'Tasty' apgūst: latviskā svaigpiena siera gatavošana soli pa solim
Foto: DELFI

Bez šašlika un branga alus kausa svētku galdā noteikti jābūt arī kam latviskam, piemēram, siera ritulim ar ķimenēm. Protams, var jau to iegādāties jau gatavu, taču pavisam cita vērtība uzklātā galda labumiem ir tad, ja tie ir pašu gatavoti. Namamātes gatavots siers – tas izklausās gana cēli, lai pamēģinātu, vai ne? Labā ziņa – pašam pagatavot svaigpiena sieru nemaz nebūs tik grūti.

Kurš gan labāk spētu iemācīt gatavot īsteni latvisku sieru, ja ne pieredzējusī Inga Celma, kas diendienā z/s ''Celmi'' tos gatavo jau vairāk kā desmit gadus? Ar ķimenēm, zaļumiem, ķiplokiem, kaņepēm, sēkliņām un citām interesantām piedevām, turklāt namamāte apguvusi arī latviešiem salīdzinoši svešu sieru gatavošanu, piemēram, suluguni, mocarella un pat rikotu. Taču šoreiz pie pieredzējušās siera meistares devāmies apgūt recepti, kas būtu pa spēkam katram Līgo svētku gaidās.

Pirms ķeramies klāt pie praktiskā darba, sieru pazinēja rūpīgi izskaidro – kas ir kas, lai nav nekādu pārpratumu. Sieri mēdz būt ļoti dažādi, un arī tie sieri, ko ierasts pasniegt Līgo svētkos, mēdz būt dažādi pagatavoti. Klasiskais Jāņu siers ar ķimenēm, ko parasti kā obligāto ciemakukuli vedam uz svētku norises vietu, tiek gatavoti no biezpiena un olām, tāpēc tie ir stingri, blīvi, savukārt svaigpiena siers, ko vairāk piekopj gatavot pati Inga, ir bez olām, tāpēc tie ir mīkstāki un dažādāk pielietojami ēdienu gatavošanā.

Inga ikvienam iesaka gatavot tieši svaigpiena sieru, jo tas gluži vienkārši ir vieglāk, ātrāk, vajag mazāk sastāvdaļu, turklāt gala rezultātu var dažādāk pasniegt – gatavo sieru var ne vien ēst tāpat šķēlēs, bet arī cept uz grila, pannas, panēt un vārīt eļļā, pildīt gaļā, pīrāgos, izbārstīt uz picas u.tml. Tātad, ja svētkos viss siers netiks notiesāts, to pēc tam varēs gatavot visdažādākajos veidos.

Siera gatavošanai nepieciešams:

10 l trekna lauku piena (no vājpiena sanāks mazāk siera)
4 ēdamkarotes etiķa esences (28 ēdamkarotes galda etiķa)
2 ēdamkarotes sāls
4 ēdamkarotes ķimeņu

Kā jau to paredz lielais piena daudzums, vajadzēs nodrošināties arī ar lielu katlu, kur pienu karsēt, tāpat būtisks palīgrīks mājas siera gatavošanā ir pārtikas termometrs. Bez tā siera lietpretēja neiesaka ķerties pie gatavošanas, jo būs grūti noteikt brīdi, kad piens gana karsēts. Vēl iepriekš nodrošinies ar traukiem, kur pildīsi gatavo siera masu. Ideāli, ja tas ir kāds trauciņš ar caurumiem, lai var notecēt viss liekais. Te var noderēt caurduris. Bet tikpat labi var ieklāt marli kādā bļodā un tad ik pa laikam noliet šķidrumu. Noderēs arī sietiņš, ar kuru smelt siera masu no katla.

Kas attiecas uz paša piena izmantojumu, Inga stāsta, ka dzirdēts – siers izdevies arī no liesāka piena, tātad var mēģināt arī to pagatavot no veikalā pirktā piena.

Source

Tasty

Tags

Jāņi Siers Virtuves gudrības Ķimeņu siers
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form