Foto: Shutterstock
Gaļas ruletes ierasts celt galdā svētku reizēs. Tomēr tās var pielāgot arī ikdienas maltītēm – pagatavo mājās gardu gaļas ruleti un pasniedz tās šķēlītes pie salātiem vai kartupeļiem vai papildini ar pildītās gaļas šķēli maizes riku. Rulešu pagatavošanā ir savi triki un knifi, kas jāzina. Tāpēc esam sagatavojuši nelielu "soli pa solim" pamācību ar svarīgāko.

Kādu gaļu izvēlēties? Ar ko pildīt un kā gatavot? Vai rulete ir jānosien? Lūk, atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem!

Gaļas izvēle – jāņem tā, kas garšo

Foto: Shutterstock

Tāpat kā kotletes un karbonādes, arī gaļas ruletes var pagatavot no visdažādākajām gaļām. Klasiska izvēle ir cūkgaļa vai liellopa gaļa, taču itin labi ruletes sanāks arī no teļa gaļas, jēra gaļas, vistas vai tītara gaļas. Īpaša delikatese būs truša gaļas rulete. Rulete jāgatavo no tās gaļas, kas pašiem vislabāk garšo!

Galvenais, kas jāņem vērā gaļas izvēlē – lai tā būtu svaiga, kvalitatīva un bez cīpslām un kauliem. Tāpēc izcirtums, kas būs vispateicīgākais ruletes pagatavošanai no cūkas un liellopa, būs vēdera daļas gabals. Protams, var izvēlēties arī tīru fileju, kas paredzēta karbonāžu gatavošanai. Tā būsi drošs par to, ka gaļa būs viscaur maiga.

Kā sagatavot rullēšanai?

Foto: Shutterstock

Ja ruleti gatavo no lieliem gaļas gabaliem, piemēram, cūkas pavēderes, tad būs nepieciešama roku veiklība, ass nazis un mazliet pacietības. Skaistos filejas gabalus pirms ruletes pildīšanas vajag izgriezt vienāda biezuma lielās strēmelēs (filejas gabals pēc tam atgādina lielu mīklas plāksni). Lai veiksmīgi to izdarītu, nepieciešams gaļu griezt pa spirāli, skatoties no sāna.

Iedomāsimies, ka filejas gabals ir taisnstūris – vispirms ar asu filejas nazi iegriež aptuveni pusotra centimetra biezumā taisnstūra virsmā visā garumā pa garāko malu. Ar nazi pēc tam lēnām griež, lai iegūtu lielu, vienmērīga biezuma gaļas gabalu. Kā to izdarīt, labāk var saprast, noskatoties video.

Bet, ja rulešu gatavošanai izmanto mazākus filejas gabalus, piemēram, vistas fileju, gaļas sagatavošana ir krietni vieglāka. Vistas fileju horizontāli pārgriež uz pusēm un izvērš kā tauriņa spārnus. Pēc tam ar gaļas āmuriņu mazliet izdauza, lai fileja būtu vienmērīga biezuma un gatava pildīšanai.

Pildīšana, rullēšana un nostiprināšana

Foto: Shutterstock

Kad gaļa sagatavota, to var sapildīt pirms rullēšanas. Ja negribas neko dižu, gaļas virspusi apsmērē ar olīveļļu un apkaisa ar sāli un pipariem. Svētku reizēs pildījumam var izvēlēties žāvētas ogas, riekstus un citus gardumus. Bet, ja gribas ko maigāku, ruleti var pildīt ar dārzeņiem un krēmsieru. Garšīga kombinācija būs burkāni ar sarīvētu sieru vai spināti, kas sajaukti ar krēmsieru. Tie, kuriem nav svešas Vidusjūras virtuvē plaši izmantotas piedevas, var gaļas ruleti sapildīt ar sasmalcinātiem saulē kaltētiem tomātiem, olīvām un pesto. Kad pildījums pagatavots, to uzklāj pa visu gaļas perimetru.

Pēc tam lēnām un cieši aizrullē sapildīto fileju, lai viss būtu cieši noslēgts, bet pildījums nekristu laukā. Ārpusi var apkaisīt ar speciālo garšvielas maisījumu vai pipariem. Gaļu pēc tam apsien ar resnu kokvilnas auklu, lai nekas neizjuktu. Lai gaļas rulete iemarinētos, to ietin pārtikas plēvē un ieliek uz kādu laiciņu ledusskapī. Vislabāk ruleti atstāt uz nakti, tad tā ievilksies tā kārtīgi.

Laiks cept!

Foto: Shutterstock

Kad rulete labi ievilkusies un nostāvējusi aukstumā, jāķeras pie pašas jaukākās daļas – tās cepšanas. Šeit ir daudz un dažādi varianti. Ruleti var ielikt cepamajā traukā un vienkārši likt cepeškrāsnī, ietīt folijā, tādā veidā ļaujot tai sutināties. Vai arī ielikt speciālā cepšanas maisiņā, kur no gaļas iztecējušās sulas mitrinās ruleti un neļaus tai apkalst.

Gaļu cep 180 grādos, labi uzkarsētā cepeškrāsnī. Parasti ruletes cepšanas ilgumu aprēķina pēc tās svara – uz vienu kilogramu nepieciešama viena cepšanas stunda. Bet, tā kā ruletes ir dažāda lieluma un biezuma, ieteicams klausīt receptei, pēc kuras seko. Putna gaļas ruletes – vistas vai tītara – būs gatavas ātrāk, tāpēc tās būs gatavas mazāk nekā stundas laikā.

Svarīgi, cepot ruleti folijā vai ietītu cepamajā papīrā, ir pusstundu pirms cepšanas laika beigām to iztīt un apcept neapsegtu, lai rulete vismaz kādu brīdi cepeškrāsnī apbrūnētu. Pēc tam gatavo ruleti pasniedz siltu, uzreiz pēc pagatavošanas, vai ēd aukstu – kopā ar salātiem vai uzliktu uz sviestmaizēm. Tad ruletes šķēles būs lieliska alternatīva desai.

Iedvesmojies gatavošanai? Pamēģini šo cūkgaļas karbonādes ruleti vai šo ruleti, kas pildīta ar sieru un burkāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!