Foto: Shutterstock
"Kā pareizi jāgatavo Turcijā pirkta kafija? Tā ir ļoti smalka, kā pulveris, taču nav šķīstošā. Dzēru pati, dāvināju citiem, bet visi šķendējas, ka tai ir dīvaina garša. Varbūt nemākam pareizi pagatavot?" tā žurnālam "Praktiskais Latvietis" jautā lasītāja Ruta.

Turku kafija ir karsts dzēriens, ko pagatavo no smalkā pulverī samaltām grauzdētām kafijas pupiņām, tās vārot ūdenī, kam pievienots cukurs. To pasniedz mazās tasītēs, kurās pirms dzeršanas biezā slānī nosēžas pulvera biezumi. Tādēļ tasīti nekad neizdzer tukšu.

Lai pagatavotu turku kafiju, smalki samalto grauzdēto pupiņu pulveri ieber mazā metāla vārāmajā kausiņā ar šauru augšdaļu un garu rokturi, aplej ar aukstu ūdeni un dažkārt pievieno kardamonu un cukuru. Tas nepieciešams atkarībā no pagatavojamās kafijas veida: bez cukura, ar pusi tējkarotes, vienu, pusotru vai divām tējkarotēm.

Lai pareizi izvārītu šo kafiju, ūdenim jābūt aukstam. Siltā ūdenī vai uz lielas uguns neveidojas pietiekami daudz putu un kafija nepaspēj nogrimt.

Ūdens daudzumu mēra ar tasīti, kurā pasniedz dzērienu. Kafiju un cukuru ieber ūdenī, nevis ieber kausiņā un tad aplej ar ūdeni. Vienā kausiņā pagatavo iespējami mazāk porciju, jo liela tilpuma traukā aromātiskās putas piedeg pie malām.

Vienai tasītei nepieciešama viena vai divas tējkarotes kafijas pulvera ar kaudzi.

Cukuru un kafiju visu laiku maisa, kamēr tā nogrimusi ūdenī. Tad trauku liek uz uguns un pārtrauc maisīt, lai netraucētu putu veidošanos. Tikko kafija sāk vārīties, noņem no uguns un salej tasītēs. Dzer lēnām un pasniedz kopā ar auksta ūdens glāzi. Tas paredzēts mutes atsvaidzināšanai, lai labāk sajustu kafijas garšu.

Foto: Shutterstock

Kafiju parasti vāra uz gāzes plīts, bet trauku nedrīkst ļoti intensīvi karsēt, jo kopējam vārīšanas laikam jābūt vismaz piecas minūtes. Var lietot arī 10 cm dziļu metāla trauku, kas pildīts ar smiltīm un novietots uz plīts. Kad smiltis ir uzkarsušas, tajās ievieto kafijas kausu, tā nodrošinot vienmērīgu karstumu.

Labi pagatavota turku kafija ir ar biezām putām, viendabīga, putās vai šķidrumā nav biezumu.

Pēc vārīšanas var vēl nogaidīt 20 sekundes, kamēr kafija ievelkas un veido viendabīgu augstas kvalitātes dzērienu, bet šajā laikā pazūd putas. Lai tas nenotiktu, kafijas putas var nosmelt un ielikt tasītēs, kamēr dzēriens vēl vārās.

Ir vēl vairāki turku kafijas vārīšanas veidi. Var uzkarsēt ūdeni un tad tajā iebērt cukuru, kafiju, pievienot kardamonu un turpināt maisīt. Tad, neilgi pirms vārīšanās sākuma, noņem no uguns uz dažām sekundēm, pēc tam atkal liek uz uguns un vēlreiz nogaida līdz vārīšanās mirklim. Šo procesu atkārto 3 – 4 reizes. Tā kafija kļūst daudz stiprāka un koncentrētāka.

Valda uzskats, ka, aplūkojot zīmējumus kafijas biezumos, var uzzināt savu likteni, tāpēc nesteidzies pēc kafijas izdzeršanas mazgāt krūzīti, bet apgriez to otrādi, lai kafijas biezumi izkristu uz apakštasītes. Pēc tiem tu varēsi noteikt savu pagātni, bet pēc tasītē atlikušajiem biezumiem – nākotni. To, kā skaidrot biezumos saskatītos zīmējumus, uzzini, izlasot šo rakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!