grādiem 15 cepšanas minūtes, un pēc tam pārslēdz uz zemāku temperatūru – 180 grādiem. Papildus, vistu drīkst apslakstīt ar šķidrumu, bet tas nedrīkst būt ūdeņains, kā buljons – to vari darīt ar no vistas iztecējušajiem tauciņiem, kas sakrājušies uz cepešpannas.

Eļļas pievienošana ūdenim, vārot makaronus, neļauj tiem salipt

Foto: Publicitātes foto

Vēl viens ārkārtīgi izplatīts mīts, kas nebūt nedarbojas. Šāda rīcība ne tikai iznieko eļļu (līdz ar to naudu un laiku), bet arī tai nav nekāda sakara ar makaronu atdalīšanu vienam no otra. Vārot makaronus tiem nav nepieciešams neko pievienot, ja nu vienīgi sāli vai garšvielas.

Lai panāktu to, ka tavi spageti, pasta vai makaroni (vai jebkurš cits šī miltu izstrādājuma veids) nesaliptu, pēc izvārīšanas un nokāšanas, pievieno tiem uzreiz mērci. Makaroni lieliski garšos kopā ar pesto, vai vēl karstos esam, iemaisi tajos mocarellu vai parmezānu. Olīveļļu vai augu eļļu pievieno to tikai tad, kad makaroni ir atdzisuši.

Ķiploku spiedes izmantošana ļauj iegūt vairāk garšas

Foto: F64

Tā nebūt nav! Ķiploku spiede tikai nevienmērīgi saspiež tā daiviņas, un izspiež garšauga eļļu neviendabīgā manierē. Tieši tāpēc arī ar spiedi saspiestie ķiploki tik ātri apdeg, cepot tos uz pannas.

Visu vērtīgo garšu, smaržu un eļļas iegūšanai no ķiploka, lai bagātinātu tavu maltīti, ķiplokus labāk, ir ar nazi sagriezt sīkās šķēlītēs vai kubiņos. Tā tu iegūsi ne tikai visu vērtīgo no ķiploka, bet arī tas izskatīsies estētiski pievilcīgāks tavā maltītē.

Kartupeļa pievienošana pārsālītai zupai nomāc sāļo garšu

Foto: Shutterstock

Un mēs atkal maldāmies! Pārsālītu zupu neglābs pat kartupeļa kubiņi, kurus tajā izvārīsim aiz vislabākajiem nodomiem. Šādā veidā iegūsi vien pārsālītu zupu ar kartupeļiem, un viss.

Paņēmiens, kā cīnīties ar zupas pārsālīšanas kļūdu, ir pievienot tai šķidrumu. Ja pārsālītā zupa ir šķidra, nokās piemērotu daudzumu no tās, un pievieno karstu ūdeni vai buljonu, kuram klāt nav sāls. Vēl viens paņēmiens, kā cīnīties ar mazo kļūmi, ir cukura pievienošana zupai. Bet tikai ar mēru, citādi zupa būs kļuvusi pārāk salda!

Gaļas marinēšana padara to maigāku

Foto: Shutterstock

Vēl viens mīts, kas jāapgāž. Pat ar skābi bagātākās marinādes iesūcas vien divu centimetru dziļumā no izcirtuma virsmas. Marinādes pastiprina gaļas virsējai kārtai, uz kuru tās iedarbojas, garšu.

Bet ir veidi, kā padarīt sīkstākos izcirtuma gabalus maigākus. Gaļu pirms cepšanas var izklapēt ar gaļas āmuriņu. Tāpēc arī visas cūkgaļas karbonādes tik sparīgi tiek klapētas. Vēl viens veids, kā panākt, lai gaļa gatavojot būtu mīksta, ir muskuļa šķiedru pārgriešana krusteniski ar nazi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!