Foto: Shutterstock

Tā kā svētku laiks viennozīmīgi ir tas brīdis, kad cepeškrāsns tiek darbināta uz nebēdu, ir lietas, kuras ir vērts atkārtot. Piemēram, saistībā ar dažādu kūku, cepumu un piparkūku mīklām, jo šo gardumu cepšana būs aktuāla ne vien līdz Ziemassvētkiem, bet arī brīdi pēc tam, jo kraukšķīgos kārumus baudām visu ziemu.

Uzmanīgi ar miltiem

Milti ir teju visu mīklu pamatā. Bez tiem vaniļas cepumiņi, biskvīti un kārtīgas piparkūkas nebūtu nekas. Tāpēc, lai nodrošinātu to, ka ceptie kārumi ir pietiekami gaisīgi un mīksti, kā arī skaisti paceltos cepšanas laikā, miltus nevajag spiest, līdzināt, bet vienmēr viegli iebērt bļodā. Lai viss izdotos perfekti, kad milti tiek bērti mērkrūzē vai kādā citā pārbēršanas traukā – tos nevajag stampāt, lai tie stingri saliptu kopā, norāda Howstuffworks.com.

Tas, kā milti būs iejaukti mīklā, ietekmēs cepumu vai piparkūku tekstūru un struktūru. Ar miltiem gatavošanas laikā vajadzētu apieties ar pietāti – tos vajag apmaisīt pakā, pirms izņemšanas. Drošības pēc, pirms mitro sastāvdaļu piejaukšanas mīklai, vislabāk miltu masu ir apmaisīt ar putošanas slotiņu.

Neizmet sviesta iesaiņojuma papīru

Vai esi pamanījis, ka uz sviestpapīra vai cita materiāla iepakojuma, kurā sviesta kubs skaisti ievīstīts, pēc izlietošanas paliek krietna kārta dzeltenās taukvielas? Tā vietā, lai laistu to zudumā vai kasītu nost ar nazi un smērētu uz brokastu maizītes, noglabā sviestpapīru nedēļas nogalei, kad tiks ceptas piparkūkas.

Sviesta iepakojums var kalpot kā atsevišķs virtuves palīgrīks cepampannu un mafinu pannu ietaukošanai. Vienkārši apsmērē pannu ar sviestpapīra taukaino pusi, un tev nebūs ne jāsmērē rokas, ne jācīnās ar pirkstos kūstošu sviesta kubiciņu.

Istabas temperatūras sviests īsā laikā

Tu esi ieplānojis gatavot kūku, sastāvdaļas esi sapircis, un kad gatavojies ķerties pie darba, receptē izlasi, ka sviestu vajag istabas temperatūrā, bet sviesta klucītis ir auksts un ciets. Ko darīt, ja to vajag "sasildīt" līdz istabas temperatūrai un ātri?

Nav nepieciešamības sviestu likt tieši mikroviļņu krāsnī – tā tas var izkust par daudz, un rezultātā neveidosies vajadzīgā mīklas vai krēma konsistence. Lai ātri panāktu vēlamo rezultātu, sagriez auksto sviestu kubiņos un saliec uz šķīvja. Pēc tam tukšu krūzīti sakarsē mikroviļņu krāsnī. Karsto krūzīti liec pa virsu sviesta kubiņiem, tos paslēpjot, un ļauj siltumam visu izdarīt tavā vietā. Rezultātā sviests kļūs mīksts un pārlieku neizkusīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!