Foto: Shutterstock
Mūzikas un gandrīz ideālo vakariņu fanu aprindās tikko sacēlusies minivētra, vērojot, kā kāds mūziķis gatavoja pīles krūtiņu. Nu kurš gan liek pīli uz aukstas pannas?! Bet varbūt – liek? Kā tad īsti ir pareizi?

Vispirms svarīgi atcerēties, ka pīles, citu putnu gaļu un vispār gaļu nevajag cept tikko izņemtu no ledusskapja. Tai jāļauj pastāvēt kādu pusstundu un sasilt līdz istabas temperatūrai.

Par auksto pannu runājot, šefpavāri un citi gatavošanas guru apgalvo: jā, pīles krūtiņu cepot, tā jāliek cepeškrāsnī uz aukstas pannas – ar ādu uz leju. Tādējādi gaļa sasils pamazām, atdos taukus, kārtīgi izcepsies un, kas svarīgi, āda uzreiz neapdegs, bet cepsies pamazām, būs jauki brūna un kraukšķīga.

Lai āda neplīstu un no gabaliņa iztecētu tauki, ādu, tāpat kā cūkas cepetim, ar asu nazi vēlams iegriezt – strīpiņās, rūtiņās, tā lai skaisti.

Otra iespēja ir ātri apcept krūtiņas gabaliņus cepamajā pannā un tad likt tos cepties cepeškrāsnī.

Līdzīgi cep vistas krūtiņas gabaliņus – šajā gadījumā panna var nebūt auksta, bet cept pannā tās jāsāk tiešām zemā temperatūrā un ar ādu uz leju. Vilinājums pagriezt lielāku uguni ir liels, bet pacietība te nāks tikai par labu. Arī vistas krūtiņas gabaliņi būs sulīgi un garšīgi, ja, viegli apceptus uz pannas, tos pabeidz cept cepeškrāsnī. Cepeškrāsns nodrošina vienmērīgu sakaršanu un līdz ar to izcepšanos, vienlaikus saglabājos gaļas sulīgumu.

Runājot par garšaugiem, apelsīniem, marinādēm – vistas krūtiņas gabaliņus cepot, tas viss der, jo vista cepas īsāku laiku, nekā pīle. Bet pīlei savukārt marinādes ar medu, kečupu un sojas mērci, kā arī dažādus garšaugus labāk nepievienot – cepšanas laikā tie vienkārši sadegs un bojās skatu.

No vistas daudz tauku neiztecēs, bet no pīles gabaliņiem gan. Pīles taukos pēc tam var apcept kartupeļus ar nedaudz rozmarīna, un tad vakariņas būs ekselentas - pīles krūtiņa ar taukos ceptiem kartupeļiem. Starp citu, kurš teica, ka Ziemasssvētku vakarā obligāti jāpasniedz vesels cepetis? Pīles krūtiņa, pīles kājas, vistas šķiņķīši, spārniņi vai kājiņas ir ļoti laba opcija, īpaši, ja ēdāju nav daudz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!