Foto: Shutterstock
Grauzdētas mandeles ar sāli, cukurotas mandeles, karamelizēti rieksti ar kanēļa garšu, garšvielās apceptu riekstu un mandeļu maisījums, grauzdēti rieksti medū... Īsti Ziemassvētku laika našķi un uzkožamie. Gan pašiem, gan dāvanām! Puskaraļvalsti par tūtiņu ar kraukšķīgām, zeltaini brūnām, medū apceptām mandelēm!

Svaigi grauzdētu riekstu smarža ir kaut kas, kam nav iespējams pretoties. To pašu var teikt arī par pašiem riekstiņiem, protams – roka stiepjas un stiepjas... Tas ir kaut kāds nebeidzamais stāsts, vai ne? Līdz pašam pēdējam zeltaini grauzdētajam riekstiņam, pēdējam sāls graudiņam un karameles drupačiņai.

Vislabākais riekstu un mandeļu grauzdēšanā ir tas, ka mājās tos var sagrauzdēt tieši sev tīkamākajā zeltainumā vai brūnumā (un daudzumā!), apgrauzdēt tos tieši tādā sāls, cukura, medus vai garšvielu daudzumā un garšā, kāda vislabāk patīk.

Galvenie priekšnosacījumi ir tīri un sausi rieksti un mandeles – bez putekļiem un drupačām, vienmērīgs izklājums uz pannas (riekstiem, tāpat kā kartupeļiem, dārzeņiem un jebkam citam, ko vēlies apbrūnināt, nepatīk drūzma!) un – nekādas eļļas! Tā strauji apdedzinās, nevis jauki sagrauzdēs.

Liekas neticami, bet patiesībā, lai dabūtu cukurā vai garšvielās grauzdētus riekstus, bieži vien tie vispirms ir jāpavāra. Vispirms apskatīsim vienkāršas grauzdēšanas veidus.

Riekstu grauzdēšana cepeškrāsnī – labākais veids

Riekstus un mandeles vislabāk grauzdēt cepeškrāsnī – tie sagrauzdējas visvienmērīgāk, un karstums tiek līdz rieksta iekšpusei, kas to padara īsti kraukšķīgu. Riekstus jānovieto uz cepamās pannas, kurā ieklāts cepamais papīrs. Jāraugās, lai tie ir vienā kārtā un vēlams, lai tie nesaskaras viens ar otru.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C. Liek riekstus krāsnī un grauzdē 5 līdz 10 minūtes, līdz sāk smaržot un kļūst zeltaini. Pēc 10 min rieksti jāapmaisa, lai sagrauzdējas vienmērīgi. Cep, raugoties, lai neveidojas apdegums, tātad svarīgi necept par ilgu.

Foto: Shutterstock

Riekstu grauzdēšana pannā – vienkāršākais veids

Pannā riekstus grauzdē vidējā karstumā pāris minūtes, nepārtraukti maisot. Tiešām nepārtraukti, citādi apdegs. Šis tiešām ir vienkāršākais veids, bet – vai labākais? Riekstus nevar apcept vienmērīgi un, vai nu tie būs ar nelielu apdegumu, vai nepietiekami grauzdēti un ne tik kraukšķīgi, kā gribētos.

Riekstu grauzdēšana mikroviļņu krāsnī – ja mājās nav cepeškrāsns

Tam jau mikroviļņu krāsns domāta – lai sakarsētu ēdienu vienmērīgi un no visām pusēm. Riekstu grauzdēšanai tas der. Jāatceras, ka mikroviļnu krāsnī gan eļļa riekstu grauzdēšanai noder. Riekstus un mandeles apviļā eļļā, liek uz šķīvja un karsē maksimālā režīmā vienu minūti. Procesu atkārto vēl dažas reizes, kamēr liekas, ka gatavs. Cepeškrāsnī grauzdēti rieksti, iespējams, izskatīsies zeltaini brūni, bet no mikroviļņu krāsns tādu zeltainu brūnināšanu sagaidīt nevar.

Kā pagatavot cukurotas un grauzdētas mandeles

Katlā liek 200 g mandeļu, 200 g cukura, paciņu vaniļas cukura, pielej 125 ml ūdens un uzvāra. Nepārtraukti maisa, kamēr ūdens novārās un cukurs sāk lipt pie mandelēm. Tad pieber 1/4 tējkaroti kanēļa, visu samaisa un uz brīdi vēl atstāj katlā, līdz mandeles sāk viegli knakšķēt. Tad tās ņem ārā no katla, izklāj cepamā papīra, kas iesmērēts ar sviestu. Uzmanīti ar dakšiņu atdala mandeles vienu no otras un atstāj pilnīgi atdzist.

Ja vēlas pagatavot mandeles ar Ziemassvētku garšu, vārot mandeles katliņā ieber arī divas tējkarotes piparkūku garšvielu.

Kā sagrauzdēt saldi sāļas mandeles

140 g mandeļu sajauc ar 1/4 tējkaroti sāls, šķipsnu kajēnas pipariem, divām ēdamkarotēm medus un vienu tējkaroti olīveļļas. Visu samaisa. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem, liek mandeles uz pannas ar cepampapīru un cep apmēram 12 min, kamēr medus ir karamelizējies. Atdzesē.

Foto: Shutterstock

Grauzdētu riekstu, cukurotu mandeļu un citu mazu, gardu našķu gatavošanas iedvesmai dalāmies ar dažām našķu receptēm no bagātīgā "Tasty" recepšu klāsta. Lau smaržīgi, kraukšķīgi un garšīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!