Soli pa solim: Kā pagatavot nepārspējami kraukšķīgus etiķotos kartupeļus
Foto: DELFI

Šo recepti gaida daudzi, kuriem, ciemojoties mūsu mājās, palaimējies nogaršot no mana pavārmākslas guru Džeimija Olivera (Jamie Oliver) "nošpikotos" neticami kraukšķīgos krāsnī ceptos kartupeļus. Lai izvairītos no liekvārdības, aprakstot pēc šīs receptes gatavoto kartupeļu garšas īpašības, manuprāt, pietiks ar faktu, ka manā virtuvē krāsnī ceptie kartupeļi vairs netiek gatavoti teju nekādā citā veidā.

Ir pavāri un ir Pavāri, ir receptes un ir Receptes. Manuprāt, šī ēdiena izcilās garšas noslēpums ir faktā, ka tajā ir apvienojušās abas kvalitātes: Pavārs ir radījis Recepti. Un kāda tad ir mana loma? Es vienkārši to pamanīju starp daudziem tūkstošiem citu un piekoriģēju pēc savas gaumes.

Nedaudz vēstures

Kādā tāltālā un nemīlīgi aukstā dienā es darīju to, ko vairums sieviešu, īsinot laiku, mēdz darīt, esot bērna kopšanas atvaļinājumā – skatījos televizoru. Kad, pārslēdzot kanālus, kadrā pavīdēja vienmēr smaidīgais Džeimijs (Olivers), mans īkšķis uz pults atviegloti atslāba, jo zināju, ka tuvāko pusstundu varēšu pavadīt patīkamā kompānijā, bet tad vēl nezināju, ka tā būs pusstunda ar īpašu pievienoto vērtību. Pēc neilga brīža, izdzirdot viena teikuma ietvaros vārdus "kartupeļi" un "etiķis", es saausījos un instinktīvi tvēru pēc viedtālruņa, lai pierakstītu gaidāmo recepti, un jāatzīst, ka tas bija viens no retajiem brīžiem manā dzīvē, kad, intuīcijas vadīta, impulsīva rīcība pilnībā attaisnojās.

Atceros, ka pirmā reize, kad saņēmos šādi pagatavot kartupeļus, bija meitas dzimšanas diena, un liels bija mans pārsteigums, kad, atgriežoties virtuvē, ko biju pametusi uz pāris minūtēm, lai atrastu piemērotu servējamo trauku nule kā pagatavotajiem tupeņiem, atklāju, ka servēšanas daļa šoreiz izpaliks – viesi bija omulīgi sastājušies ap kārdinoši smaržojošo cepešplāti un, ignorējot dakšiņas, kā arī jebkādas galda kultūras normas, skaļi (jo zeltainie gabaliņi tiešām skaļi kraukšķ!) kraukšķināja vienu kartupeli pēc otra, turklāt attapīgākie ēdāji aizdaram izmantoja dārzeņiem paredzētās jogurta un krējuma mērcītes. Man neatlika nekas cits, kā, uzklausot vienbalsīgas slavas dziesmas, mesties gatavot nākamo tupeņu porciju.

Pārējais jau ir vēsture. Bet nu, atmetot lieku sentimentu, labāk atroti piedurknes, lai no runām varētu ķerties pie darbiem un iemācītos pagatavot savas ģimenes jauno mīļāko recepti.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka