Soli pa solim: mājas apstākļos gatavotas salami, čorizo un citas vītinātās desas
Foto: Shutterstock

Vītinātas desas dažādās pasaules valstīs jau izsenis tikušas uzskatītas par īstenu delikatesi. Kaut Latvijā tradicionāli populārāks gaļas apstrādes veids ir kūpināšana, tomēr nu jau ir gana daudz pašmāju gardēžu, kas iecienījuši spāņu čorizo, itāliešu salami un citas veikalos nopērkamās vītinātās desas, tādēļ skaidrosim, kā tās pagatavot mājas apstākļos.

Desu vītināšanas māksla varētu būt viens no taviem šī gada izaicinājumiem, jo, kā skaidro portāli "Arborio", "Edimdoma" un "Thethingswellmake", šo procesu ar vienlīdz labiem panākumiem var paveikt gan lauku sētā, gan pilsētas dzīvoklī, izdošanās gadījumā tiekot pie fantastiski gardas, ekonomiski izdevīgas un dāvināšanai parocīgas delikateses. Galvenais, pārlieku neaizrauties procesā, lai rezultātā mājoklis nepārvērstos par desu fabriku.

Pirms ķerties pie vītinātu desu gatavošanas, iesākumā sagatavo visus piederumus. Tev būs nepieciešams šāds aprīkojums:

  • gaļas maļamā mašīna ar uzgali desu pildīšanai;
  • virtuves svari;
  • pārtikas aukla;
  • nitrītsāls;
  • zarnas;
  • kvalitatīva gaļa;
  • speķis;
  • garšvielas;
  • vieta desu nogatavināšanai – vēss, labi vēdināms kambaris, piemēram, iestiklota lodžija vai pieliekamais, vai ledusskapis ar "no frost" sistēmu un mitruma regulēšanu.

Nitrītsāls spožums un posts

Soli pa solim: mājas apstākļos gatavotas salami, čorizo un citas vītinātās desas
Foto: Shutterstock

Runājot par nitrītsāli, ko uzskatījām pie vītināšanai nepieciešamajām lietām, nav apstrīdams, ka itālieši, ungāri, spāņi, gadsimtiem ilgi ir gatavojuši vītinātas gaļas desas un citus izstādājumus, iztiekot bez konservantiem un citām piedevām, tomēr mūsu pienākums ir tevi informēt, ka mūsdienās viedokļi par nitrītsāls pievienošanas nepieciešamību dalās.

E250 ir nātrija nitrīts jeb nitrītsāls – konservants, kura izcelsme var būt gan sintētiska, gan dabīga, jo tas ir minerāls, ko iegūst raktuvēs. Gaļas rūpniecībā nitrītus nitrītsāls veidā izmanto, lai gaļas produktiem piešķirtu apetītlīgi sārtu krāsu un izvairītos no mikroorganismu izraisītas bojāšanās, šādi pagarinot realizācijas termiņu. Nitrīti ir spēcīgi konservanti, kas inaktivē patogēnos mikroorganismus, piemēram, Clostridium Botulinum, Salmonella, Staphylococci, kas var radīt ļoti smagas veselības problēmas un pat dzīvības apdraudējumu – tieši tas tad arī ir galvenais pamatojums, kādēļ nītrītsāls lietošana tiek atļauta pārtikas rūpniecībā.

Pārliecināti nitrītsāls pretinieki, atsaucoties uz vecvectētiņu pieredzi, gaļas vītināšanas receptēs kā konservantu mēdz izmantot konjaku, degvīnu un citus stipros alkoholiskos dzērienus vai gluži vienkārši nepievieno nekādus konservantus. Tomēr, ņemot vērā botulisma (smaga saslimšana ar nereti letālu iznākumu) draudus un to, ka šīs kaites nosaukums cēlies no latīņu vārda "botulus", kas tulkojumā nozīmē "desa", nodarbojoties ar desu vītināšanu mājās, derētu aizdomāties par riskiem. Tā kā vītinātas desas ir delikatese, ko ēdam salīdzinoši reti, turklāt ne jau kilogramiem, nitrītsāls pievienošana vītinātas desas masai šajā gadījumā varētu būt mazākais iespējamais ļaunums – izvēle lai paliek jūsu ziņā, bet nesakiet, ka nebrīdinājām.

Izlasot šo rakstu, uzzināsi, kā mājās pagatavot gardus kupātus, bet, lasot tālāk, uzzināsi, kas jāņem vērā, sagatavojot gaļas masu vītinātām desām.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Pregnancy widget logo Pregnancy widget logo
Aprēķināt
Norādi pēdējo mēnešreižu
pirmo dienu
Kļūda!
Lūdzu, norādiet korektu
datumu pagātnē.
Tasty iesaka