Spēcīgais un sīvais sīpols – kā padarīt to maigāku?
Foto: Shutterstock

Ar sīpoliem, gluži kā ar vairumu produktu, ir "mīl vai nemīl" attiecības – tos var ēst, tie patiešām kādam nepatīk vai arī tos ļoti dievina. Jau iepriekš Tasty.lv esam rakstījuši par dažādajiem sīpolu veidiem un to, ka izcilus, karamelizētus sīpolus neiegūt 10 minūtēs, to pagatavošana prasa krietni ilgāku laiku un pacietību. Taču kā nomākt sīpolu izteikto sīvumu, lai tos iemīlētu pat viskvēlākais sīpolu ienaidnieks?

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Viens no paņēmieniem siltajos pamatēdienos, protams, ir sīpolu pamatīga karamelizēšana, kad tie no sīviem un kraukšķīgiem kļūst saldi, mīksti un caurspīdīgi. Tādi sīpoli piestāvēs kotletēm, pannā apceptiem dārzeņiem un gaļai, sacepumiem un karstajiem salātiem vai noderēs garnēšanā.

Bet, ja sīpolus gribas pievienot svaigajiem lapu salātiem, kuros ir arī tomāti, gurķi un citi gardie dārzeņi (piemēram, grieķu salātos), ir viens triks, kā spēcīgā sīpolu garša un smarža nenomāks visu citu. Viss, kas jādara – sīpola šķēlītes pirms pievienošanas maltītei kārtīgi jāizmērcē vēsā vai pat ledainā ūdenī. To dara vismaz desmit minūtes. Bet, lai piešķirtu sīpoliem pavisam svaigu, īpašu un pat nedaudz pikantu garšu, sīpolus var izmērcēt arī svaigi spiestā citronu vai laimu sulā.

Kāpēc sīpolu izmērcēšana strādā? Kulinārijas zinātnieks Ēriks Bloks, kurš par ķiplokiem un sīpoliem ir sarakstījis grāmatu, balstoties uz saviem pētījumiem, apgalvo, ka sērs, kas atbild par sīpolos esošo sīvumu, izmērcējot ūdenī, izšķīst, tādējādi sīpoli zaudē savu raksturīgāko iezīmi. Bloks arī iesaka, ka, lai cīnītos pret slikto elpu, kuru pēc ķiploku un sīpolu baudīšanas tik viegli neaizkliedēt ar košļājamo gumiju, var ēst svaigus kivi, baklažānus, sēnes un pētersīļus.

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Dārzeņi Sēnes
0
Baklažāni
0
Citroni
0
Gaļa
0
Gurķi
0
Kivi
0
Laims
0
Lapu salāti
0
Pētersīļi
0
Sīpoli
0
Tomāti
43596499
Karstie salāti
0
Sacepumi
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.
Lasi vēl
 

Comment Form